KONCDICIJSKI TRENER

MATEO JOVANOVIĆ - kondicijski trener koji vodi GOŠK ka Premijer ligi BiH!

VLASNIK 'FITNESS CENTRA LIFE'

Mali broj ljudi u Čapljini kao i u cijeloj Hercegovini nije čuo za Matea Jovanovića, kondicijskog trenera GOŠK-a iz Gabele kao i vlasnika Fitness centra 'Life' te privatnog trenera mnogobrojnih poznatih sportaša.

U razgovoru za naš portal Jovanović otkriva svoja iskustva u dugogodišnjem radu sa sportistima kao i sadašnje stanje u klubu iz Gabele koji pretendira da bude novi premijerligaš. 

Kako je došlo do vaše suradnje sa federalnim prvoligašem ekipom GOŠK-a?

"Došao sam na poziv sadašnjeg trenera Bubala. Pozvao me po preporuci da budem dio tima koji će podignuti GOŠK na nivou na kojem treba biti po kvaliteti koju klub posjeduje. Na poziv sam se zaista rado odazvao budući da sam tijekom godina svog rada surađivao sa igračima iz kluba individualno. Svakako da je bio i izazov jer se klub tad nalazio u jednom stanju nezadovoljstva rezultatima i igrom i od nas se očekivalo da ekipa bude ponovno konkurenta vrhu ljestvice što u ovom trenutku i jesmo te se borimo za ulazak u najveći rang bh. nogometa" - kazao je Jovanović.

Približite našim čitateljima ulogu kondicijskog trenera u nogometnom klubu?

"Kondicijski trener je samo jedna karika u lancu sustava jednog ozbiljnijeg nogometnog kluba koja je itekako bitna i bez koje se ne bi trebalo. Uloga kondicijskog trenera i njegove zadaće su dosta velike, nabrojat ću neke od njih poput razvijanja i održavanja motoričkih sposobnosti, održavanje funkcionalnih sposobnosti zaduženih za energetske procese u organizmu, utjecaj na neke morfološke dimenzije (npr. redukcija potkožnog masnog tkiva), pozitivan utjecaj kondicijskog treninga na tehničku, taktičnu i psihološku pripremu sportaša, sama prevencija od ozljeda, rehabilitacija te ubrzavanje procesa oporavka nakon treninga i utakmica.

U nogometnom klubu kondicijski treneri koji su svaki dan sa sportašima mora točno znati šta treba raditi da bi sportaš bio spreman za napore koji ga očekuju tijekom treninga, utakmica i sezone općenito. Svaki dio sezone zahtjeva drukčiji pristup treningu. Na početku je potrebno uraditi inicijalno testiranje stanja svakog od njih da bismo znali u kakvom su nam stanju igrači stigli. Za to koristimo baterije testova po kojima rade i vodeće europske momčadi. Veliku važnost u našem radu posvećujemo prevenciji i oporavku nakon i za vrijeme treninga i utakmica da bi broj ozljeda sveli na minimum. Posebno mi je drago što protekle polusezone nismo imali ozbiljnih ozljeda igrača što nam je zasigurno pomoglo ostvariti ovakav rezultat." - detaljno nam je pojasnio naš sugovornik.

Važnost fizičke pripreme u karijeri mladog igrača?

"Naporan način života nogometaša koji uključuje treninge, putovanja i pritisak zahtjeva visoku razinu sportske pripremljenosti! Kondicijski trening kao važan segment sportske pripreme usmjeren je na razvoj i održavanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti igrača! Kod mladih igrača fizička priprema je veoma osjetljiva jer treba postepeno dozirati opterećenje treninga i znati kada šta raditi s njima. Zbog toga mi i posjećujemo najbolje seminare za kondicijski pripremu i dijagnostiku te ih uspješno provodimo u Fitness Centru Life!

"Posebno mi je drago vidjeti mlađe sportaše koji su svjesni potrebe za radom na svome tijelu što mi uvelike olakšava posao. Većina sportaša s kojima surađujem prepoznaju važnost zdravog života i rada na svojoj kondicijskom spremi te ozbiljno brinu o sebi. Uz stručno znanje koje imam nastojim veliku pažnju posvetiti i tehnologiji u svijetu fitnessa pa radimo veliki broj dodatnih testova koji se temelje na suvremenim metodama koje podupiru znanstvena istraživanja! Cilj nam je u našem centru pružiti najmodernije metode našim klijentima kako bismo osigurali najbolje za njih a samim tim i za nas. Jako je bitno produžiti aktivan sportski vijek svakog sportaša i osigurati da karijera bude bez većih ozljeda a treninzi ne potroše igrača nego osiguraju stalni napredak. To je jedino moguće uz pravilne treninge i stručno vodstvo te stalno naglašavam mladim sportašima da pripaze kakve treninge rade jer to je najbitnije u njihovoj karijeri. Uz treninge, pravilnu prehranu i odmor uspjeh ne može izostati."

Jovanović u svom fitness centru radi sa brojim reprezentativcima Bosne i Hercegovine među kojima su Nikola Prce i Matej Rodin (rukomet), Maja Jelčić (nogomet) kao i bivši 'Vatreni' Nikica Jelavić, kao i veliki broj mladih igrača koji pretendiraju napraviti ozbiljne karijere.

Iskustva u radu s prvoligaškim igračima te koliko zaostaju za evropskim nogometom?

"U odnosu na europski nogomet naravno da zaostajemo. Dovoljno je pogledati koliko dugo nam se klubovi zadrže u evropskim takmicenjima. Isto stanje je i sa terenima pa i kondicijskom pripremom koju neki treneri, nažalost, još smatraju nepotrebnom. Rijetki su klubovi poput GOŠK-a pa da imaju dobre uvjete koje stalno nastoje poboljšati na čemu trebamo zahvaliti upravi na čelu s gosp. Lujom Ilićem. Već razgovaramo o tome da svako godište ima svog trenera za kondicijsku pripremu, te da imamo izrađen koncept za cijelu školu nogometa, tako da igrači znaju šta se i kako radi kada dođu u prvi tim."

"Sigurno da europski nogomet ima manje problema s financijama klubova, sa infrastrukturom ali što se tiče mog dijela posla mogu s ponosom reći da po vrsti treninga, metodama i tehnologijom ne zaostajemo za europskim trendovima. To mogu potvrditi brojni sportaši koji po zavšetku sezone dolaze na pripreme u Fitness centar Life te ostanu pozitivno iznenađeni našom ponudom", kazao nam je Jovanović.

Da li će GOŠK ostvariti plasman u najveći rang takmičenja?

"Pred nama je još petnaest kola, tako da mislim da će biti izjednačena borba do samog kraja. Ukoliko uspijemo nitko sretniji od nas ako ne, stisnuti ćemo ruku protivniku i idemo dalje. Ljudski se nadati i dati cijelog sebe za uspjeh, sigurno da kvalitetom i znanjem zaslužujemo i nadamo se plasmanu u najveći rang bh. nogometa. Svi mi koji radimo pod vodstvom našeg glavnog trenera Ivana Budala ćemo dati sve od sebe i pripremiti ekipu za napore koji nas očekuju. Nadam se da ćemo se radovati na kraju" - bila je zadnja poruka našeg sugovornika.

VEZANE VIJESTI

GABELA

Bivši trener Željezničara preuzeo GOŠK

GABELA

KRAJ PRIČE: GOŠK ostao bez trenera

1/8 FINALA

Zrinjski sa pola gasa izbacio Slaviju; GOŠK ispao od Jedinstva

MOSTAR

Danas su na rasporedu tri meča Kupa Bosne i Hercegovine

GOŠK PREGAŽEN

BITNA POBJEDA: Sarajevo razbilo GOŠK na Koševu!

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori