MOSTAR

MARIO IVANKOVIĆ MAKA - razgovor s mostarskom legendom!

Razgovarao: DEDIĆ KENAN

Strijelac prvog pogotka za obnovljeni HŠK Zrinjski, igrač i kapiten Plemića i ljudska gromada, Mario Ivanković Maka, sadašnji selektor juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine dao je intervju za portal BHFudbal.ba. 

​​​​​U razgovoru sa mostarskom djecom koju je trenirao prije par sezona u kadetskim uzrastima doznajemo da je popularni Maka živio sa svojim mladim Plemićima, bio im i trener i pedagog i drugi roditelj. Maka je svima njima i prijatelj i to ga čini velikim u njihovim očima. Za sve su mu vratili sjajnim igrama i naravno pobjedama, a pobjede su ono zbog čega se igra nogomet. Kada ti rezultati donosu i titulu prvaka onda je priča koja ulazi u historiju HŠK Zrinjski, kluba čija je legenda naš sagovornik, igrač koji je taj dres obukao preko 200 puta, a svoju karijeru započeo je u Veležu

U tom tonu krenuli smo naš razgovor. Maka nam je otkrio svoje početke:

"Kao i sva mostarska djeca trenirali smo u Veležu, u kojem je bilo teško ući. Kao i većina ušao sam preko turnira mahala koji su sd održavali ljeti i tu je počela moja avantura u Veležu sa 9 godina, praktički do ovog nesretnog rata. Imali smo sjajnu generaciju gdje smo trebali igrati finale Kupa sa Partizanom. Bili smo po pričama jedna od najboljih generacija (1975.) Nakon toga ja sam otišao u Dinamo osam mjeseci, nisam htio potpisati ugovor te se vraćam u Mostar kada se ponovo osniva Zrinjski, gdje sam odigrao prvu službenu utakmicu te zabio prvi povijesni pogodak. Nakon tri mjeseca i turnira u Zagrebu gdje smo učestvovali odem u Varaždin (Varteks). Moja epizoda u tom klubu praktički traje šest godina."

"Osvojili smo prvu juniorsku titulu prvaka Hrvatske koja je ujedno i prva od osnivanja kluba. Zatim idem u Neretvu iz Metkovića koja se takmičila u Prvoj ligi na posudbu godinu dana. 1997. godine dolazim u Zrinjski zbog vojnog roka, vraćam se ponovo u Varteks. Dvije godine kasnije slijedi posudba u Široki Brijeg gdje su me na zimskim pripremama vidjeli skauti iz Njemačke te idem u Chemnitzer gdje sam se zadržao godinu dana. Potom ide epizoda u Koreji dvije godine u Suwonu osvojivši dvije azijske Lige prvaka. Vraćam se ponovo u Zrinjski, treći put, da bi nakon te godine otišao u Libanon u Bejrut, tačnije u Nejmeh najtrofeniji klub gdje smo praktički u toj godini osvojili sve", detaljno nam je pojasnio Ivanković.

Zanimale su nas razlike između naše i ostalih liga koje je igrao:

"Velike su razlike u poređenju tih liga sa našom. Koreja je posebna po svemu, načinu života, ljudi i stila, ophođenja na utakmicama i treninzima. Uvjeti su vrhunski samo što se trenira što se kaže 'od jutra do mraka', odeš ujutru u kamp u osam sati gdje boraviš do navečer. Teške dvije godine u svakom smislu ali se na kraju isplatilo. U Libanon praktički i nisam želio ići jer sam kao dijete samo slušao loše vijesti iz te zemlje, ali sa kolegom iz Crvene zvezde, zadržim se godinu dana i zemlja koja mi je ostala možda i u najboljem sjećanju. Na svakoj utakmici bude po 40-50 tisuća navijača, žive za nogomet jer im je to praktički samo i ostalo, deset mjeseci sunca, zemlja za poželjeti", rekao je popularni Maka te dodao:

"Zadnjih četiri-pet godina odradio sam u Zrinjskom osvojivši Kup i ligu. Bio sam i kapiten nekoliko sezona te 2011. završavam svoju karijeru".

Nakon igračke Ivanković se okreće trenerskoj karijeri.

"Dvije godine sam pauzirao da bi na poziv današnjeg predsjednika Šulente pridružio se Branku Karačiću u stručnom stožeru, šest godina sam bio u prvom timu, četiri titule i ogromno iskustvo. Zadnje dvije godine sam bio pomoćnik mlade reprezentacije BiH, potom i preuzeo kadetsku selekciju Zrinjskog gdje osvajamo prvenstvo. Zadnja tri četiri mjeseca sam i selektor juniorske reprezentacije BiH", pojašnjava naš sugovornik.

Poređenje kvaliteta Premijer lige iz vremena kada je u njoj nastupao Ivanković i današnjih vremena.

"Mišljenja sam da se nije puno stvari promijenilo u domaćem nogometu u odnosu na vrijeme kada sam ja nastupao, posebno što se tiče infrastrukture. Tek sada se počelo raditi oko terena. Uvjeren sam da se kvaliteta nije mnogo poboljšala, mišljenja sam da je prije bilo više kvalitetnijih igrača. Također smatram da su igrači prije imali manja primanja ali i puno više ljubavi prema klubu i grbu koji su nosili. U posljednje vrijeme Zrinjski dominira ligom jer imaju razrađen sustav, rade pametno, spoj iskustva i mladosti. Općenito mislim da se nije mnogo stvari promijenilo. Trebaju se poboljšati uvjeti u omladinskim školama gdje se praktički stvaraju naša djeca", jasan je bio Maka.

Malo koji stanovnik Mostara ne zna Maku, igrača i legendu Zrinjskog kojeg poštuju i navijači gradskog rivala, popularni Rođeni. Bili smo svjedoci gotovo i nestvarnoj sceni na našim terenima, kada je 'tribina iza gola' u Vrapčićima pozdravila Ivankovića, nezaboravivši da je nosio crveni dres.

Na tadašnjem derbiju u Vrapčićima ispunjeni Veležov stadion je nagradio aplauzima svaki potez svojih igrača, gromoglasnom podrškom nosio igrače do pobjede, a uz to se trudio pokazati gostujućim igračima da 'nisu dobro došli'. Mnogi igrači Zrinjskog su izviždani, ali samo jednom članu gostiju je stadion Rođeni odao počast i pozdravio gariječ je o Mariju Ivankoviću.

"S Plemićima je osvajao titulu Premijer lige 2009. godine, miljenik je navijača Zrinjskog, ali zbog svojih igračkih i ljudskih manira, rado je viđen na bilo kojem stadionu u BiH. Kada je izlazio sa stadiona jučer dobio je velike aplauze, dok su drugi 'stavljeni na lomaču'" - riječi su novinara koji je svjedočio ovom događaju.

VEZANE VIJESTI

MOSTAR

Mario Ivanković je uspio ono što nisu mogli Gvardiola i Arteta

HOLANDIJA

IVANKOVIĆ PORUČIO: Igramo za svoj grad i za Bosnu i Hercegovinu

MOSTAR

Pomoćni trener Zmajeva privremeno preuzeo klub iz Premijer lige

SARAJEVO

Mario Ivanković: Nova formacija izgleda dobro

SARAJEVO

Ovo su pomoćnici novog selektora Zmajeva

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori