BANJA LUKA

NOVI PREDSJEDNIK BORCA: Iduće godine napadamo titulu!

SAVJETNIK MILORADA DODIKA

Milan Tegeltija novi je predsjednik FK Borac, a na tu funkciju izabran je 3. aprila ove godine.

Novi predsjednik Borca kaže kako još uvijek upoznaje strukture kluba, te planira budućnost Evropskog Borca. No, prije toga, objasnio je otkud baš on na funkciji predsjednika banjalučkog kluba.

 

“Ja sam već ranije, 2010. i 2011. godine bio u upravi FK Borac. Došli smo kao nova uprava 2010., kada je Borac ispao u Prvu Ligu Republike Srpske, i mi smo klub vratili u premijerligaško takmičenje. Te godine odmah osvojili treće mjesto na tabeli i Kup Bosne i Hercegovine. Sljedeće godine osvojili smo prvu titulu prvaka Bosne i Hercegovine, prvi put igrali Evropu u posljeratnoj Bosni i Hercegovini, tako da u tom kontekstu, kome je to iznenađenje, mislim da je to mlađima iznenađenje i onima koji ne prate dugo historiju FK Borac, ali oni koji prate znaju da je to nešto u čemu sam već dugo”, kaže Tegeltija za N1.

Kao neko ko je skoro došao na čelo kluba, još uvijek se upoznaje sa cjelokupnom situacijom u Borcu. Naročito bitan je onaj finansijski aspekt, zbog kojeg je, tvrde oni koji izbliza prate crveno-plave, uprava i promijenjena bez obzira na više nego solidne sportske rezultate ove sezone. Tegeltija nije negirao da je to razlog smjene bivše uprave, sa izuzetkom Bogoljuba Zeljkovića, brata Vice Zeljkovića, predsjednika N/FS BiH, ali nije ni potvrdio da je uprava zamijenjena zbog finansijskih gubitaka.

“Ja ne znam koji su tačno razlozi rukovodili navijače da traže smjenu uprave, ali nije nikakva tajna da su klubovi u Bosni i Hercegovini suočeni sa istim finansijskim problemima, a to je da nema kluba u Bosni i Hercegovini koji je trenutno samoodrživ, koji može funkcionisati bez određene pomoći”, rekao je Tegeltija pa nastavio:

"Upravo ono što želimo da uradimo je da učinimo klub samoodrživim, da povećamo interne prihode kluba. Naravno, pomoć države, i javne vlasti i lokalna zajednica će uvijek biti nužna, međutim sa rezultatima u fudbalu uvijek dolazi i više novca. Vi znate šta se dešava ukoliko ostvarite rezultate u UEFA-inim takmičenjima na međunarodnoj sceni, da to znači ogroman priliv novca. Prema tome fudbale je isplativa investicija ukoliko ostvarite rezultat. Ono što pokušavamo da uradimo je da konsolidujemo strukture kluba, da se zna tačno ko šta radi, šta je čiji posao, da institucionalni okvir kluba zaokružimao na način da pojačamo marketing i da dio od prihoda kluba koje bi obezbjeđivalo postojanje kluba zaista dođe od internog poslovanja, bilo da se radi o marketingu, preduzeća koja bi ulagala u klub, ali to ne smiju biti samo donacije. Ono što želimo da postignemo je da privlačimo investitore, odnosno privrednike, biznismene, koji će prepoznati poslovnu šansu ulaganjem u klub”, kaže novi predsjednik Borca.

Pored negativnog poslovanja i minusa od dva miliona KM, kojeg je na kraju sanirala Vlada RS, bivša uprava crveno-plavih je ostavila dug od 300 hiljada maraka prema N/FS BiH, za koji nikada nije bilo jasno da li je vraćen, iako je banjalučki klub imao rok do 30.6. 2022. godine. Tegeltija tvrdi da ni sam nije siguran da li je novac vraćen, jer nije prošao sve dokumente otkako je došao na funkciju, ali tvrdi da razloga za zabrinutost nema.

“Imamo redovnu komunikaciju za Fudbalskim Savezom Bosne i Hercegovine. Siguran sam da ćemo taj dug prema njima riješiti na način koji će biti, prije svega zakonit, a drugo, mislim da će tu svi biti zadovoljni”.

Kada je u pitanju sportski dio, Tegeltija najavljuje pojačanja u sljedećem prelaznom roku i borbu za titulu prvaka sljedeće sezone.

“U periodu koji dolazi učinit ćemo sve da klub pojačamo. Šta će to biti, rano je da govorim, ali trudid ćemo se da dovedemo igrače koji će biti prava pojačanja”, rekao je Tegeltija.

VEZANE VIJESTI

SARAJEVO

Mirvić i Ibričić suspendovani na duži period, Rožman dobio uslovnu kaznu

SARAJEVO

SAVEZ ODLUČIO: Sarajevo brutalno kažnjeno!

DANAS ZASJEDANJE

Savez ne dozvoljava da advokat brani FK Sarajevo na Disciplinskoj!

BANJA LUKA

Borac slavio protiv Zvijezde i gurnuo je u ambis!

KOŠEVO

Savez donio odluku o prekinutom duelu Sarajeva i Borca

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori