PROMO

Bingo Group svu dobit u 2022. reinvestirao u privredu BiH

NAJVEĆI TRGOVAČKI LANAC U BIH

U Bingo trgovinama zabilježeno pet miliona kupovina više nego prethodne godine.

  • Ukupan prihod na nivou grupe u 2022. godini porastao je za 17% u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 1,7 milijardi KM.
  • Najveći rast prihoda, čak 80%, zabilježen je u proizvodnim kompanijama grupacije.
  • Rast prihoda u Bingo trgovinama, osnovnoj djelatnosti grupacije, u odnosu na prethodnu godinu iznosi 16%.
  • U 2023. godini nastavljaju se investicije i ulaganja u bh. ekonomiju.

Bingo Group, najveća domaća poslovna grupacija, objavila je poslovne rezultate za 2022. godinu. Prihodi ove grupacije iznose 1,7 milijardi KM, što je 17% više nego u 2021. godini, dok je dobit na nivou grupe iznosila skoro 125 miliona KM, što je u odnosu na godinu ranije rast od 25%. 

„Posebno smo ponosni što je veći dio rasta dobiti zasnovan na rezultatima proizvodnih kompanija unutar Bingo grupacije, koje su zabilježile fantastičan rast prihoda više od 80%. Tako je kompanija Dita u 2022. godini udvostručila svoju proizvodnju i ostvarila izvoz od preko 5 miliona KM robe na ino tržišta, što je povećanje od 70% u odnosu na 2021. godinu“ – izjavila je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu.

U prošloj godini Bingo Group je investirao 132 miliona KM, što znači da je i više od cijele dobiti u prethodnoj godini investirano u dalji razvoj poslovanja, čime je potvrđeno opredjeljenje grupacije ka razvoju domaće privrede i domaćih kompanija. Tokom 30 godina svog poslovanja Bingo Group je u Bosni i Hercegovini investirao preko 850 miliona KM, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom.

„Pored ulaganja u tehnologiju i opremu proizvodnih kompanija, te renoviranja prodajnih objekata, investirali smo u unapređenje uslova rada za naše uposlenike, koji su stub Bingo grupacije. Ukupna izdvajanja za uposlenike su porasla za 21% na nivou grupe, a uplatili smo preko 50 miliona KM na ime indirektnih poreza i doprinosa“, istakla je Kunosić.

Statistika je pokazatelj da sve više kupaca bira Bingo kao svoje mjesto za kupovinu i da prepoznaju uložene napore u unaprjeđenje iskustva kupovine koje pruža najbolju vrijednost za novac.

„Za Bingo trgovinu prethodna godina je bila uspješna, sa rastom prihoda od 16%, odnosno sa 1,350 na 1,550 miliona KM. Ostvareno je 5 miliona kupovina više nego u godini prije, otvoreno je pet novih objekata i investirana su značajna sredstva u renoviranje postojećih.“– izjavio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo.

U maju 2023. godine, u Bingo trgovinama počinje implementacija nove sistematizacije, koja uključuje novo povećanje primanja uposlenih za 15% u prosjeku.

„Naše opredjeljenje je da kontinuirano radimo na poboljšanju uslova rada uposlenika, ovo povećanje primanja od 15% je nastavak tih aktivnosti. Tako smo tokom 2020. godine, u vrlo izazovno doba pandemije, našim uposlenicima trajno povećali plate za 20%, a regres i jednokratna finansijska pomoć su isplaćeni u 2021., kao i u 2022. godini.“ – istakao je Ibrahimović.

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa, govorila je o uslovima rada, iz perspektive najvećeg poslodavca u BiH.

„U protekloj godini, investicijama u rast i razvoj otvoreno je više od 350 potp2uno novih radnih mjesta, koja smo uspješno popunili. Kada je u pitanju fluktuacija kadra, naš prosjek je ispod prosjeka odliva kadrova u industriji trgovine u regiji i na to smo posebno ponosni.“ – izjavila je Bukvarević.

Nekoliko novih inicijativa je najavljeno, među kojima se posebno ističe saradnja sa udruženjem Think Pink. Naime, Bingo Group u tekućoj godini svoj fokus stavlja na zdravlje žena, organizacijom preventivnih pregleda za više od 6.000 uposlenica Bingo Group, u saradnji sa udruženjem Think Pink.

VEZANE VIJESTI

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

PROMO

Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

PROMO

Bingo nastavlja podršku ženskom poduzetništvu!

PROMO

Lucky’s 6 časti u Meridianu: Zabavi se i zgrabi dio od 3.000 KM

Kvota 4.30 u Meridianu na to da će Srbija stići do četvrtfinala

Tiketima do poklona: Prati Evropsko uz Meridianbet i zgrabi trofej

Gledajte utakmice Eura u Areni Vils na 3 velika LED ekrana!

Hifa Petrol ponosni partner Red Bull Showruna

Hotel Amphora u Splitu pruža vam savršeno utočište za odmor i uživanje!

NAJAVA ZA EURO 2024: Na Ilidži održan Hisense Cup 2024

Niti jedna ponuda za Euro se ne možete porediti sa Meridianovom!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori