GABELA

Mateo Jovanović: Izuzetno mi je drago što sam dio kolektiva NK GOŠK!

Razgovarao: DEDIĆ KENAN

GOŠK iz Gabele učinio je veliki korak ka plasmanu u Premijer ligu BiH. U jesenjem dijelu sezone Prve lige FBiH popularni 'Lavovi' ostvarili su 14 pobjeda uz samo jedan poraz, odnosno osvojivši 42 od 45 bodova.

Fokus javnosti je na treneru Denisu Ćoriću koji je uz igrače najzaslužniji za ovakav rezultat ali jednako važni su i članovi stručnog štaba Gabeljana koji u tišini rade odličan posao što se pokazuje i na samom terenu. Kondicijski trener GOŠK-a, ujedno i naš sugovornik Mateo Jovanović dao je ogroman doprinos. Polusezona bez povreda, sjajno fizički spremljeni igrači, rezultat su njegovog predanog rada i stručnosti u poslu.

Razgovor smo krenuli pitanjem o pretekloj polusezoni 'Lavova'.

"Meni je izuzetno drago što sam dio kolektiva NK GOŠK već treću sezonu. Svake godine se vidi napredak, međutim mislim da je tek ove godine došao na naplatu. Možda je manjkalo malo sportske sreće protiv Stupčanice da bude petneast pobjeda ali s ovim svime smo itakako zadovoljni. Nadam se da ćemo ostati na prvom mjestu i da će ta prednost rasti", kazao nam je Jovanović.

Zanimala nas je uloga kondicijskog trenera u trenažnom procesu.

"Moja uloga u trenažnom procesu je da sa glavnim trenerom i njegovim pomoćnicima pripremim samu ekipu kondicijski, stalno podizati i držati visok nivo spreme kako bi mogli izdržati napore koji se pred njih stavljaju svakodnevno bilo kroz treninge ili utakmice. Primjetili ste da su igrači spremni a ono na što sam ja izuzetno ponosan jeste da nemamo nikakvih ozljeda kroz cijelu ovu polusezonu, a ta ista stvar se dogodila protekle dvije sezone, što je jedan od pokazatelja da se izuzetno kvalitetno i dobro radi. Kvalitetnih kondicijskih trenera nažalost nema puno u BiH i nema ih svaki klub jer se često zanemaruje velika važnost kondicijske pripreme i  zato mi je drago što sam dio NK GOŠK-a koji ima sve moguće uvjete potrebne za razvoj jednog sportaša. Vodstvo NK Gosk prepoznaje potrebe kvalitetne pripreme sportaša i prate moderne trendove nogometa što je i meni osobni napredak i poticaj biti dijelom tako naprednog kolektiva u svakom smislu. Osim terena koristimo i fitness dvoranu, naravno, kako to plan priprema dozvoljava. Na samom početku priprema radi se na specifičnoj snazi, a onda brusimo tu snagu pretvarajući u eksplozivnost i brzinu i onda daljnim radom sa svim tim nogometašima, uviđamo njihove nedostatke koje nastojimo otkloniti određenim dodatnim pripremama i posebnim radom", pojasnio nam je kondicijski trener GOŠK-a.

GOŠK je praktički već se plasirao u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

"Ja ne bih išao tako daleko ali s ovom bodovnom prednošću jer, kao što kaže naš trener, trebamo biti skromni. To nas je i dovelo do ovog mjesta gdje jesmo. Radimo svoj posao najbolje što znamo a rezultat je samo plod onoga što smo uradili u proteklom periodu. Svima nama u klubu, od predsjednika pa na niže će biti izuzutno drago kada ostvarimo plasman u Premijer ligu BiH i nastojati ćemo se tu zadržati dugo. Nadam se da ćemo konkurirati, ne samo igrački nego i po svim ostalim stvarima, kao što je i najava gradnje reflektora u Gabeli i cjelokupno poboljšanje infrastrukture stadiona pa će se moći igrati i noćne utakmice što će privući i veći broj gledatelja. Gledatelja i sad ne manjka u Gabeli, zaista smo sretni podrškom koju imamo s tribina ali samim ulaskom u Premijer ligu to je jedna dimenzija više koju ova sportska sredina itekako zaslužuje te će zasigurno privući i još veći broj ljudi na tribine" - rekao je Jovanović.

Jovanović je i vlasnik najboljeg Fitness centra u Hercegovini. S nama je podijelio iskustva rada s mladim igračima kao i pripremom istih za teške napore.

"Mladi igrači često gledaju Instagram i Facebook profile mnogih igrača i često kopiraju njihove programe, međutim to je namijenjeno za određenog igrača. Šta ja imam od toga ukoliko imam trening od Bayerna ako nemam takve igrače. Svi oni bi trebali izgraditi svoj put od samog početka da znaju razviti i agilnost i fleksibilnost te raditi dosta na brzini uz taktičku nadogradnju. U Fitness centru Life temeljim svoj rad sa sportašima na dijagnostici sportaša prema kojoj pravim program individualni. Dijagnostika koja je pravilno urađena i rješavanje eventualnih nedostataka sportaša i poboljšavanje njegovih performansi je nešto što nas zasigurno izdvaja. Sada se mladim igračima otvara šansa je će većina omladinskih selekcija GOŠK-a igrati Premijer ligu, mogu se izgraditi kao igrači. U svim tim kategorijama će biti kondicijski trener, gdje ću ja to sve nadgledati te se nadam da ćemo to raditi po pravilima struke. Moram istaći i suradnju koju smo potpisali sa Dinamom te će to biti šansa za naše trenere da se educiraju a naravno i igrače da ukoliko se dokažu dobiju priliku u velikom klubu. Veliki broj njih i dolazi u Fitness centar Life, veoma uspješno radimo s njima, velika većina njih je već u poznatim klubovima te se nadamo da će tu i ostati te kasnije napraviti iskorak a možda jednog dana zaigrati za neki veliki klub ili reprezentaciju" - kazao je trener Jovanović.

Brojni reprezentativci BiH poput Maje JelčićPetra Brajkovića, Blaža BoškovićaLuke Menala, Nikole Prce (rukomet) kao i legendarnog reprezentativca Hrvatske Nikice Jelavića te Borne Sose koji sada nastupa na SP u Katru, poznate rukometašice Katarine Pavlović, igračice Hajduka Gabrijela Dugandžić, svoje pripreme obavljaju u Fitness centru LIFE koji je ugostio sportske kolektive, od NK Lokomotive iz Hrvatske do RK Nexe iz Našica.

VEZANE VIJESTI

UGLJEVIK

VELIKA TRI BODA: GOŠK slavio protiv Zvijezde!

GABELA

Bivši trener Željezničara preuzeo GOŠK

GABELA

KRAJ PRIČE: GOŠK ostao bez trenera

1/8 FINALA

Zrinjski sa pola gasa izbacio Slaviju; GOŠK ispao od Jedinstva

MOSTAR

Danas su na rasporedu tri meča Kupa Bosne i Hercegovine

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori