MOSTAR

Održana svečana akademija povodom 100. godišnjice FK Velež

VELEŽ PROSLAVLJA 100 GODINA

U prisustvu klupskih legendi, velikog broja bivših igrača, trenera i funkcionera, te gostiju i prijatelja kluba, u Narodnom pozorištu Mostar upriličena je svečana akademija povodom stotog rođendana Fudbalskog kluba Velež, nakon koje je odigrana pozorišna predstava u izvedbi ansambla mostarskog pozorišta.

Govoreći o važnosti i veličini Veleža, bivši predsjednik Šemsudin Hasić rekao je da Veležovo postojanje više nikad neće i ne smije doći u pitanje, javlja Anadolu Agency. 

“S obzirom na sve kroz šta smo prošli u minulom vremenu, usudio bih se reći – kao da je za nama hiljadu godina. Malo je ko na današnji dan 1922. mogao pretpostaviti kako će grad i klub imati takvu ljubav. Iako je silom prilika dva puta prekidao svoj rad, s pravom se može reći da je od prvog dana ostao simbioza svega lijepog što Mostar u suštini jeste, a čini ga velikim–malim gradom. I danas smo tu gdje smo bili davne 1922. Preživjeli smo Drugi svjetski rat u kojem je 77 naših članova poginulo, preživjeli smo i agresiju tokom koje smo protjerani sa Gradskog stadiona, a naša imovina potpuno uništena. U godinama koje dolazi bit će mnogo iskušenja pred nama, ali Veležovo postojanje sigurno više nikad niko neće dovoditi u pitanje“, rekao je Hasić.

Nakon toga nastupio je Red Army bend, koji je izveo novu pjesmu posvećenu Veležu, nakon čega je započela pozorišna predstava “Rođeni za vječnost“, u kojoj igraju Saša Oručević, Mirvad Kurić, Belma Lizde – Kurt i Mirsad Tuka.

Današnjoj akademiji prisustvovali su premijer Fedracije BiH Fadil Novalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago, predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, te klupske legende Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Sead Kajtaz, Meho Kodro, Anel Karabeg, Avdo Kalajdžić, Džemal Hadžiabdić i mnogi drugi.

Fudbalski klub Velež osnovan je na današnji dan 1922. na poljani u Sjevernom logoru u Mostaru, a kroz godine rada i postojanja stekao je status kultnog kluba, omiljenog i voljenog na prostoru cijele bivše Jugoslavije. 

Kroz historiju nikad nije bio prvak ni Jugoslavije, ni Bosne i Hercegovine, ali je osvojio tri kupa (dva u Jugoslaviji) i jedan u Bosni i Hercegovini, te sedam puta igrao na evropskoj sceni. 

Program obilježavanja će se nastaviti koncertom "Bombaj štampe" i mostarskih bendova na trgu Musala u Mostaru.

VEZANE VIJESTI

WWIN LIGA BIH

Navijači Veleža spremaju invaziju: Transparenti po cijeloj Hercegovini!

MOSTAR

Velež će imati jedan od najljepših stadiona, pogledajte prizore!

MOSTAR

VELEŽ ODBIO SARAJEVO! Hoće li se iko odazvati?

WWIN LIGA BIH

ROĐENI SIGURNI: Velež rutinski savladao Igman iz Konjica!

MOSTAR

IZBACILI VELEŽA: Široki Brijeg u 1/2 finalu Kupa BiH!

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori