TALENTI

Zovko za 'BHFudbal': Dvije godine me niko nije kontaktirao iz BiH!

Razgovarao: DEDIĆ KENAN

Proteklih dana sigurno ste čuli za ime Petra Zovke koji je napunio novinske stupce nakon debija u 'Seriji A' na golu Spezie. Mladić iz naše Hercegovine sa samo 20 godina ostvario je san i nastupio u jednoj od najboljih liga na svijetu.

Golman rođen 2002. godine sa visinom od 192 centimetra, rođeni Mostarac i član mlađih selekcija fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine javio nam se iz Italije te smo imali čast i zadovoljstvo da govori za naš portal.

- Petre, kažite nam nešto o vašim nogometnim počecima, nastupanju za Široki Brijeg i razvoju vaše golmanske karijere od najranijih dana? 

"Počeo sam sa pet godina igrati nogomet u Širokom Brijegu. Na početku sam bio lijevi bočni da bi kasnije stao na gol. Mislim da je jedan od zaslužnijih Robert Lončar koji me je poveo na jedan turnir u Mostar na kojem sam osvojio prvi pehar za najboljeg golmana i od tada je sve počelo", pojasnio je Zovko te dodao:

"Razvijanje za mlade igrače u nogometnoj školi u Širokom Brijegu je jako dobro. U petnaestoj godini ostao sam bez trenera golmana da bi to bio jedan od okidača zašto sam napustio Pecaru te otišao dalje".

- Karijera vas je odvela do talijanske Sampdorije. Kakva iskustava nosite iz tog perioda? 

"U Italiju sam otišao sam šesnaest godina. Iskustva koja nosim su jako velika i značajna, pošto sam živio sam naučio sam mnogo toga. Mislim da nisam nimalo pogriješio te se želim zahvaliti svojoj agenciji koja je na čelu sa Elvisom Bašanovićem odvela me u Italiju i dovela me danas do ovoga", kazao nam je Petar.

- Uporedite nam načine rada i uvjete u Bosni i Hercegovini i Italiji? 

"Rad u Italijii i Bosni i Hercegovini je jako teško porediti, kao nebo i zemlja. U Italiji na primjer u jednoj ekipi imamo po deset trenera što je u nas to čak i nezamislivo. Od terena, svlačionica, stadiona, drugi svijeta, stvarno", otkrio nam je mladi čuvar mreže.

- Debitirali ste u jednoj od najjačih liga svijeta u dresu Spezie. Dočarajte nam taj trenutak i sve što je došlo poslije njega, enorma pažnja javnosti?! 

"Da, debitirao sam u jednoj od najjačih liga na svijetu, želim se zahvaliti svojoj ekipi i treneru Motti koji mi je dao to iskustvo. Na početku nisam ni bio svjestan što sam napravio da bi nakon meča tek postao. Bilo je zaista odlično, stadion je bio pun, mnogo emocija da bi nakon toga došlo mnogo poruka od prijatelja i medija. Zahvaljujem se svima posebice mojoj obitelji i mom tati Zdenku bez ništa ne bi bilo moguće", emotivno nam je kazao Zovko.

- Nastupali ste za mlađe selekcije Bosne i Hercegovine. Kakvi su planovi za budućnost, vidite li se jednog dana kao državna jedinica?

"Nastupao sam za mlađe selekcije Bosne i Hercegovine, a za budućnost vam ne mogu reći ništa jer u zadnje dvije godine niko me nije kontaktirao, tako da nije do mene" - jasan je bio naš sugovornik.


Ukoliko u razmaku od četiri godine pređete put od Premijer lige BiH do debija u slavnoj 'Seriji A' stvari su i više nego jasne, znači da vrijedite i posjedujte izuzetan kvalitet. Hoće li ljudi u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine na vrijeme reagirati, da ne bi na kraju žalili za mladim čuvarom mreže koji već sada daje naznake da bi već za nekoliko sezona mogao postati veliko golmansko ime u evropskim okvirima.

VEZANE VIJESTI

SELEKTOR BIH

Savo Milošević brzo zaboravio Ukrajinu, zapjevao u Beogradu!

NORVEŠKA

Izabranici Dubravka Orlovića preokrenuli 0:2 protiv Crne Gore

ETNO SELO STANIŠIĆI

Kadetska reprezentacija BiH slavila protiv Bjelorusije!

SARAJEVO

GOTOVO JE: VAR od sljedeće sezone u Premijer ligi BiH

ALMATY

Ženska kadetska reprezentacija se plasirala u Ligu A

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori