30. KOLO

DVA DERBIJA BEZ ZNAČAJA: Sarajevo i Mostar u centru pažnje!

UTAKMICE ĆE SE IGRATI ZA PRESTIŽ

Večeras se od 20 sati igraju dva derbija u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Na Koševu će po 146. put koplje ukrstiti Sarajevo i Željezničar, dok će pod Bijelim brijegom snage odmjeriti Zrinjski i Velež.

Iako nijedan od rivala nema šanse da se nađe u kvalifikacijama za evropska takmičenja kroz prvenstvo, sarajevski derbi privlači mnogo pažnje. Borba je to za prestiž i prevlast u glavnom gradu. 

U dosadašnjih 145 duela, plavi sa Grbavice su bili nešto uspješniji, ostvarivši 46 pobjeda, naspram 44 pobjede Sarajeva, dok je preostalih 55 mečeva završeno bez pobjednika. Detaljnije predstavljati statistiku gradskih derbija gotovo da i nije potrebno, jer su podaci poput prve utakmice, najveće pobjede ili najposjećenije utakmice opće poznati.

Zanimljivo je da će ovo biti ukupno 24. duel sarajevskih rivala u mjesecu maju. Isto toliko derbija je odigrano u novembru mjesecu, pa se definitivno može reći da su mjeseci maj i novembar, mjeseci gradskih derbija. Sarajevo je uspješnije u maju - bordo tim je ostvario osam pobjeda, dvije više od Željezničara, dok je devet susreta završeno bez pobjednika. 

Sarajevo je uzelo prvi ovosezonski derbi odigran u septembru sa 2:0, dok se Željezničar na svojoj Grbavici revanširao istim rezultatom u martu mjesecu.

Utakmicu na Koševu sudi Sarajlija Admir Musić sa pomoćnicima Amirom Kadićem i Emirom Zahiragićem.

U Mostaru će se odigrati 56. derbi Zrinjskog i Veleža, 39. u novijoj historiji. "Plemići" su već proslavili naslov prvaka u Premijer ligi, dok bi ove sezone još jedan trofej mogao stići u Mostar, obzirom na to da "Rođeni" imaju finale Kupa BiH protiv Sarajeva koje se igra 19. maja.

U novijoj historiji od 2000. godine odigrano je 38 utakmica, a uspješniji je bio Zrinjski koji je do sada ostvario 20 pobjeda. Velež je slavio na 12 utakmica, dok je sedam susreta završeno bez pobjednika.

Zrinjski je slavio u oba duela ove sezone. Pod Bijelim brijegom je bilo 2:1, a u Vrapčićima 0:1 za prvaka BiH.

Pravdu na ovoj utakmici će dijeliti Haris Kaljanac iz Sarajeva, a pomoćnici će mu biti Josip Čolić i Arnel Novalić.

VEZANE VIJESTI

DERBI U MOSTARU

Zrinjski razbijao Sarajevo, pa na kraju spašavali pobjedu!

28. KOLO

VAŽNA POBJEDA: Željezničar minimalno pobijedio Široki Brijeg!

MOSTAR

EVROPA JE BLIZU: Velež slavio protiv Sloge iz Doboja!

LOŠE SUĐENJE

Mirza Kazlagić stadion Koševo napustio pod policijskom pratnjom!

KOŠEVO

REMI NA KOŠEVU: Prednost Borca se istopila na pet bodova!

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori