INTERVJU

ISMIR MIRVIĆ: Želim evropske timove na punom Koševu

PREDSJEDNIK FK SARAJEVO

Ismir Mirvić, većinski vlasnik, glavni investitor i predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo, u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je da će učiniti sve kako bi ispunio cilj, san i viziju – jako evropsko Sarajevo.

Investiranje u FK Sarajevo smatra ”životnom misijom”, raduje ga i što je kao prvi Bosanac investitor u klub od septembra prošle godine vratio vjeru navijača u bolju budućnost, posebno jer su ponovo ”postavljeni jaki i zdravi temelji za ostvarenje velikih planova, stvaranje najboljeg kluba na Balkanu”.

AA: Govorili ste da je strateški gledano potencijal FK Sarajevo prilično neiskorišten. Kao osobi koja je, kako ste isticali, željna pozitivnih promjena u društvu, da li vam to predstavlja možda i životni izazov?

MIRVIĆ: Od samog starta pokazao sam iskrene namjere. Ovdje sam rođen, volim ovaj grad i volim FK Sarajevo – to je moj klub. Veliki sam ljubitelj fudbala. Kao biznismen sam investirao u desetine uspješnih kompanija u Americi i uživam u izazovima koji drugim ljudima izgledaju nepremostivi. Preuzimanje Sarajeva je izazov koji nisam želio propustiti i ovaj projekat doživljavam kao svoju ostavštinu našem gradu i našoj državi.

AA: Pričate sa mnogo emocija. Šta Fudbalski klub Sarajevo znači glavnom gradu i Bosni i Hercegovini?

MIRVIĆ: Sarajevo kao grad ima nevjerovatan duh. Nisam upoznao nikoga ko je posjetio Sarajevo i ostao ravnodušan. No, nažalost ne bih rekao da Sarajevo danas ima poziciju i prepoznatljivost kakvu zaslužuje. Promocija FK Sarajevo je i promocija našeg grada i meni kao rođenom Sarajliji misija. Sinergijskim djelovanjem na ovakvoj promociji puno će dobiti oba Sarajeva, a i Bosna i Hercegovina.

AA: Šta je najveći potencijal kluba? Na šta ćete se najviše fokusirati?

MIRVIĆ: Vidim nevjerovatnu priliku u našoj akademiji. Naša akademija će biti najbolje trening mjesto na kojem će dječaci i djevojčice iz Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana imati priliku postati profesionalni sportisti. Zahvaljujući mom dosadašnjem iskustvu i jakim vezama u svijetu fudbala u prilici sam otvoriti im vrata najvećih svjetskih klubova. U našoj akademiji trenutno trenira preko 260 dječaka i djevojčica i klub će svima pružiti priliku i omogućiti uslove da budu jedni od najboljih igrača. Želja mi je da naš klub bude ostvarenje sna svakog djeteta koje voli igrati fudbal.

AA: Da li je za vas fudbal samo sport ili u klubu vidite i poslovnu priliku?

MIRVIĆ: Moja vizija u poslovnim smislu za FK Sarajevo je da klub postane samoodrživ i profitabilan. Mi ćemo sve aktivne, ali i buduće saradnje dodatno osnažiti i proširiti, jer smo idealna platforma za promociju njihovih aktivnosti i kanal za izlazak na tržište Bosne i Hercegovine. Svim sponzorima će FK Sarajevo biti prvi izbor na Balkanu i pouzdan partner sa odličnim sportskim rezultatima. Naš pristup klubu je totalno drugačiji. Imamo preko 200.000 navijača i pozicionirat ćemo se kao uzoran biznis model upravljanja bilo kojim sportskim kolektivom. Moja je želja Evropa i evropski timovi na punom Koševu, a put u Evropu otvara i mnoga druga vrata.

AA: Turske kompanije su vaši sponzori. Jedna od njih je Turkish Airlines s kojom imate dugogodišnju saradnju. Kako vidite proširenje te saradnje i da li ćete sarađivati s drugim turskim kompanijama?

MIRVIĆ: Veza između Bosne i Hercegovine i Turske je prirodna, nama oduvijek bliska i iznad fudbala, stoga i našu saradnju vidimo kao nešto što je iznad klasičnog fudbalskog sponzorstva. Turska je naš strateški partner i vjerujemo da je i prisustvo Turkish Airlinesa u Sarajevu znak podrške i odanosti Republike Turske Bosni i Hercegovini. Ovo je značajna prilika da se Turske i kompanije Bosne i Hercegovine povežu još jače kroz fudbal jer su obje države fudbalske nacije. Tako smo formalizirali i saradnju sa International University of Sarajevo (IUS, op. a.) i Maarif školama, koja je nastala kao rezultat iskazane želje da zajedničkim projektima promoviramo sport, sportske aktivnosti i fair-play. Posebna pažnja u okviru pomenute saradnje bit će posvećena aktivnostima kao što su promocija kulture Bosne i Hercegovine i Republike Turske, organizacija različitih vrsta sportskih aktivnosti, društveno koristan rad, promocija rada i aktivnosti IUS-a, kao i saradnja sa Maarifom i drugim institucijama i organizacijama iz Turske. FK Sarajevo će Maarif učenicima, a i studentima IUS-a omogućiti besplatno prisustvo domaćim zvaničnim utakmicama, a trajanje memoranduma je tri godine. Ne smijemo propustiti ovaj momenat da bolje povežemo naše zajednice, našu djecu i mlade.

VEZANE VIJESTI

GRBAVICA

DERBI PREPUN TENZIJA: Željo do boda s igračem manje!

GRBAVICA

Ovo su sastavi Željezničara i Sarajeva za vječiti derbi

WWIN LIGA BIH

Novi problemi za FK Sarajevo: Bitni fudbaleri propuštaju Tuzlu City!

KOŠEVO

Bordo miljenik ponovo na Koševu!

TUŠANJ

Brutalan odgovor iz Tuzle na poziv Ismira Mirvića!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori