GABELA

EKSKLUZIVNI RAZGOVOR: Slavni napadač Evertona govorio za BHFudbal!

RAZGOVARAO: KENAN DEDIĆ

Veličina jednog čovjeka mjeri se njegovom jednostavnošću.

Upravo takav je i naš sugovornik koji je u svojoj karijeri nastupao u škotskom derbiju Old Firmu, jednom Svjetskom i Evropskom Prvenstvu, Evertonu, Hull Cityju i West Hamu.

Njegovo ime i danas mnogo znači na Otoku, dolazi iz Hercegovine, tačnije Gabele, legendarni napadač Nikica Jelavić.

Kada uspijete stići iz tako malog mjesta do svjetskih visina znači da vrijedite i da sve što ste stekli plaćeno je znojem, trudom i velikim odricanjem. Uživali smo u razgovoru sa napadačem koji je žario i palio najboljom ligom na svijetu.

Razgovarao je počeo pričom o nogometnim početcima Nikice Jelavića.

"Moji prvi počeci vezani su za Gabelu sa ostalom djecom, na ulici više manje. Tek kad me tata odveo u Metković u Neretvu tamo je tek bila škola nogometa posložena. Sve prije toga je više bilo kroz igru jer nogomet je prva ljubav. Sve u svemu jedno fino radobolje života".

U ranoj fazi karijere Jelavić je ostvario san mnogih dječaka iz Hercegovine, zaigrao je za Hajduk.

"U splitski Hajduk sam otišao jako rano sa petnaest godina potpisavši stipendijski ugovor. To je za mene bilo ostvarenje sna, jer svaki dijete mašta i razmišlja da ode u tako jedan veliki klub. Tada je krenuo profesionalniji dio karijere i života, ozbiljan put. Od tada je prošlo evo već više od 20 godina i lijepo se sjetiti takvih uspomena", kazao je Nikica Jelavić.

Nakon splitske priče karijera ga je odvela do Belgije i Austrije...

"Nakon Hajduka pravim iskorak u Belgiju, gdje sam proveo samo godinu dana. Ta sezona mi nije bila kako treba, kako sam očekivao i zamišljao. To mi je bilo prvo internacionalno iskustvo, poslije toga se desio Rapid iz Beča. Ime koje sada ne zvuči baš kao neko svjetsko ime ali to je najveći austrijski klub kroz povijest. Sjajan klub, navijači i grad. U ovom klubu sam nalravoo neke značajnije rezultate i golove, kada se i pročulo za mene. Tada sam dobio i prvi poziv u reprezentaciju Hrvatske od Slavena Bilića."

Slavni Glasgow Rangers, Old Firm i priča o škotskoj ligi:

"Kada je stigla ponuda od slavnog kluba poput Glasgow Rangersa nisam se ni sekunde dvoumio. Pregovori su malo duže trajali ali sve se dobro završilo. Škotska liga nije mnogo jaka, ima dosta prosječnih klubova, gdje ti nemaš ni toliki napor niti naboj, ali kvalitetna liga za razvoj mladih igrača. Što se tiče samo derbija sa Celticom, to se ne može porediti ni sa jednim drugim derbijem u ligama u kojima sam nastupao. Svakako jedan od najvećih derbija na svijetu", priča nam Jelavić.

Jelavić se okušao u najboljoj ligi na svijetu. S nama je podIjelio svoja iskustva:

"Zadnji dan prijelaznog roka 2012. godine ja sam potpisao za Everton. Smatrao sam da sam prevazišao škotsku ligu i da mi treba jača liga. Sam doček u Evertonu prekrasan, klub je među pet engleskih klubova i s velikom bazom navijača. Počeo sam odmah dobro igrati i zabijati. Jedno jako pozitivno iskustvo u trajanju od dvije godine gdje upoznaš i igraš s igračima koje si mogao gledati samo na TV-u. Nakon toga dolazi Hull City i tamo je mnogo drugačiji klub i ambicije, ali liga ista. Morao sam malte ne lomiti kičmu da bi došao u šansu. Kad smo ispali iz lige ja sam rekao treneru da želim ići ako dođe neka ponuda. Tako je došao Bilić u West Ham i ja sam potpisao. Nisam se dugo zadržao jer je stigla ponuda u Kinu. I da danas imam jako dobre kontakte sa svima iz klubova za koje sam igrao", sve nam je detaljno kazao Jelavić.

Gdje je i šta radi Nikica Jelavić nakon završetka karijere?

"Upisao sam trenersku akademiju. Uzeo sam pauzu od dvije godine od nogometa. Sada mi se ponovo vraća želja. Par nekih stvari me vuče, da li ću biti trener, skaut direktor, menadžer ili bilo što, sigurno ostajem u nogometu", jasan je bio bivši napadač Evertona.

Jelavić je uputio poruku svim mladim igračima i dao vrijedne savjete:

"Malo se pogubila realnost kod mladih igrača, ima dosta agenata koji odgajaju mlade igrača kako ne treba. Mladi igrač se mora razvijati u nekom realnom prostoru i vremenu, on mora proći put, korak po korak. Ne preskakati stepenice i svaki mladi igrač koji nije spreman već sa 16 godina da se žrtvuje idućih 20 treba odmah da prestane jer to je gubljenje vremena, paćenje roditelja i svih ostalih. Mora biti spreman na odricanje i žrtvu i sve ono što jedan normalan čovjek ima koji nije u nogometu, on mora zanemariti i staviti po strani ako misli napraviti sportsku karijeru i stvoriti ime i na kraju zaraditi novac, to je jedino ispravan put, sve ostalo je laž", poručio je mladim igračima Jelavić.

Neizostavan dio bila je i priča o nastupima u dresu hrvatske reprezentacije.

"Nema dalje od nastupa za reprezentaciju, to je nešto najviše što možeš u karijeri ostvariti. Ja sam išao i na Evropsko i Svjetsko prvenstvo, to je vrh moje karijere. Jako sam ponosan na to razdoblje, uvijek sam davao sve od sebe. Drago mi je što sam bio dio toga i danas sam ostao u kontaktu s mnogima. To treba biti cilj svakom mladom igraču da igra za reprezentaciju kako god da se ona zvala", kazao je na kraju razgovora Nikica Jelavić.

VEZANE VIJESTI

21. KOLO

BORAC FANTASTIČAN: GOŠK razbijen na gostovanju u Banjoj Luci!

ENGLESKA

Asmir Begović branio 500. utakmicu u karijeri

PREMIJER LIGA BIH

OGLEDALO ŽELJE: GOŠK je statistički razbio Željezničar!

18. KOLO

ŽELJO TONE SVE DUBLJE: Poraz od GOŠK-a u Gabeli!

GOŠK PREGAŽEN

BITNA POBJEDA: Sarajevo razbilo GOŠK na Koševu!

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori