PODGORICA

JUNIORI STIGLI U PODGORICU: Očekuju ih mečevi sa Crnom Gorom

JUNIORSKA SELEKCIJA BIH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine do 18 godina okupila se u nedjelju u Trebinju u hotelu „Bijeli dvori“ u sklopu priprema za prijateljske utakmice protiv Crne Gore koje će odigrati u Podgorici 4. i 6. maja.

Selektoru Ivicu Barbariću odazvalo se 20 fudbalera sa spiska, koji čine mladi fudbaleri iz domaćih klubova. Ove utakmice poslužiće selektoru da isproba neke nove igrače i taktička rješenja pred nastavak kvalifikacija za EP.

Barbarić je za ovaj dvomeč pozvao sljedeće igrače:

Nikola Pušić (Zrinjski), Đorđe Vojvodić (Borac), Irfan Ramić (Sarajevo), Filip Pandža (Zrinjski), Danijel Mijatović (Zrinjski), Hamza Redžić (Sloboda), Harun Berberović Malkočević (Sloboda),Amar Pekarić (Sloboda), Enedin Mulalić (Sarajevo), Goran Milovanović (Zvijezda 09), Haris Hasanović (Sloboda), Jahija Bajrić (Sarajevo), Božo Prusina (Široki Brijeg), Matej Šakota (Zrinjski), Aldin Mešić (Široki Brijeg), Vukašin Daničić (Borac), Antonio Prskalo (Zrinjski), Neriman Kočević (Željezničar), Hamza Jaganjac (Željezničar), Nermin Bijelonja (Sarajevo).

U odnosu na inicijalni spisak reprezentativaca koji je objavljen, zbog povreda su otpali golman Željezničara Arman Pepeljak i fudbaler Sarajeva Mehmed Buljubašić, pa su naknadne pozive dobili Nikola Pušić, golman Zrinjskog i fudbaler Sarajeva Jahija Bajrić.

„Ova situacija sa korona virusom je dosta poremetila ovu generaciju“, kaže selektor “Zmajića” Ivica Barbarić i nastavlja: „Mi sada selektiramo dječake koji su 2004. godište, koji su “kadeti”, jer “juniori” koji su 2002. godište više nemaju pravo da igraju za tu selekciju. Mi tek sada vršimo selekciju gdje su u fokusu 2003. i 2004. godište, da imamo uvid u generacije koje dolaze, koji su budućnost reprezentacije.“

Protiv Crne Gore će nastupati igrači iz domaće Premijer lige BiH.

„Nama su igrači iz inostranstva veoma važni, ali zbog problema sa koronom ne pozivamo ih za ove prijateljske utakmice. Zbog intenziteta igre u BiH nama su igrači iz inostranstva od ključnog značaja, ali moramo se nositi sa trenutnom situacijom i ići dalje. Ipak, u lošem uvijek ima i nešto dobro, jer ćemo selektirati više igrača i dobiti bolji uvid u igrače koji nastupaju u klubovima Bosne i Hercegovine“, kaže Barbarić.

Selektoru Barbariću u stručnom štabu pomažu Zoran Dragišić, Admir Raščić i trener golmana Goran Brašnić.

Nakon okupljanja, svi igrači i članovi stručnog štaba podvrgnuti su PCR testiranju, a prvi i jedini trening u Trebinju je odrađen na terenu sa prirodnom travom u sklopu turističkog kompleksa "Grad Sunca".

Reprezentativci su jutros otputovali za Podgoricu. Prva utakmica je na programu u utorak od 17 sati, a druga u četvrtak u 11:00. Oba susreta će biti odigrana u Podgorici u Trening centru FSCG.

Reprezentaciju U-18 kvalifikacije počinje u novembru, a selektor vjeruje u svoje momke da mogu izboriti prolaz u narednu rundu iz grupe gdje još igraju Francuska, Ukrajina, Finska i Kazahstan:

„Put će biti veoma težak zbog samog sistema takmičenja. Prve dvije ekipe prolaze dalje, a nakon toga se formira “elitna” grupa od četiri reprezentacije, gdje samo jedan prolazi, tako da je za ovu selekciju plasman na evropsko prvenstvo ravan osvajanju, jer će tamo igrati samo 8 ekipa. Nama je kao što sam već mnogo puta ponovio cilj “selekcija”, ali ćemo sigurno pokušati da napravimo što bolji rezultat i plasiramo se dalje.“

Antonio Prskalo, fudbaler Zrinjskog je i ranije bio među reprezentativcima i to u U-17 selekciji i sada je napravio korak više.

„Cilj nam je da se što bolje nametnemo selektoru na ovim mini pripremama i da ostvarimo što bolji rezultat protiv Crne gore. Mislim da i pored toga što nam nedostaje nekoliko igrača iz inostranstva možemo savladati Crnu goru i da ćemo napraviti korak više u odnosu na utakmice sa Srbijom koje smo igrali u aprilu.“

Štoper Harun Berberović Malkočević očekuje svoje nove nastupe za BiH nakon što je debitovao protiv Srbije prije nekoliko dana.

„Mislim da smo dosta jaki kao kolektiv, da se međusobno dobro poznajemo i da iz toga možemo napraviti dobar rezultat. Siguran sam da napredujemo iz treninga u trening, imamo veliku volju i želju da napravimo dobar rezultat.“

VEZANE VIJESTI

BH. JUNIORI

Bh. juniori saznali protivnike u Elitnoj rundi kvalifikacija za EURO!

BRAVO MOMCI

Juniorska reprezentacija BiH se plasirala u Elitnu rundu!

STANIŠ

Ženska juniorska selekcija BiH plasirala se u Ligu A

PODGORICA

Ivanković za BHFudbal: Raduje me igra naših momaka

MEĐUGORJE

Selektor Ivanković objavio spisak juniorske selekcije BiH

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori