ŠTA JE PROBLEM?

ALARMANTNO: Da smo pobjeđivali u utakmicama odluke...

SAMO JEDNO OD SEDAM...

Fudbalska reprezentacija BiH sinoć je u polufinalu baraža izgubila od Sjeverne Irske i oprostila se od nadanja u plasman na EURO.

Ovo je bio četvrti baraž u kojem smo ispali, a sedma od osam utakmica odluke u našoj historiji koju nismo riješili u svoju korist, što je alarmantan podatak.

Prva je bila 2003. Trebala nam je pobjeda protiv Danske u Sarajevu u posljednjem kolu kvalifikacija za EP 2004., ali smo odigrali samo 1:1 i ostali bez plasmana.

Dvije godine kasnije i kvalifikacije za SP 2006. Sličan scenario, gubimo od tadašnje Srbije i Crne Gore u Beogradu s 1:0.

U kvalifikacijama za SP 2010. prvi put smo došli do baraža. U revanš smo ušli sa zaostatkom od jednog gola, trebala nam je pobjeda od 1:0 kako bismo izborili minimalno produžetke, ali smo upravo tim rezultatom poraženi od Portugala.

Za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini imali smo dvije meč lopte. U 10. kolu kvalifikacija trebala nam je pobjeda u Francuskoj za direktan plasman, vodili smo do 77. minute i odigrali 1:1.

Mjesec dana kasnije igrali smo baraž s Portugalom, nakon 0:0 u Zenici s velikim očekivanjima smo otišli u Lisabon, ali doživjeli blamažu - 6:2.

Napokon, jedina historijska utakmica koju smo riješili u svoju korist bila je ona u Kaunasu, 15. oktobra 2013. protiv Litvanije. Trebala nam je pobjeda za direktan plasman na SP u Brazil, a Vedad Ibišević nam je to svojim golom i omogućio. Bilo je 0:1.

I posljednja, prije sinoćnje, bila je utakmica baraža za EURO 2016. protiv Republike Irske. Nakon 1:1 u Zenici, trebao nam je remi od dva ili više postignutih golova ili bilo kakva pobjeda, ali su domaći u Dablinu slavili s 2:0 i prošli dalje.

Šta je problem? Kvalitet, mentalitet ili nešto treće? Pitanja je mnogo, ali jedno je jasno - mogli smo igrati na sedam velikih takmičenja, a igrali smo samo na jednom!

VEZANE VIJESTI

28. KOLO

VAŽNA POBJEDA: Željezničar minimalno pobijedio Široki Brijeg!

MOSTAR

EVROPA JE BLIZU: Velež slavio protiv Sloge iz Doboja!

MOSTAR

Selektor Zmajeva Sergej Barbarez s Emirom Spahićem gleda utakmicu bh. lige

MOSTAR

Poznato ko će suditi derbi Zrinjskog i Sarajeva

NOVI SELEKTOR

Poznato je kada će Sergej Barbarez biti zvanično predstavljen!

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori