TEŽAK ISPIT

DEBI DUŠANA BAJEVIĆA: BiH u eliti Lige nacija na megdanu Italiji

(Foto: N1)

Nakon 10 mjeseci pauze, uzrokovane pojavom pandemije korona virusa, vratio se i reprezentativni fudbal. Odigrani su prvi mečevi u novoj sezoni UEFA-ine Lige nacija - a nakon novembra mjeseca 2019. godine - i fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će izaći na teren.

Dušan Bajević, selektor A tima tako će debitovati na klupi Zmajeva, nakon što je imenovan na tu funkciju, koju je ranije obnašao Robert Prosinečki.

A tim na startu igra protiv Italije, reprezentacije koja je u minulim kvalifikacijama za (odgođeni) EURO 2020 osvojila prvo mjesto u grupi gdje je bila BiH. Italija i Bosna i Hercegovina voljom žrijeba Lige nacija smještene su u Grupu 1 A skupine, gdje se još nalaze Poljska i Holandija.

Meč Italije i BiH na rasporedu je u 20:45 minuta, a odigrat će se Artemio Franchi stadionu u Firenci, bez prisustva publike.

Nogometaše BiH očekuje izuzetno težak zadatak u koji ulaze bez jednog od ključnih igrača, Miralema Pjanića. No, u bh. taboru vjeruju da mogu pružiti dobar otpor jednoj od najboljih reprezentacija svijeta, kao što su to učinili prošle godine na gostovanju u Torinu u okviru kvalifikacija za Euro 2020.

Selektor Dušan Bajević izjavio je da prije svega želi da svi igrači budu zdravi, "jer je ova situacija sa koronom sve nas poremetila".

Kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko, upoređujući dva duela protiv Italije, onaj u Torinu sa onim u Zenici, izrazio je nadu da će sutrašnji meč biti "sličnija onom u Torinu".

"Ipak, postoje velike razlike, tada smo svi bili u odličnoj formi, u toku je bila sezona, pa smo bili sto posto spremni. Ovo sigurno nije najbolji trenutak za jednu takvu utakmicu, posebno što igramo i bez Pjanića. Nema ni publike pa će sve to uticati na kompletan ambijent. Volio bih naravno da smo kompletni, da se igra pred navijačima, jer je uvijek čast igrati protiv reprezentacije Italije", izjavio je Džeko.

Novinare je zanimalo i koje su razlike između Prosinečkog i Bajevića na šta je Džeko odgovorio: "Bajević je u naš tim donio veliko iskustvo koje nam svima može pomoći. Ove dvije utakmice će dobro doći i selektoru da nas bolje upozna i nama da se naviknemo na njegove zahtjeve kako bismo bili što spremniji za važnu utakmicu baraža sa Sjevernom Irskom".

Susret Italija - BiH igra se u petak od 20.45 sati. Tri dana kasnije nogometaši BiH u Zenici dočekuju selekciju Poljske.

Podsjećamo, posljednju takmičarsku utakmicu reprezentacija BiH odigrala je 18. novembra 2019. godine, kada su u kvalifikacijama za EURO 2020 pobijedili Liechtenstein sa 0:3.

Također, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u oktobru će igrati polufinale baraža za Evropsko prvenstvo protiv Sjeverne Irske, a eventualno finale protiv boljeg iz duela Slovačka – Republika Irska na rasporedu bi trebalo biti u novembru.

Play-off Lige nacija (baraž) trebao se igrati u martu, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa, a sada je UEFA napravila plan kada će biti odigran i kada će biti kompletirana lista učesnika Evropskog prvenstva naredne godine (četiri pobjednika play-offa u ligama A, B, C i D).

Mečeve reprezentacije BiH možete pratiti na kanalu Nova BH, a legendarni bosanskohercegovački fudbaler, bit će stručni komentator te televizije za predstojeće utakmice bh. tima s Italijom i Poljskom kao i za mečeve baraža, potvrđeno je za N1.

VEZANE VIJESTI

PRIJETNJE IFRANU PELJTI

KAKVI SMO MI LJUDI? Peljto zbog prijetnji više neće suditi!

SELEKTOR BIH

Savo Milošević brzo zaboravio Ukrajinu, zapjevao u Beogradu!

NORVEŠKA

Izabranici Dubravka Orlovića preokrenuli 0:2 protiv Crne Gore

ETNO SELO STANIŠIĆI

Kadetska reprezentacija BiH slavila protiv Bjelorusije!

SARAJEVO

GOTOVO JE: VAR od sljedeće sezone u Premijer ligi BiH

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori