KOŠEVO

FK Sarajevo kreće u rekonstrukciju stadiona Koševo

REKONSTRUKCIJA

Fudbalski klub Sarajevo danas je održao radni sastanak u Gradskoj vijećnici Sarajevo, na kojem je javnim institucijama predstavio idejni projekat djelomične rekonstrukcije, sanacije i dogradnje Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase“ kako bi se stadion doveo na UEFA 4 kategoriju.

Stadion Koševo trenutno spada u kategoriju 2, te se na njemu ne mogu odigravati utakmice poslije drugog pretkola UEFA-inih klupskih natjecanja.

Olimpijski stadion "Asim Ferhatović - Hase" već 40 godina nije značajno mijenjao svoj izgled. Iako su izvršene određene promjene, kao što su postavljanje novog terena s hibridnom podlogom te obnova svlačionica i drugih prostorija, s obzirom na gabarite stadiona, većih ulaganja za vizualne i funkcionalne promjene nije bilo, te je stanje gotovo nepromijenjeno već godinama.

Fudbalski Klub Sarajevo odlučio je uložiti napore i angažovati stručni tim koji je detaljno analizirao i pripremio prezentaciju koja je predstavila što je minimalno potrebno za kategoriju 4 i kako bi Koševo moglo izgledati u narednih 365 dana ukoliko za ovaj infrastrukturni projekt dobije adekvatnu podršku.

Shodno pravilniku UEFA-e za kategoriju 4, potrebno je izvršiti premještanje određenih prostorija na glavnu tribinu te izvršiti radove na natkrivanju dijela Istočne tribine. Također je potrebno ispuniti medijske zahtjeve, uključujući centralizaciju medijskog prostora, press zone i radnih prostora za predstavnike medija, postavljanje mix zone te osigurati uvjete za postavku određenog broja kamera za TV prijenos.

Osim toga, potrebno je zadovoljiti posebne zahtjeve za VIP tribinu, kreirati ugostiteljske objekte i sadržaje, poput pop-up zona na svakoj tribini, te poboljšati pristup osobama s invaliditetom kroz postavku rampi i liftova. Potrebno je osigurati dovoljan broj parking mjesta namijenjenih za svaku tribinu, uz dodatni broj sanitarnih prostorija i mnoge druge zahtjeve kako nalaže pravilnik.

Svi učesnici sastanka i predstavnici navedenih institucija pozitivno su reagovali na prezentaciju i idejno rješenje te su izrazili punu podršku ovom projektu koji je od velikog značaja za Klub, Općinu Centar, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo.

Zajednički stav svih učesnika radnog sastanka je da je projekat dobar, racionalan, ekonomičan i izvodiv i da će ga podržati shodno raspoloživim budžetima.

- Ovo je prilika da pokažemo našu predanost razvoju sporta, ali i stvaranju atraktivnog ambijenta koji će privući ljude i doprinijeti pozitivnoj slici grada. Želimo vratiti osmijeh na lica građana i navijača, želimo porodice sa djecom, starije navijače i osjetljive grupe bez obzira na vremenske uslove ali i da osiguramo da FK Sarajevo u budućnosti sve evropske utakmice može igrati na Koševu - poručili su iz FK Sarajevo.

Ovaj projekat bi bio samo prva faza. Odmah nakon završetka prve faze Klub će nastaviti raditi na prijedlozima za daljnje unapređenje infrastrukturnih uslova, broja natkrivenih mjesta i ostalih sadržaja na stadionu s ciljem stvaranja boljeg ambijenta.

VEZANE VIJESTI

GRBAVICA

DERBI PREPUN TENZIJA: Željo do boda s igračem manje!

GRBAVICA

Ovo su sastavi Željezničara i Sarajeva za vječiti derbi

VJEČITI DERBI

DANAS JE NA RASPOREDU 152. VJEČITI DERBI: Željo ili Sarajevo?

VJEČITI DERBI

Ništa od zajedničkog pressa, predstavnici FK Sarajevo otkazali!

KOŠEVO

Sarajevo slavilo protiv Igmana u golijadi na Koševu!

PROMO

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori