FIFA WORLD CUP

Ko je najbolji strijelac i ko je slavio najveću pobjedu na SP?

ZANIMLJIVE STATISTIKE MUNDIJALA

Uskoro će u Kataru početi Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje se općenito smatra jednim od najpraćenijih sportskih takmičenja na svijetu, a tim povodom se valja prisjetiti najvećih pobjeda koje su svojevremeno slavne selekcije Mađarske i Jugoslavije ostvarile sa po devet golova razlike.

Među statistikama mundijala koji se igraju od 1930. godine je i podatak da je Mađarska 1954. godine na prvenstvu u Švicarskoj u grupnoj fazi deklasirala selekciju Južne Koreje s rekordnih 9:0. Legenda mađarskog i evropskog fudbala Ferenc Puskas bio je dvostruki strijelac u toj pobjedi.

Veliku pobjedu s identičnim rezultatom 9:0 slavila je i selekcija Jugoslavije koja je to ostvarila u meču protiv Zaira na mundijalu u Zapadnoj Njemačkoj 1974. godine. Zair je tada bio jedini predstavnik Afrike na smotri najboljih reprezentacija svijeta.

Mađari su se u historiju mundijala upisali i 1982. godine godine kada su na Svjetskom prvenstvu u Španiji deklasirali selekciju El Salvadora sa 10:1.

- Najstariji i najmlađi igrač na mundijalima -

Egipatski golman Essam el-Hadary nadmašio je kolumbijskog kolegu Faryda Mondragona kao najstariji igrač na svjetskim prvenstvima.

El-Hadary je u dobi od 45 godina i 161 dana nastupio na meču Egipta i Saudijske Arabije prije četiri godine u Rusiji i tako je nadmašio Mondragona koji je imao 43 godine i tri dana kada je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

Norman Whiteside iz Sjeverne Irske najmlađi je fudbaler koji je ikada zaigrao na svjetskim prvenstvima. On je debitirao u meču protiv Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1982. godine sa svega 17 godina i 40 dana.

Kamerunska fudbalska zvijezda Samuel Eto'o je sa 17 godina, tri mjeseca i sedam dana kada je na SP 1998. godine u Francuskoj nastupio u meču protiv Italije i po tome je drugi najmlađi fudbaler u historiji mundijala.

- Brazil neprikosnoven sa pet titula prvaka –

Brazil je najuspješnija reprezentacija na FIFA svjetskim prvenstvima sa pet osvojenih titula prvaka i to 1958, 1962, 1970, 1994. i 2002. godine.

Još jedan fascinantan podatak je da je Brazil i jedina reprezentacija koja je igrala na svim mundijalima, njih 21, koliko je odigrano od 1930. godine.

Nakon Brazila, na listi najuspješnijih slijede Njemačka i Italija sa po četiri osvojene titule prvaka.

- Klose najbolji golgeter mundijala -

Njemački fudbaler Miroslav Klose najbolji je strijelac te selekcije u historiji sa postignutim 71 golom na svim takmičenjima. Ujedno, Klose je i najbolji strijelac svjetskih prvenstava jer je na četiri mundijala postigao ukupno 16 golova na 24 utakmice.

Drugi na listi najboljih strijelaca svjetskih prvenstava je Brazilac Ronaldo sa 15, a zatim Nijemac Gerd Muller koji je sakupio 14 golova na SP-u.

- Sve spremno za show u Kataru –

Svjetsko prvenstvo 2022. godine igrat će se od 20. novembra do 18. decembra u Kataru.

Prvenstvo će biti otvoreno mečem između Katara i Ekvadora na stadionu Al Bayt u Dohi.

Katar je prva arapska zemlja koja je domaćin svjetskog prvenstva, a najvjerovatnije će to biti i najskuplji mundijal s obzirom na novac koji je uložen u njegovu pripremu.

Ukupno 32 reprezentacije će se boriti za osvajanje trofeja fudbalskog svetog grala, popularne “Zlatne boginje“.

VEZANE VIJESTI

KRIZA REZULTATA

Reprezentacija je ovako nisko bila 2008. godine, igrači su bojkotovali!

FIFA RANG LISTA

RANG LISTA: Novo razočaranje, reprezentacija BiH ponovo nazadovala!

FIFA

FIFA MU VJERUJE: Miloš Gigović dobio dvije utakmice!

PRESUDA U KORIST SUPER LIGA

OGLASILA SE I UEFA: Super liga nije odobrena i potvrđena!

SUPER LIGA

Je li ovo kraj pravog fudbala? Super liga dobila FIFA-u i UEFA-u!

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori