18.8.2019

VAHA JE PLAKAO: Naravno da smo se nadali! Strašno!

Objavljeno : 08-02-2019 17:34h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Nantes je zavijen u crno nakon što je iz olupine na dnu La Manchea izvučeno tijelo koje je identificirano kao tijelo Emiliana Sale…

Francuski klub odlučio je odati mu počast povlačenjem dresa s brojem 9, a njegov bivši trener Vahid Halilhodžić je održao konferenciju za medije tokom koje nije mogao suspregnuti suze.

“Naravno da smo se nadali, na žalost otkrili smo istinu. Strašno. Možemo sad samo odati počast nekome koga će ovaj klub zauvijek pamtiti zbog njegova ponašanja i pristojnosti koju je pokazivao kao igrač. Imao je prijatelje posvuda. Posvuda. Gotovo svi, čitav sportski svijet želi mu odati počast”, kazao je Halilhodžić čije riječi prenose mnogi svjetski mediji.

Otkrivši da je klub održao ‘malu cermoniju, dostojanstvenu i iskrenu kakav je i on bio’, Halilhodižić je nastavio: “Šokantno je čuti takvu vijest. Na početku smo se svi nadali da ćemo ga negdje pronaći živoga, ali dan-dva nakon što nismo primili nikakvu vijest počeli smo shvaćati da je nada gotovo iščezla. Još je tinjala. Užasno je bilo kad smo sve otkrili. Bio je dječak koji je bio obožavan, još jučer je bio s nama, a sad je nestao…”

“Svi ovo proživljavaju na svoj način. Ja kao trener jako sam privržen igračima…”

“I ja sam poput njega bio ‘devetka’ pa smo mnogo pričali o njegovim zaduženjima. Dolazio bi do mene, na lijep mi način zahvaljivao. Mnogo je toga pomiješanog u sjećanju – i užasno je, strašno užasno. Živio sam s njime tri ili četiri mjeseca, svi su ga voljeli. Imali smo poseban odnos, tražio je moju pomoć.”

“Sve je impresionirao svojom dobrotom, odnosnom kojeg je imao s ljudima, velikodušnošću… Bio je primjer, nevjerojatan sportaš. U nogometu katkad ima puno egoizma, on je bio u potpunosti suprotan od toga, bio je krasan i zato će nam toliko mnogo nedostajati.”

“Neki igrači su otišli bez pozdrava, on se vratio da bi se lijepo razišli, obećao je doći jedan dan s bocom dobrog šampanjca. To vam dovoljno govori kakav je bio. Duboko smo potreseni…”, kazao je kroz suze naš Vaha.