17.2.2019

Jozak u svojoj knjizi otkrio formulu uspjeha GNK Dinama!

Objavljeno : 02-02-2018 22:02h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Mnogi od nas danas se pitaju kako je GNK Dinamo iz Zagreba zadnjih desetak godina uspio proizvesti toliko kvalitetnih igrača i odlično prodati.

Kada se spomene uspjeh u Dinamu mnogi će samo spomenuti ime “Zdravko Mamić” i potom navoditi kako je baš Zdravko osoba zaslužan za navedene uspjehe zbog svojih menadžerskih sposobnosti i “napucavanje” cijene njegovih ljubimaca. Ne treba osporavati sposobnosti Zdravka, međutim zar se svi mi ovdje ne bismo trebali zapitati ko je to predvodio strategiju razvoja nogometne škole u Dinamu, te koliko je skauting služba radila i na koji način provodila svoje zabilješke na utakmicama?

Možemo samo za sada polemizirati ali to ćemo ostaviti našim budućim čitaocima knjige “Razvojni Program” da sami procjene kako i na koji način proizvoditi igrače za europska tržišta i nacionalni tim naše vlastite zemlje.

Treba napomenuti u Dinamovoj školi je pod Jozakovom stručnom palicom napravila iskorak i počela proizvoditi talente kao na traci za: Real Madrid, Barcelonu, Juventus, Arsenal i druge. Te je i sam Jozak dobio ponudu Arsenala da preuzme “kormilo” velikog Arsenala u akademiji da koridinira i upravlja stragiju razvoja fudbalske škole u Londonu. Njegove komunikacijske vještine pored nogometnih su ga i dovele i do FIFA-e i UEFA-e gdje radi kao edukator i surađuje sa mnogim svjetskim trenerima.

Sir Alex Ferguson i Romeo Jozak

Sir Alex Ferguson i Romeo Jozak

Napustiti hrvatski nogometni savez kao tehnički direktor te funkciju sportskog direktora Dinama kao zadnje od funkcija koje je obnašao Jozak, samo da bi preuzeo trenersku ulogu Legije iz Varšave vjerovatno je ekstremizirana ljubav prema trenerskom poslu i novim izazovima.

Knjigu za područje Bosne i Hercegovine možete naručiti pozivom na broj telefona: 0038762/864-703. Cijena knjige iznosi 75 KM.

U knjizi možete pronaći strateški pristup u stvaranju nogometaša, od U6 kategorije do seniora. Knjiga je namijenjena za sve nogometne trenere, koji u knjizi imaju svakodnevni priručnik za rad uz 151 vizualni prikaz.
“Trener ima 95% utjecaja na trening, dok igrači samo 5%, ipak igrači imaju 95% utjecaja na utakmicu, a trener samo 5%” – Manuel Pelegrini.

Dr. Romeo Jozak “otkrio formulu” uspjeha Dinamo Zagreba

Dr. Romeo Jozak “otkrio formulu” uspjeha Dinamo Zagreba

Po metodologiji ovog priručnika radi se u Njemačkoj, Španiji, Belgiji… sa osnovnim ciljem da se talentirani igrači, kakvih je kod nas mnogo, stave u funkciju igre, rade na sistematično i razvijaju na pravi način.

“Nogomet je evoluirao na vrlo ozbiljan način i ova bi knjiga trebala biti sažetak svih tih promjena te današnjeg stanja. Neke su nogometne zemlje već napravile svoje unificirane programe rada. Hrvatska je sedma u Europi s time, a svako dijete ima svoje specifičnosti i to treba poštovati. Međutim, samo 22 posto nogometnih škola u Hrvatskoj radi po svojem zacrtanom planu i programu, a ostalih 78 posto radi kako kome kada odgovara, uz dosta lutanja”, rekao je dr. Romeo Jozak, bivši Tehnički direktor Hrvatskog nogometnog saveza, a trenutno trener Legije iz Varšave.

PROGRAM OBUHVATA BROJNE TEME

“Osnovni je cilj da svi rade isto ili slično te se knjiga osvrće na pomoć trenerima oko stila igre, prilagodbe na zahtjeve reprezentacije, lakše planiranje evaluacije rada, znanstveni pristup realnom stanju i progresiju u senzibilnim fazama. Ne može se klub natjerati da radi po ovom programu, ali možemo educirati trenere koji će potom po ovom modelu raditi u klubovima. Nema, naravno, jedinstvenog recepta za uspjeh, ali primjena ovog programa sigurno može stvari učiniti kvalitetnijima i boljima. Nogomet će se i dalje razvijati, sa sve manje razlika među igračima te ćemo i dalje nastaviti istraživati. Međutim, ne može se dogoditi ništa novo za što nećemo saznati te je vjerojatno da ćemo ažurirati izdanje, samo ostaje otvoreno kada”, najavio je dr. Romeo Jozak.

Knjigu za područje Bosne i Hercegovine možete naručiti pozivom na broj telefona: 0038762/864-703. Cijena knjige iznosi 75 KM.