26.3.2019

Bordo klub obilježio 72. rođendan premijerom filma ‘Keli’

Objavljeno : 25-10-2018 10:30h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo svečano obilježen 72. rođendan Fudbalskog kluba Sarajevo. Centralni događaj manifestacije bila je premijera dokumentarnog filma „Keli“, autora Muhameda Bikića.

“Danas je 72. godišnjica našeg kluba koji ima izuzetno dobru historiju kako prije rata tako i poslije rata. I nadam se da će biti još više uspjeha i u narednom periodu. Trenutno smo prvi na tabeli, a to je postignutno dobrim radom i doprinosom svih u našem klubu, od Upravnog odbora, trenera i svih naših igrača. Mi ćemo ostati na tome da i u budućnosti radimo na isti način”, rekao je predsjedavajući Upravnog odbora FK Sarajevo, Senad Jahić.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su čelnici i legende FK Sarajevo, brojne ličnosti iz javnog života, političari.

“I nije slučajno izabran ovaj datum. Danas je 72. rođendan FK Sarajevo za koga je Keli igrao i živio, kao i za glavni grad BiH. Danas je i 73. rođendan Ujedinjenih naroda (UN), a svi znamo da je Keli i živio i dao život za ujedinjeno Sarajevo i BiH. Keli je jedan od legendi Sarajeva u toj plejadi. A svi znamo da je Sarajevo imalo mnogo legendi i reprezentativaca i mnogo znači jer i samo Sarajevo je prije godinu-dvije nazvalo glavni teren u kampu Butmir po Želimiru Vidoviću, imamo i ulicu Želimira Vidovića. I moram ovom prilikom reći i veliko hvala FK Sarajevo koje je maksimalno podržao ovaj projekat i ovaj film”, kazao je Muhamed Bikić, autor filma.

Želimir Vidović Keli, rođen je 17. novembra 1953. Na Koševo je stigao 1974. Godine iz sarajevske Bosne. U bordo dresu je upisao 241 nastup, sa 14 postignutih golova. Vrhunski fudbaler, defanzivac koji je timu davao potrebnu čvrstinu i sigurnost, bio je prije svega veliki čovjek. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ostao je u svom gradu. Keli je ubijen je 17. maja 1992 u Nedžarićima dok je prevozio ranjenike prema bolnici Koševo. Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije.

Tokom večeri, priznanje “Želimir Vidović – Keli” koje se dodjeljuje za humanost u sportu, uručeno je Amelu Kapi, treneru i osnivaču Plivačkog kluba “Spid”. Plivački klub Spid je prvi i jedini plivački klub za osobe za invaliditetom u BiH.