20.4.2018

Baka: Ovo je moja država i ovdje ću tražiti svoj napredak!

Objavljeno : 06-04-2018 12:59h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Više od četrdeset minuta trajala je konferencija za novinare posvećena susretu 4. kola Lige za prvaka između Zrinjskog i Sarajeva. Trener Zrinjskog Blaž Slišković govorio je o navedenom susretu, osvrnuo se na sudačku organizaciju, organizaciju nogometa u Bosni i Hercegovini, te istaknuo kako svojim izjavama samo želi pomoći napretku bh. nogometa.

“Žao mi je da dignem ruke od bh. nogometa. Ne treba mene nitko prozivati onakvim i ovakvim, sve se dobro zna za mene tko sam i što sam. Ja sam prvi 1992. godine nosio dres bh. reprezentacije i bio kapetan Sušiću, Baždareviću u Koblenzu kada je reprezentacija igrala neslužbene, ali humanitarne utakmice. Dolazio sam iz Pescare o svom trošku da bi igrao za bh. reprezentaciju, gdje su ti ljudi koji sada mene kažnjavaju bili 1992. godine. Bio sam izbornik 2000. godine, otišao u Sarajevo raditi kada je to bilo nepojmljivo ovdje, išli su samo političari koji sada mene prozivaju.”

“Nije njima smetalo što idu u Sarajevo, prozivali su mene što idem u ‘muslimanski dio’. Mene nije zanimao ‘muslimanski dio’, mene je zanimao uspjeh bh. reprezentacije, jer sam se smatrao i danas se smatram građaninom Bosne i Hercegovine. Ja sam ovdje rođen i smatram da je ovo moja država, bez obzira na moju nacionalnost. Nikad nisam rekao da imam rezervnu državu, niti smatram bilo koju državu svojom rezervnom, ovo je moja država i ovdje ću tražiti svoj napredak. To meni smeta kada me netko proziva da sam nacionalista, da sam fašista, da sam ovakav ili onakav. Ja svojim izjavama želim utjecati na napredak bh. nogometa. Ne može nas samo ‘vaditi’ reprezentacija, nestat će i Džeka, Pjanića, Lulića …”

“Odakle ćemo crpiti igrače za reprezentaciju, pa samo iz domaćih klubova. Nema više nekih koji su se rodili prije 20 godina u dijaspori. Ovdje moramo napredovati u omladinskim školama, infrastrukturi i pokušati odavde crpiti igrače. Sramota je da u Mostaru u posljednjih 20 godina nema igrača kvalitete Bajevića, Vladića, Hadžiabdića i pokojnog Matijevića. Što smo napravili? To je duga tema o kojoj bismo raspravljali cijeli dan o razlozima i svemu. Zašto nama je više kriminala po gradu, zato što se mladi više ne bave sportom. Zato što u bivšoj Jugoslaviji u Veležu nisi morao plaćati članarinu da treniraš. Danas treba izdvojiti 50 KM za nogomet, 50 za karate, 50 za plivanje, pa nemaju roditeljica novaca za to. Sport usmjerava mlade prema onome što je kvalitetno. Oslobodimo djecu plaćanja članarine, napravimo klub koji će omogućiti da 300 djece besplatno trenira. Kada umrem hoću da znam kako je moj unuk ostao u društvu gdje će biti pristojan i odgojen čovjek koji će napredovati. Ja sam svoju djecu izveo na pravi put, ali želim da moji unuci, i vaša djeca i unuci da žive u normalnoj državi”, kazao je između ostalog u obraćanju novinarima legendarni Baka.