INTERVJU ZA AVAZ

'Demirović je interesantan, a Stevanović inteligentan igrač'

TRENER REPREZENTACIJE ŠVICARSKE

Selektor Švicarske Vladimir Petković u razgovoru za „Dnevni avaz“ prokomentirao je nastavak sezone u Švicarskoj. Već je bio prisutan na dvije utakmice.

- Prvo sam bio na utakmici Kupa Švicarske između Lozane i Bazela (2:3 – op.a.), a potom i prvenstvenoj Jang Bojs – Cirih 3:2. Interesantne utakmice, neizvijesne i što je najvažnije s puno golova... - rekao je Sarajlija Petković za „Dnevni avaz“ i otkrio da od danas na utakmicama u Švicarskoj može biti 1.000 gledalaca. 

Inače, kako Vam izgledaju utakmice u specifičnim uvjetima, prazne tribine...

- Nema atmosfere s vana, ali igrači su na obje pomenute utakmice bili aktivni, tako da su dizali atmosferu iznutra. Također, kada se igraju utakmice bez publike, odnosno pritiska s tribina, igrači više rizikuju. Igra se i malo ofanzivnije.

Zašto je sada tempo igre niže, nego kad su na tribinama gledaoci.

- To je pogotovo izraženo u prvim utakmicama nastavka sezone. Međutim, naprimjer u Njemačkoj, tempo je vremenom podignut. S druge strane, u subotu u Veroni (Verona – Kaljari 2:1), obje ekipe su trčale – u prosjeku, po 15 kilometara manje. Znači, Italijanima koji su tek nastavili sezonu trebat će vremena da dođu u formu, odnosno budu sto posto spremni trkački.

No, možda se nekim igrači i štede, jer u glavi računaju: Igramo srijeda – subota –srijeda... U tom slučaju, u glavi, već počinju da se šparaju. To može biti opasno, kako za ekipu, tako i zbog povreda. Vidjeli ste kako je bilo na početku sezone u Njemačkoj, te sada u Arsenalu – treća povreda u tri dana. Ali, to je i do glave, ne samo do fizičke spreme. Dosta je u glavi...

Dobar učinak

U BiH se posebno prati šampionska trka Sent Galena našeg mladog reprezentativca Ermedina Demirovića i Jang Bojsa... 

- Gledao sam u subotu i tu utakmicu. Demirović je odigrao dobro, namjestio je prvi gol... Sent Galen je igrao s dva špica te se dobro kretao. Malo je više širio igru sa Itenom... U svakom slučaju, Demirović je interesantan igrač.  Sent Galen je mlada, pokretna ekipa koja igra bez opterećenja. Nisu još u onoj formi što su bili prije prekida sezone, ali u subotu su bez problema pobijedili u Sionu (1:2). Na kraju su bezveze primili gol... 

Može li Servet našeg Miroslava Stevanovića ugroziti Bazelovu treću poziciju koja vodi u Evropsku ligu? 

- Ne bi trebao, ni po kvalitetu ekipe, ni po svemu ostalom. Ali, sve je moguće. Bazelu nije u interesu da čuva treću poziciju, nego da osvoji titulu. To je njima glavno, jer titula donosi i novac, i Ligu prvaka, i prestiž. A Servet je napravio veliko iznenađenje, s tim što je tako blizu plasmana u Evropu. Stevanović je inteligentan igrač koji puno znači za tu ekipu. On pravi razliku koja je potrebna za neki bolji rezultat, za kraj je rekao Petković, koji već dugo živi u Lokarnu..

Zgusnut raspored

Kako komentirate posljednju odluku UEFA-e da se u samo tri mjeseca odigra sedam-osam utakmica? 

- Ma bit će još gore u 2021. godini. Tada će biti još više utakmica, jer se nadam da će se i reprezentacija BiH plasirati na Euro. Jedino je negativno, bar za nas što ne moramo igrati dodatne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, to što moramo igrati prijateljske utakmice koje smo dogovorili za prošli mart... Te prijateljske utakmice gube značaj. Da li igrati sa drugom ekipom ili... Jer, još se ne zna koliko izmjena je moguće napraviti tim mečevima. Klubovima su sada povećali na pet, valjda će nama u prijateljskim mečevima dopustiti bar osam. A što se tiče zgusnutog rasporeda u ovoj godini, moj prijedlog je bio da se igra u oktobru, novembru i decembru. Tako bi igrači imali malo više i odmora i priprema između sezona.

VEZANE VIJESTI

BH. TRENER

ODUŠEVIO ALŽIRCE: Vladimir Petković odlučio postiti Ramazan!

TRANSPARENT

Kosovari bocnuli Srbe, velika podrška za Xhaku i Shaqirija!

UTAKMICA U BUDIMPEŠTI

Pogledajte kako je dočekana himna Izraela u Mađarskoj!

NOVI REPREZENTATIVAC BIH

Selektor Švicarske obrazložio zašto nije pozvao Tabakovića!

SARAJEVO

Dva velika imena u konkurenciji za klupu Zmajeva?!

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori