FOOTBALL ZAJEDNO

Maja Jelčić: Ne obazirite se na druge i uživajte u onome što volite

'NOGOMETNA KRALJICA' IZ ČAPLJINE

U sklopu projekta "Footdball zajedno"  kojeg realizira Udruženje za razvoj i promociju fudbala u BiH predstavljavamo vam jednu od najboljih mladih fudbalerki u BiH, Maju Jelčić, koja trenutno nastupa za SFK 2000 Sarajevo, te žensku A reprezentaciju BiH.

Da je ženski fudbal sve privlačniji i popularniji u BiH, potvrđuje sve veća zainteresiranost djevojaka za treniranjem i osnivanje ženskih klubova po cijeloj državi. Predrasuda je sve manje, ali kroz razgovor s Majom, želimo i to otkloniti.

Maja nam otkriva odakle je nastala ideja da trenira fudbal, te sa kakvim se sve problemima susrećala na početku karijere.

- Fudbal sam počela trenirati tako što sam zamolila roditelje da me upišu na treninge.Otac se sa time baš i nije slagao, pa je mama odlučila da me upiše u ŠN Limači Čapljina, gdje sam napravila svoje prve korake.

Odakle se rodila ljubav prema fudbalu?

- Ljubav prema fudbalu rodila se od malih nogu, gledajući utakmice na televiziji i igrajući se na ulici sa dječacima. Odmah sam znala da je to ono čime se želim  baviti, govori Maja.

Kako su na Vašu odluku da trenirate fudbal reagovari roditelji i okolina?

- Kao što sam već spomenula otac nije bio oduševljen tom idejom usprkos tome da je i on sam bio igrač, a sada i trener. Ali sa vremenom je to prihvatio i sada mi je velika podrška,mama također. Za okolinom nisam marila.

Da li ste imali neugodnih iskustava zbog toga što igrate fudbal?

- Pa često je bilo ružnih komentara s obzirom da sam igrala sa dječacima. Znate kako to ide, jedina cura među njima, a igra bolje od većine. Ali kako smo postajali stariji više nije bilo nikakvih problema, govori Maja.

Trenutno ste igračica SFK 2000 Sarajevo. Kako je tekao vaš put od najboljeg ženskog kluba u državi i regiji?

- Da, trenutno nastupam za SFK 2000 Sarajevo ,kao što ste spomenuli najbolji ženski klub u državi i regiji. Do toga sam došla velikim trudom, radom i odricanjem, bez toga nema ništa i to je tajna za svaki uspjeh, govori Maja i dodaje:

- SFK 2000 Sarajevo ispunio je sva moja očekivanja. Ja sam zadovoljna, treniram i trudim se da iz dana u dan budem sve bolja.

Također, igrate i za žensku reprezentaciju BiH. Šta za Vas znače nastupi u nacionalnom dresu?

- Nastupi u nacionalnom dresu su nešto posebno. Velika čast mi je što sam dio te priče i mislim da svaki igrač sanja o tome da brani boje svoje zemlje i predstavlja je u najboljem svijetlu.

Koje su Vaše daljnje ambicije? Gdje bi ste željeli nastaviti svoju profesionalnu karijeru?

- Ambicije za dalje su velike. Mislim da je ovo tek početak i da sam na dobrom putu. Najbitnije od svega je da zdravlje posluži ostalo će doći na svoje. Ne razmišljam puno o tome gdje bih mogla nastavit svoju karijeriju, sve će doći u svoje vrijeme, kaže Maja Jelčić.

Za kraj, možete li poslati poruku svim mladim djevojčicama koje imaju želju i ambiciju da treniraju fudbal, ali još se nisu odlučile za to iz raznih razloga i predrasuda?

Predlažem im da se ne obaziru na razne predrasude kojih će uvijek biti, da rade na sebi i uživaju u onome što najviše vole, poruka je Maje Jelčić za kraj razgovora.

LIČNA KARTA: ROĐENA: 20.07.2004., GRAD ROĐENJA: Čapljina, POZICIJA: napadač, KLUB: SFK 2000 Sarajevo, NACIONALNI TIM: BiH

Projekat Football Zajedno se sufinansira u okviru UEFA programa HatTrick u saradnji sa nogometnim savezima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

VEZANE VIJESTI

ITALIJA

Maja Jelčić postigla pogodak za Inter

ITALIJA

Maja Jelčić fenomenalnim potezima srušila veliki Milan

SARAJEVO

Poruka Maje Jelčić izaziva ponos svih Bosanaca i Hercegovaca

ITALIJA

Maja Jelčić zabila protiv Lazia u Kupu Italije!

ITALIJA

Maja Jelčić na sjajan način debitirala u Seriji A za Inter

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori