LIJEPA PRIČA

Novica Todorović i Nikola Nikić okupljaju sportsku Jugoslaviju

U ZVORNIKU I SKUGRIĆIMA

“Hej Sloveni”, Slet, Titova štafeta, “ORA Brčko Banovići”, Titovim stazama revolucije, “Dozvolite da se obratimo”, Upoznajmo domovinu da bi je više voljeli, vojnička zakletva, pionirska marama, “Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga…”.

Na šta vas sve ovo podsjeća? Pa, na bivšu državu! Na bivšu ” Jugu”. Za neke, za mnoge, najljepšu državu. Premda ima i onih koji ne misle tako…

Svakako je više onih koji žale za sretnim godinama “kada si bezbjedno mogao prespavati na klupi”. Danas ni u vlastitom stanu, s nekoliko brava niste sigurni. Nekada je desetak “milicajaca” brinulo za red na utakmicama, a danas stotine dobro opremljenih policajaca na stadionima strahuju šta će uraditi rulja od dvadesetak navijača. Pardon huligana…

Za nekadašnjom ” jugom” najviše žale sportisti.

Dva sportska velikana, dvije ljudske veličine, dva asa, šampioni ljudskosti, humanosti, Novica Todorović i Nikola Nikić “obnavljaju sportsku Jugoslaviju”. Precizniji da budemo, okupljaju majstore džudoa, jugoslovenske šampione, osvajače medalja s najvećih internacionalnih takmičenja.

“Todor” dovodi džudo penzionere, ljude koji su afirmirali ovaj sport u zemlji i svijetu, u Zvornik, a Nikić svoju fudbalsku raju u Skugriće. U svoje rodno mjesto. Na lokalnom i fino uređenom travnjaku, u pitomom mjestu okupit će se stotinjak asova, bivših reprezentativaca, sudionika olimpijskih igara, evropskih i svjetskih prvenstava. Zamislite da će travnjakom Skugrića, u petak defilirati Mirsad Fazlagić, koji je bio kapiten jugoslovenske generacije, što je 1968.godine igrala na evropskom prvenstvu u Rimu. Mirso je jedan od stotinu jugoslovenskih, bosanskohercegovačkih, srbijanskih, makedonskih, crnogorskih, slovenskih asova i reprezentativaca koji će sutra biti na travnjaku u Skugrićima.

Između ostalih u Skugriće dolaze: Rizo Mešković, Ivan Gudelj, Stojadin Petrović, Dževad Prekazi, Rade Zalad, Dževad Šećerbegović, Fuad Mulahasanović, Meske Kovačević, Nihad Mujezinović, Ademir Smajlović, Denis Sadiković, Ivan Cvjetković, Ešef Jašarević, Ivan Cvjetković, Amir Durgutović, Aco Trifunović, Kemo Hafizović, Vlatko Glavaš, Mehmed Janjoš, Elvir Bolić, Kemo Hafizović, Josip Jurišić, Kemal Alispahić, Mehmed Baždarević, Darko Ljubojević, Vinko Marinović, Damir Špica, Stojan Malbašić, Ivica Cvitkušić, Džemal Hadžiabdić, Goran i Predrag Jurić, Mišo Smajlović, Enver Hadžiabdić, Mehmed Đelilović, Eso Mehmedalić, Redžo Stojiljković, Nebojša Vučičević, Kočo Dimitrovski, Nenad Stojković, Sulejman Halilović, Ivica Grnja, Radmilo Mihajlović, Mitar Lukić, Nusret Muslimović i mnogi drugi. Najavili su se i “zvezdaši” predvođeni Milošem Šestićem, ako se oporave od zdravstvenih problema. Nikićevi gosti okupit će se i družiti u prekrasnom hotelu “Monogram”, u jednom od najljepših hotela u regionu!

U Zvorniku je ozbiljan skup. Sa zvaničnim protokolom i obaveznim “trećim poluvremenom”, splavarenje Drinom itd…

“Todor” o “samitu” džudo penzionera kaže:

“Okupit ćemo se u hotelu “Central” u Zvorniku, kod našeg domaćina, prijatelja, brata, uglednog biznismena Dragana Božovića. Za početak da okupimo sve starije judiste iz BiH, koji su na razne načine obilježili zadnjih 50 -60 godina. Kao treneri, takmičari, sudije, itd… Okupljanje i druženje je u petak, subota i nedelja. Svrha je da se okupimo i vidimo poslije 40. godina. Postat će tradicionalno okupljanje. Tu će biti oni za koje smatram da im je tu mjesto. Da su zaslužili svojim stavom pristupu sportu, etici i nadasve poštenjem. Tu se neće “poklanjati” pojasevi zarad glasanja i kupovine. U Zvornik dolaze džudisti iz čitavog svijeta, iz Amerike, Kanade, Engleske, Danske, Švedske, Njemačke, Austrije, Švajcarske, Mađarske, Islanda, Slovenije, Srbije, CG, Hrvatske, Australije, Južne Afrike…

Naš domaćin, a ujedno i gost bit će gradonačelnik Zvornika gospodin Zoran Stevanović, zatim Ivan Todorov, PJS Srbije ambasador u Mađarskoj, Slavko Obado, osvajač prve olimpijske medalje, pa Pavle Bajčetić, Bećanović, prvi svjetski prvak SFRJ, potom Filip Lesčak, Dragan Kusmuk, trofejni takmičar. Dolazi osvajač evropske i svjetske medalje Vojo Vujević, stiže Željina ekipa finalisti Kupa šampiona, najtrofejnija judo ekipa u SFRJ… Dolazi i “7 veličanstvenih” sampionki “JK Slavija” Predsjednik JS Vojvodine, pa džudisti uspješni privrednici Mile Dragić, Jovica Pejčić, Dragan Božović, naš domaćin i vlasnik Hotela “Central” u Zvorniku. Stižu uspješni i prave državne sudije, pravnici, arhitekte…

Organizirana je plovidba jezerom. Nakon večere, u subotu je “udarni” dan; trening, slikanje svi u kimonima, izjave za tv “BN” i druge medijske kuće. Sve to uz taktove i zvuke muzike “Od Triglava do Đevđelije” , u izvedbi orkestra “Rule”, te uz tamburaše Janike Balaša. Inače, Jovan Pejčić je i organizator Festivala internacionalnih tamburaša i njegov predsjednik”- najavio je Novica Todorović, višestruki osvajač medalja s prestižnih domaćih i internacionalnih takmičenja.

Dakle, ako ste željni pravog druženja, sporta, muzike, ako želite uživo biti i uživati u društvu istinskih asova, trajnih vrijednosti, dođite u Zvornik ili Skugriće!

Kako je to u stotinjak kilometara razdaljine, možete tokom petka i vikenda posjetiti obje destinacije. Ako želite osjetiti adrenalin nekadašnje “Juge” zaboravite na teferiče, koride, roštiljade… Dođite, budite dio nesvakidašnjeg spektakla. Historijskog, povijesnog, istorijskog!

VEZANE VIJESTI

LUDA ŽURKA

TRENER U CENTRU PAŽNJE: Nikola Nikić zaplesao uz Sinana Sakića! (VIDEO)

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori