FOND SOLIDARNOSTI

Malenom afričkom klubu je s neba palo skoro 8.000.000 eura

KROKODILI SKAČU OD SREĆE

Red Bull Salzburg se posljednjih godina profilisao kao jedan od najboljih prodavaca u evropskom fudbalu.

Kupuje jeftino talente sa svih strana sveta, razvija ih u svojim filijalama, potom u prvom timu i kada dostignu visoku cijenu – prodaje ih.

Takvi su bili slučajevi Nabija Keite (Liverpul), Erlinga Halanda(Borusija Dortmund), Sadija Manea (Liverpul), Dominika Soboslaja i Amadua Hajdare (oba Lajpcig), Dajoa Upamekana (Bajern), Duja Ćalete Cara (Marselj)... Svi oni su dovedeni za male pare, a prodati za sume od 15.000.000 do 30.000.000 eura.

I ovog leta je Salzburg napravio dve sjajne prodaje. Isplatilo im se ulaganje u fudbalere iz Zambije koja do sada nije važila za zemlju koja proizvodi neke vrhunske talente. Ipak, u Slazburgu su maksimalno iskoristili zambijsko tržište.

Tako je napadač Patson Daka prodat u Lester za klupski rekord od 30.000.000 eura, a njegov zemljak Enok Mvepu u Brajton za 23.000.000 eura.

Ipak, njih nije stvorio samo Red Bull Salzburg i ne idu sve pare austrijskom klubu. Nešto su zaslužili i oni koji su ih fudbalski vaspitavali od najmanjih nogu.

Njihov prvi profesionalni klub je bio Kafu Seltik. Malo poznati zambijski drugoligaš sa nadimkom Krokodili koji čak nema ni stranicu na Vikipediji. Nikada nisu bili prvoligaši. Štaviše, tek pre dvije godine su prvi put postali drugoligaši. Ali su od danas bogatiji za skoro 8.000.000 eura jer su upravo u njihovim redovima Daka i Mvepu načinili prve seniorske korake. Prema pravilniku FIFA o sredstvima solidarnosti, klubu ide 7.900.000 eura od prodaja Dake i Mvepua.

Obojica su 2017. prešli iz Kafu Seltika u Sazcburgovu filijalu Lifering i kasnije se probili do prvog tima austrijskog velikana.

Donijeli su klubu golove, uspjehe, titule, na kraju i novac. Ali mnogo više će novac značiti siromašnom klubu u Zambiji. Zamislite koliko tamo vrijedi skoro 8.000.000 eura...

VEZANE VIJESTI

AUSTRIJA

Salko Hamzić potpisao za RB Salzburg

BH. REPREZENTATIVAC

Dedić nikad spremniji, a u pozadini veliki bosanski hit!

PETI GOL

BRAVO MAJSTORE: Novi gol Amara Dedića za Salzburg!

FRANCUSKA

Mbappe će u PSG-u do juna 2025. godine zaraditi nevjerovatan novac!

KRAJ ŠPEKULACIJAMA

Benjamin Šeško donio odluku gdje nastavlja karijeru!

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori