ŠVICARSKI SISTEM

DOLAZE NOVE PROMJENE: UEFA mijenja format Lige prvaka!

IMA NEKOLIKO PRIJEDLOGA

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) planira da promijeni sistem takmičenja Lige prvaka od 2024. godine . 

Najnovije informacije iz evropske kuće fudbala otkrivaju da su najbliži „švicarskom sistemu“. To znači da bi 32 kluba bila u jednoj ligi i svaki bi imao 10 mečeva protiv različitih rivala, koji bi bili izabrani žrijebom. 

Ovo bi dovelo do toga da svaki meč bude važan, a također publika bi češće imala mogućnost da prati duele najvećih evropskih timova. Poslije deset mečeva 16 klubova sa najviše osvojenih bodova nastavili bi takmičenje u nokaut fazi. Igrao bi prvi tim protiv 16, drugi protiv 15. i tako dalje. Klubovi, koji bi završili od 17.do 24. mjesta nastavili bi takmičenje u Ligi Evrope.

Postojao je i prijedlog da se naprave četiri grupe od po osam timova, prema kojoj bi svaki tim imao 14 garantovanih mečeva u grupnoj fazi, ali je odbijen.

- Mislim da ćemo na ovaj način istovremeno i zaštiti klubovi iz manje bogatih zemalja, ali i dovesti do toga da svi mečevi budu važni, rekao je Lars Olson, predsjednik asocijacije Evropskih liga.

U budućnosti bi trebalo da se vodi računa i o kalendaru evropskih takmičenja, zbog sve češćih povreda igrača, jer se konstantno igra u ritmu subota/nedjelja – utorak/srijeda, piše avaz.ba.

VEZANE VIJESTI

NYON

Izvučeni parovi četvrtfinala Lige prvaka

NJEMAČKA

UEFA DONIJELA ODLUKU: Peljto donio pravu odluku!

ŠPANIJA

Pilav delegiran za utakmicu Barcelona – Napoli!

NJEMAČKA

Bh. sudac u UEFA-i ima nadimak Bruce Lee: 'Ima manje masti od Ronalda...'

NJEMAČKA

Čuveni Henry pohvalio Irfana Peljtu

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori