PFHSC

Konačno objašnjenje: Zašto propadaju talentovani mladi igrači?

TRENING ZA RAZVOJ VAŠEG DJETETA

Svi želimo da naša djeca postanu bolji fudbaleri. Istovremeno, svima nam je potpuno jasno da jako puno faktora utiče na to da li će jedno dijete uspjeti u sportu ili će sport napustiti na kraju juniorskih godina ili još i ranije (npr. radi povreda).

Međutim, vrlo često, pitanje uspjeha se svodi na nekoliko stvari. Najčešće, roditelji kažu: “vjerujte, odličan je fudbaler. Ima osjećaj za igru, samo mu fali snage i brzine”. Stiče se utisak da se nemogućnost djeteta da bude bolje u fudbalu, u pravilu, objašnjava nedostatkom brzine i nedostatkom snage.

Logičnim slijedom, ako budemo radili na brzini i snazi djeteta, dijete će biti bolji fudbaler. Međutim, da to nije baš tako objasnili smo u našem prethodnom tekstu.

Za nas u PFHSC jedan od najboljih načina da se razumije hijerarhija razvoja pojedinih segmenata važnih za ostvarivanje vrhunskih rezultata, kako u individualnom, tako i u timskom sportu, pa tako i u fudbalu, je tzv. piramida funkcionalnosti:

Kako treba posmatrati ovu piramidu? Kada je u pitanju fudbal, mi nastojimo kod djeteta razviti specifične sportske vještine (dribling, kretanje u napadu, kretanje u odbrani, skok igru, preciznost šuta, preciznost dodavanja, itd.). Da bi to bilo moguće, svima je jasno, potrebna je posjedovati odgovarajuće motoričke sposobnosti. Dakle, dijete treba biti brzo, jako, eksplozivno, izdržljivo, agilno, imati dobru koordinaciju...

Navedene motoričke sposobnosti, međutim, moguće je razvijati i unaprjeđivati samo, i isključivo, ukoliko dijete ima funkcionalne kretne obrasce. Drugim riječima, dijete može poboljšavati svoju brzinu, eksplozivnost, snagu, itd samo i isključivo ukoliko prilikom kretanja u različitim ravnima (pravolinijski naprijed, bočno kretanje i kretanje sa rotacijama ili promjenama pravca) sve normalno funkcioniše i nema asimetrija, kompenzacija i supstitucija.

VEZANI TEKST: Ovo je šest najvažnijih komponenti za razvoj kod djece

Ovako postavljen sistem, koji svojim izgledom podsjeća na piramidu, sugeriše da su funkcionalni kretni obrasci osnova za nadogradnju motoričkih sposobnosti, a da je to sve zajedno osnova za ono što je suština – razvoj sportske vještine, tj. stvaranje modernog fudbalera. Ovako postavljen sistem je sistem koji omogućava optimalan razvoj djeteta, i vodi računa o njegovom/njenom zdravlju.

Greške u razvoju mladih fudbalera

Međutim, danas, u Bosni i Hercegovini, a ni u regionu nije ništa bolja situacija, imamo dva drugačija pristupa. Prvi, u kojem se akcenat stavlja na sportske vještine, na uštrb ostalih komponenti; i drugi, u kojem se akcenat stavlja na motoričke sposobnosti, na uštrb ostalih komponenti.

Greška #1 – mlađe selekcije

Prvi je karakterističan za fudbal u mlađim uzrasnim kategorijama, gdje se posebna pažnja oposvećuje treniranju sportske vještine. Tako se, npr., u školama fudbala akcenat stavlja gotovo isključivo na vođenje lopte, dribling, šut, dodavanje, i sl. Istovremeno, vrlo malo se radi na provjeri i održavanju funkcionalnosti pokreta. Također, vrlo malo se radi na treniranju motoričkih sposobnosti (brzine, snage, eksplozivnosti, itd).

U slučajevima u kojima se radi na razvoju motoričkih sposobnosti, u pravilu se to ne radi u skladu sa najnovijim shvatanjima o funkcionisanju tijela mlade osobe, fazama njegovog razvoja, itd. Kao rezultat takvog pristupa, imamo narušenu piramidu funkcionalnosti, koja bi izgledala ovako:

Do čega to dovodi? U praktičnom smislu, dešava se da u mlađim kategorijama, imamo vrlo konkurentnu djecu, koja na međunarodnim takmičenjima (prvenstvima, turnirima, itd) ostvaruju vrlo dobre rezultate. Zašto? Pa, zato jer su natrenirali vještinu. Gdje nastaje problem? Problem nastaje kada se od te djece očekuje da u narednoj godini ili dvije (a najkasnije u prelasku iz juniorskog u seniorski sport) zadrže kvalitet, i potvrde rezultate. Tada se osjeti nedostatak rada na motoričkim sposobnostima i na održavanju funkcionalnog pokreta. To su zapravo oni naši sportisti i sportistkinje za koje često čujemo da su „vanserijski talenti“ ali da im „nedostaje brzine, snage i/ili izdržljivosti“. Zato, povremeno čujemo od naših trenera – mi nemamo material za evropski fudbal. Naše je mišljenje, a potvrda za to su naši sjajni fudbaleri koji su kao vrlo mladi otišli iz BiH (Pjanić, Džeko, Misimović, Salihamidžić, i mnogi drugi), da itekako imamo, ali da se sa djecom vrlo nekvalitetno radi u najranijoj fazi razvoja.

Greška #2 – juniorske selekcije

Drugi pristup je, u pravilu, karakterističan za završne juniorske i početne seniorske sezone. Naime, naši „talenti“ u toj fazi igraju relativno dobro fudbal, u tehničkom smislu (imaju vještinu), ali fizički ne mogu da se nose sa svojim vršnjacima na internacionalnom nivou. Tada počinje da se stavlja fokus na unaprjeđenje motoričkih sposobnosti (snage, brzine, eksplozivnosti, izdržljivosti, koordinacije). Problem ovog pristupa se ogleda u tome što zanemaruje osnovni postulat: motoričke sposobnosti je moguće razvijati i unaprjeđivati samo, i isključivo, ukoliko osoba ima funkcionalne kretne obrasce.

Ako kretni obrazac nije funkcionalan mi, primjenjujući trening za razvoj snage i brzine, zapravo, dodajemo snagu, brzinu i eksplozivnost na nefukcionalne kretnje, a time značajno povećavamo rizik od povrede. Klasični primjeri tako uzrokovanih povreda u fudbalu su povrede donjeg dijela leđa, hamstring-a (zadnje lože), aduktora i prepona, kvadricepsa, meniskusa, križnih ligamenata, skočnog zgloba i ligamenata stopala. Grafički, ovaj pristup bi mogao izgledati ovako:

Zaključna poruka Iz svega rečenog proizilazi da je za unaprjeđenje sportskih vještina i motoričkih sposobnosti neophodno krenuti od uspostavljanja funkcionalnih kretnih obrazaca, bez asimetrija i disfunkcija. Tek kada se utvrdi da su osnovni kretni obrasci funkcionalni, da prilikom kretnji ne postoje asimetrije i disfunkcionalnosti, moguće je planirati i programirati razvoj i unaprjeđenje brzine, snage, eksplozivnosti, izdržljivosti, itd., a time i driblinga, kretanja u odbrani i napadu, skok igre, ili preciznosti šuta i dodavanja. Sve drugo je lutanje, tapkanje u mjestu, zabluda i kretanje u pogrešnom smjeru koji vodi ka neoptimalnom razvoju vaše djece i negativnom utjecaju nekvalitetnog treninga na zdravlje.

Čuvajte svoju djecu. Ne dozvolite da budu uništena nesistemskim, neplanskim i neprilagođenim trenažnim procesom. Kako bismo vam u tome pomogli, pripremili smo za vas jedan primjer treninga unutar kojeg smo integrisali vježbe za održavanje funkcionalnosti kretnih obrazaca. Ovaj trening možete raditi samostalno, kao poseban trening, ili kao sastavni dio vašeg zagrijavanja za vaš glavni, fudbalski trening.

Ako imate dilema, ako trebate savjet, ako vam se dijete stalno žali na neke sitne povrede i bolove, javite se, možda vam mi možemo pomoći. Kontakt podatke imate ispod ovog teksta.

Bonus video: Foam rolling – vrhunska priprema i završetak treninga OVDJE.

Kontakt:

Pro-Fit Health. Strength and Conditioning (PFHSC)

Web: www.pfhsc.ba

FBPro-Fit Health. Strength and Conditioning

Instagram: @team_pfhsc

VEZANE VIJESTI

PFHSC

EKSKLUZIVNI SNIMCI: Pogledajte kako se oporavlja Edin Džeko

EKSKLUZIVNI INTERVJU

Aldin Turkeš za BHFudbal.ba govori o teškoj povredi i oporavku od nje!

JESTE LI ZNALI?

Evo kada se možete vratiti na teren nakon povrede prednjeg križnog ligamenta

INTERVJU

Šta znamo o povredama fudbalera u m:tel Premijer ligi BiH?

OPORAVAK OD POVREDE

Povreda Ahmetovića je prošlost – povratak na teren je budućnost

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori