SEDMI MEČ S IRANOM

U NOVEMBRU NOVI MEČ: S Iranom nemamo baš lijepa iskustva

JEDNA, ALI VRIJEDNA POBJEDA

„A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine će 12. novembra odigrati prijateljsku utakmicu sa selekcijom Irana u našoj zemlji, prenosi nfsbih.ba.

BiH i Iran su se do sada sastajali 6 puta. Pet utakmica je bilo prijateljskih dok je jedini takmičarski meč odigran na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Iran je uspješniji u međusobnim susretima jer je ostvario 4 pobjede, dok je jedan meč završen neriješenim rezultatom. Bh. tim je jedinu pobjedu protiv Irana ostvario na Mundijalu u Brazilu.

Ove selekcije su se prvi put sastale 22. jula 2001. godine u Bihaću kad su remizirale 2:2. Golove za Bosnu i Hercegovinu su postigli Sead Seferović u 7' i Miroslav Dujmović u 10', a Dinmohammadi u 16' i Fatemi u 90' su pogađali za Iran.

U naredne 4 utakmice pobjeđivao je Iran. Prvo na stadionu „Azadi Sport“ u Teheranu 10.08.2001. rezultatom 4:0 (Hasheminasab 5', 90', Karimi 65', Daei 87'), zatim 02.02.2005. na istom mjestu 2:1 (Daei 38', Borhani 74' – Elvir Bolić 18').

„Azadi Sport“ stadion bio je domaćin i četvrtog međusobnog duela BiH i Irana 31.05.2006. Iran je tada pobijedio sa 5:2. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u tom meču imala prednost od 2:0 golovima Zvjezdana Misimovića u 4' i Sergeja Barbareza u 17', ali su Iranci preokrenuli rezultat preko Mehrzada Madanchia (26'), Rahmana Rezaeia (45'), Vahida Hashemiana (46'), Rezaa Enayatia (89') i Rasoula Khatibia (90').

Peti susret je odigran na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ u Sarajevu 12.08.2009. I tada je Bosna i Hercegovina povela sa 2:0 golovima Edina Džeke u 52' i 65', ali je na kraju poražena sa 2:3. Golove za Iran postigli su Shojaei Masoud u 79', Borhani Arash u 86' i Teymouriian Andrenik u 90'.

Posljednji međusobni susret ovih ekipa odigran je 25.06.2014. na Areni „Fonte Nova“ u Salvadoru (Brazil) u okviru 3. kola grupe F Svjetskog prvenstva. Bosna i Hercegovina je pobijedila 3:1, a golove su postigli Edin Džeko u 23', Miralem Pjanić u 59' i Avdija Vršajević u 83'. Jedini gol za Iran je postigao Reza Ghoochannejad u 82'.

VEZANE VIJESTI

PRIJETNJE IFRANU PELJTI

KAKVI SMO MI LJUDI? Peljto zbog prijetnji više neće suditi!

SELEKTOR BIH

Savo Milošević brzo zaboravio Ukrajinu, zapjevao u Beogradu!

NORVEŠKA

Izabranici Dubravka Orlovića preokrenuli 0:2 protiv Crne Gore

ETNO SELO STANIŠIĆI

Kadetska reprezentacija BiH slavila protiv Bjelorusije!

SARAJEVO

GOTOVO JE: VAR od sljedeće sezone u Premijer ligi BiH

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori