BIVŠI SELEKTOR BiH

JAVIO SE SAFET SUŠIĆ: Otkrio pravu istinu o Dušanu Bajeviću!

SELEKTOR KOJI NAS JE ODVEO NA SP

Na današnji dan, 15. oktobra 2013. godine, naša fudbalska reprezentacija je pobjedom (1:0) nad Litvanijom u Kaunasu izborila plasman na Mundijal 2014 u Brazilu.

Strijelac gola vrijednog prvog mjesta u grupi (Grčka, Slovačka, Latvija, Litvanija i Lihtenštajn) i plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014 bio je Vedad Ibišević u 68. minuti... 

- Lijepo sjećanja, sigurno, rekao je tadašnji selektor naše reprezentacije Safet Sušić za „Avaz“ i dodao:

- To su stvari koje se ne zaboravljaju.

„Zmajevima“ je to bio prvi, ali još uvijek, jedini plasman na jedno od dva velika takmičenje. 

- Vrijeme brzo prolazi... – sa sjetom u glasu dodaje Pape.

A gdje smo danas? Kvalifikacije za Euro 2020 odigrali smo loše, te u grupi s Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom zauzeli četvrto mjesto, što je rezultiralo odlaskom Roberta Prosinečkog. Baraž za Evropsko prvenstvo izborili smo kroz Ligu nacija – grupa B.

- Gledao sam našu utakmicu sa Sjevernom Irskom, istina u kombinovanom prijenosu s utakmicom Norveška – Srbija. Ovdje (u Parizu – op.a.) nije bilo direktnog prijenosa s Grbavice... Šta da vam kažem, imali smo zaista dobru, veliku priliku da odemo na Evropsko prvenstvo. Imali smo najveće šanse od sve četiri ekipe iz grupe B, jer smo i finale trebali igrati kod kuće. Sjeverna Irska je, tako da kažem, jedna srednja ekipa i mislim da smo ih trebali proći bez velikih problema. Čak smo i krenuli dobro, postigli gol, a šta se poslije desilo, ne znam. Uglavnom, prema igrama u kvalifikacijama i baražu za Evropsko prvenstvo, nismo ni zaslužili da odemo na Euro, analizira Sušić, koji nije gledao utakmice naše reprezentacije protiv Nizozemske u Zenici (0:0) i Poljske u Vroclavu (3:0).

Naš tim će predstojeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo dočekati najvjerovatnije u četvrtom šeširu, tako da je logično pitanje: Kako vidite budućnost bh. fudbala? 

- Ne znam, vjerujte mi... Jako slabo poznajem ove nove igrače koji su igrali zadnje utakmice. Znam da ima dosta novih, dobrih igrača, međutim, zaista ih ne poznajem. Zbog toga ne znam šta da vam odgovorim na to pitanje, iskren je – kao i uvijek, Pape, te dodaje da će biti teško kvalifikovati se na predstojeći Mundijal.

- Bit ćemo u trećem ili četvrtom šeširu, što znači da ćemo za protivnike dobiti najmanje dvije izuzetno jake reprezentacije. Otići ponovo na jedno Svjetsko prvenstvo, bilo bi veliko čudo. Ali, s konačnim ocjenama ipak treba sačekati novembarski žrijeb. Bilo bi dobro da dobijemo samo jednu veliku ili super ekipu u grupi, ali...

Pred državnim timom ponovo je turbulentan period, jer nakon novembarskih utakmica s Nizozemskom i Italijom slijedi izbor novog selektora.

- Znalo se da je Duško (Bajević) tu samo za baraž i Ligu nacija ili još nekoliko da se eventualno otišlo na Euro. On nije ni imao ambicije da bude selektor, nego su ga nagovorili da pristane. To je uradio vjerovatno zbog toga što je vidio da možemo proći baraž, jer obje utakmice su bile planirane da se igraju u BiH... Ali, u startu nije bio zainteresovan. Svi su pozdravili tu odluku kada je imenovan za selektora, i on je to prihvatio, a sada svi ti - koji su ga hvalili, pričali bajke i to okarakterisali kao super potez, vjerovatno napadaju. To je tako kod nas, ali i u ovoj profesiji. Samo je važan rezultat, ništa drugo – za kraj je rekao legendarni Safet Sušić

VEZANE VIJESTI

PARIZ

Sušić: Ako se plasiramo na EP, dolazit ću na svaku utakmicu

LIGA NACIJA

Dva gostovanja u septembru, prvi u BiH stižu Nijemci

PARIZ

LIGA NACIJA 'A': Zmajevi saznali protivnike!

LIGA NACIJA

Danas žrijeb Lige nacija, Zmajevi će saznati rivale u elitnoj diviziji

SRBIJA

Evo šta je Piski rekao o Safetu Sušiću

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori