POMOĆNI TRENER

Musa: Smatram da smo mi bolja reprezentacija od Sjeverne Irske!

(Foto: NSBiH)

Nakon dvije odigrane utakmice u Ligi nacija pod vodstvom selektora fudbalske reprezentacije BiH, Dušana Bajevića ostalo je mnogo neodgovorenih pitanja i upitnika uoči utakmice godine, baraža protiv Sjeverne Irske u mjesecu oktobru i eventualnog finala, mjesec dana kasnije.

Da bi navijačima približili sliku i stanje u reprezentaciji BiH obavili smo razgovor sa pomoćnikom Dušana Bajevića, gospodinom Slavenom Musom iz Mostara. Otkrio nam je mnoge taktičke zamisli, dileme koje su ih mučile i očekivanje od narednih izazova.

Reakcije navijača i fudbalske javnosti nakon dvije utakmice Lige nacija su podijeljene. Želimo čuti vaše mišljenje o mečevima protiv Italije i Poljske?

- Ako analiziramo svaku utakmicu posebno onda možemo reći da smo protiv Italije odigrali vrlo dobru utakmicu te da smo zadovoljni i prikazanom igrom i rezultatom, dok protiv Poljske nismo zadovoljni igrom većim dijelom utakmice kao niti rezultatom. Međutim, naš primarni cilj je bio da se upoznamo sa ekipom, te da se kroz ove dvije utakmice pripremimo za baraž protiv Sj.Irske, što smo u konačnici i uspjeli. Dali smo priliku velikom broju igrača da nastupe i sada definitivno imamo jasnu sliku oko trenutnih mogućnosti i kvaliteta svakog našeg reprezentativca, kazao je Musa.

Koji igrači su najveći dobitak za fudbalsku reprezentaciju BiH nakon odgledanog dvomeča?

- Najveći dobitak su nastupi debitanata Saničanina i Hadžiahmetovića koji su dobro odigrali obje utakmice kao i nastup Cipetića koji je pokazao da i u našoj Premijer ligi ima igrača i kvaliteta za reprezentaciju.

Dvije utakmice na lijevom krilu uporno je forsiran Armin Hodžić iako je bilo vidljivo da mu ta pozicija igrački ne odgovara. Zašto nije dobio ni minutu Luka Menalo koji iza sebe ima fantastičnu sezonu (statistički ispred njega su samo Džeko i Višća) i zašto nije bio u zapisniku ni na jednoj utakmici (jedini igrač)?

- Hodžić je po mom mišljenju odigrao dobru utakmicu u Italiji dok nam protiv Poljske nije donio ono što smo očekivali od njega u napadačkom dijelu. Istina je da to nije njegova primarna pozicija, a mi smo definitivno dobili odgovore na pitanje na kojoj poziciji Hodžić može najviše doprinijeti reprezentaciji. Stjecajem raznih okolnosti Menalo je na njegovu žalost oba puta ostao izvan protokola, a to je odluka isključivo selektora Bajevića kao i cijelog stručnog štaba, pojasnio je Slaven Musa.

Da li sektor Bajević i Vi u stručnom štabu, već sada, imate u glavi sastav koji će odigrati baražni meč protiv Sjeverne Irske?

- Sigurno da imamo jasnu sliku tko bi trebao početi utakmicu a nadamo se da će svi igrači doći u optimalnom stanju, te da ćemo eventualne dileme oko jednog ili dva mjesta u početnoj postavi riješiti na najbolji mogući način, jasan je bio naš sagovornik.

Po jednu utakmicu dobili su Šehić i Begović. Otkrijete nam tko će zauzeti mjesto među stativima u baražu?

- To sigurno nije dilema u stručnom štabu jer se zna tko je prvi vratar reprezentacije, no nije mjesto ni vrijeme da to sada otkrivamo te će naši navijači morati biti strpljivi do utakmice sa Sj.Irskom.

Nezahvalno je prognozirati ali to naši navijači i javnost žele čuti. Prognoza Slavena Muse za pomenutu utakmicu?

- Iako je samo jedna utakmica u pitanju smatram da smo mi bolja reprezentacija od Sj.Irske i da smo svi, igrači i stručni štab, uvjereni u prolaz a moja jedina želja je da svi igraču dođu spremni i zdravi te da ćemo sve navedeno prikazati i dokazati na terenu.

U oktobru ćemo imati, osim baraža, još dva susreta Lige nacija. Hoće li selektor pružiti šansu novim imenima i koliko planirate zvati igrača s obzirom da se radi o tromeču?

- Vrlo vjerojatno da ćemo za ove tri utakmice zvati veći broj igrača nego li je to bio slučaj za prošle dvije utakmice kada je u kadru bilo 25 igrača ( 22 + 3 vratara). Nova imena smo već imali priliku gledati protiv Italije i Poljske a za predstojeće susrete, pogotovo u Ligi nacija, će sigurno biti izmjena i mogućnosti za debi novih igrača koji to zasluže po trenutnoj formi i kvaliteti.

Za kraj, pitanje koje se ne veže uz reprezentaciju BiH. Pratite li Premijer ligu BiH i koji tim vam se najviša dojmio? Tačnije, koja vidite kao novog prvaka ili ekipe koje će se boriti za titulu?

- Naravno da pratim Premijer ligu i po mom mišljenju za prvaka će se boriti Sarajevo, Željezničar te Zrinjski, iako ima osjetan bodovni zaostatak u otvaranju prvenstva, dok će se za mjesto u Europi boriti Borac, Široki Brijeg i Tuzla City, rekao je Musa u razgovoru za BHFudbal.ba

VEZANE VIJESTI

SARAJEVO

Peljto, Ibrišimbegović i Beljo dobili diplomatske pasoše BiH

MOSTAR

Zrinjski zbog nereda na derbiju dobio novčanu kaznu i zabranu navijačima

UGLJEVIK

ŠOK U UGLJEVIKU: Tuzla City poražena od Zvijezde 09!

28. KOLO

VAŽNA POBJEDA: Željezničar minimalno pobijedio Široki Brijeg!

MOSTAR

EVROPA JE BLIZU: Velež slavio protiv Sloge iz Doboja!

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori