18.2.2018

Vlado Jagodić stao u odbranu svojih mladih igrača!

Objavljeno : 13-03-2017 19:52h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Odlaskom Azmira Husića sa čela tuzlanske Slobode i nekolicine kvalitetnih igrača mnogi su već Tuzlake vidjeli u Ligi za ostanak.

Nakon dolaska trenera Vlade Jagodića na Tušanj klub je dobio potrebnu mirnoću i Sloboda je u prošlom kolu unatoč porazu od Radnika u Bijeljini osigurala Ligu za prvaka. Tuzlaci su poraženi sa 2:1 iako su prvi došli u vodstvo golom Asima Zeca. Sloboda se u posljednje vrijeme našla u velikim problemima zbog povreda čak osmorice prvotimaca.

O trenutnoj formi, ciljevima ‘crno-crvenih’ u Ligi za prvaka i podmlađivanju ekipe razgovarali smo sa trenerom Vladom Jagodićem.

Porazom Širokog na Koševu, Sloboda je osigurala mjesto u prvih šest.
Da li ste time ostvarili svoje ciljeve za ovu sezonu Premijer lige?

“Mi smo svoj prvi i osnovni cilj ostvarili a to je Liga za prvaka. I pored mnogo nenadanih problema (smrtni slučaj, administrativni problemi, transfer politika, kožna infekcija, centar za ravnotežu te kartoni), podmlađena ekipa je kolo prije kraja obezbijedila naredne derbije a ne borbu ni za šta. Drugi cilj a to je podmlađivanje smo u potpunosti sproveli. U poslednje dvije utakmice smo imali po 10 igrača do 21 godine u spiskovima a po 5 u startnoj postavi. Debitovao je i to uspješno i Beganović koji je 1999 godište. Treći cilj a to je eventualna borba za Evropu još nije izgubljen, i pored poraza od Radnika. Još je u opticaju 33 boda.”

“Preko plana je urađen i jedan transfer i to najboljeg strijelca kluba i lige, Sulejmana Krpića”, kazao je Jagodić na početku razgovora te dodao:

“Plan je bio na ljeto ali je i to odrađeno odmah i to u najgorem tajmingu za takmičenje. Sve ovo navedeno govori da idemo krupnim i sigurnim koracima ka dugoročnom cilju za naredne 2-3 godine.”

Pojavili su se prvi kritičari nakon dva poraza u proljetnom dijelu sezone.

“Sada je veoma bitno da oni koji vode brigu o klubu ne podlegnu “lažnoj zabrinutosti” pametnjakovića i onih kojima sređena Sloboda ne odgovara. A evo poslije dva poraza u poslednjih 11 prvenstvenih utakmica, takvih se mnogo “probudilo i izašlo iz mišijih rupa”. Svakodnevni ataci na mene i ove mlade igrače me ne brinu ukoliko se i dalje držimo strategije.”

“Međutim, nije ni realno odmah očekivati da ti mladi igrači budu nosioci igre sadašnje Slobode, nego da ‘peku zanat’ i adaptiraju se uz starije i iskusnije. Nažalost, njima je pripao vruć krompir da “prave rezultat” prije vremena, a to je ljeto. Zato ih u potpunosti branim i podržavam.”

“Pogotovo što znam koliko vrijede jer Hairlahović i Kalezić su angažovani na duži period i da zamijene Ordagića kada ode, Tandir da uči od Krpića, Zilkić da sazrijeva uz Subića i da ga zamijeni kada se ovaj vrati u Partizan. Sve smo radili ciljano i na vrijeme, ali spletom raznoraznih okolnosti, ta ‘djeca’ su sada nepotrebno dospjela u situaciju da se već sada procjenjuju i opterećuju rezultatom, što neću dozvoliti”, kazao je Jagodić.

Iduću utakmicu dočekujete Sarajevo koje ima niz od deset pobjeda. Može li Sloboda na svom Tušnju pomrsiti račune bordo timu?

“U Ligi 6 će biti teško ići iz derbija u derbi i biće i uspona i padova, ali Sloboda time samo dobija a ništa ne gubi. Šta je to Sloboda do sada osvojila sa ekstra skupim igračima i trenerima jer neki igrači koji su pobjegli od odgovornosti su pojedinačno koštali kao svi zajedno ovi mladi koji sada igraju.”

“Već u subotu je derbi sa Sarajevom koje je u seriji od 10 vezanih pobjeda u nizu. Pa zar neko očekuje da ću tu djecu, izuzimajući dva, tri starija igrača, ja opteretiti rezultatom. Ne, ali ćemo sve učiniti da baš mi budemo ti koji će prekinuti taj niz superiornosti Sarajeva. Mi to uz podršku naših istinskih navijača možemo sigurno. Ako nas nadigraju i slučajno pobijede, mi ćemo im čestitati”, kazao je Jagodić u razgovoru za BHFudbal.ba

Ako pogledamo činjenice, brojke, rezultate i igrače koji su u zadnjih par godina prodefilovali kroz Tuzlu doćemo do zaključka da sadašnji podmlađeni tim Slobode ostvaruje najbolje rezultate unatoč mnogo manjim primanjima u odnosu na igrače u eri kontraverznog predsjednika Azmira Husića koji i pored svega nisu uspjeli osvojiti toliko željeni trofej.

Velike zasluge idu na račun iskusnog trenera Vlade Jagodića kojeg bije glas izuzetnog stručnjaka za rad sa mladim igračima što je i uostalom dokazao kroz dosadašnju trenersku karijeru a posebno vodeći mladu selekciju BiH.