14.11.2019

Stefan Savić: Naše ambicije su gornji dio tabele!

Objavljeno : 28-08-2019 16:37h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

HNK Čapljina ove sezone ima visoke ambicije u Prvoj ligi Federacije BiH. Da to nisu samo priče bez pokrića pokazala su i pojačanja koja su doveli.

Jedno od njih je svakako i Stefan Savić koji u svojim nogama ima preko 50 premijerligaških utakmica igrajući u dresu Borca iz Banja Luke i Krupe.

U razgovoru za BHFudbal Savić je otkrio razloge dolaska u Čapljinu, ambicije kluba sa juga BiH te mnogo stvari vezanih za njega.

U karijeri ste igrali za dvije premierligaške ekipe iz BiH. Šta vas je privuklo u Čapljinu koja igra federalni nivou?

“Kao prvo, na zimskim pripremama sa FK Krupom sam zaradio povredu koljena koja me odvela u pauzu od 2-3 mjeseca plus sama rehabilitacija i tu sam izgubio skoro cijelu polusezonu. To me je koštalo mnogo da tako kažem, jer nisam uspio odigrati ni minute u PLBiH. Usput mi je i ugovor istekao u Krupi na Vrbasu pa samim tim nisam se mogao pokazati u najboljem svjetlu da bi tražio neki angažman u Premier ligi, pa sam gledao da se skrasim u nekom od niželigaša kako bi odigrao što više utakmica i tako stekao dovoljno iskustva i minuta za nešto dalje. Nakon par razgovora sa ekipama iz Prve lige RS i Prve lige Federacije nisam bio oduševljen uslovima i igračkim kadrom sa kojim bi mogao da napredujem, pa mi je u zadnji čas iskočila opcija Čapljina tj. kontakt sam ostvario direktno sa šefom Radovićem, gdje mi je u par rečenica objasnio sve o klubu, igračima i ambicijama. Tako da nam nije trebalo dugo da razgovaramo, odmah sam pristao i došao”, otkrio nam je Savić na početku razgovora.

Mjesec-dva dana ste u Hercegovini. Kakvi su utisci o klubu, gradu, suigračima i treneru u Čapljini?

“Na prvu mi se grad svidio, čim sam došao. Do duše temperature su iznad prosjeka veće nego što sam navikao u Banja Luci ali sam se brzo privikao. Klub i teren kao i ljudi u klubu i oko kluba su stvarno gostoprimiljivi, tako da su mene dočekali i primili kao da sam tu odrastao. Što se tiče igrača i same svlačionice mogu reći samo riječi hvale. Momci su puni pozitivne energije što nam je i najbitnije i isto tako su me primili u svlačionicu na najbolji mogući način. Vrijedno rade i trude se i mislim da tako ako nastavimo rezultat neće biti upitan”, kazao je Savić.

Vi ste pravi sagovornik da nam uporedite igranje u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH?

“Mislim da nema prevelike razlike u ligama, jedinu prevagu možda po meni donose pojedinci. Naravno, ima tu do infrastrukture stadiona, pa i do samih uslova za treniranje. Možda su fizički jači i spremniji igrači u PLBiH, pa im je samim tim i lakše da ispunjavaju uslove i zadatke na terenu. Ali opet ponavljam, mislim da je individualni kvalitet presudan što sam ja mogao primjetiti u ovih 6 godina otkad igram Premijer ligu BiH”.

Jeste li zadovoljni startom lige i smatrate li da ste mogli osvojiti više bodova?

“Pa ne mogu reći da sam zadovoljan a i da nisam. Uvijek može bolje. Prva utakmica je igrana kao sto su već spominjali po nevjerovatno visokoj temeraturi i uslovi za igru su svedeni na minimum. Mi smo se više trošili jer smo željeli pobjedu i samim tim brće bez snage ostajali, dok su se oni povukli i na kontra napade nas htjeli ugroziti. Na kraju kao sto je i sam šef rekao, bod nam je i bio velik jer se obično takve utakmice na kraju i izgube. Što se tiče druge utakmice, tu ostaje žal za bodovima jer smo stvarno igrali dobro naročito drugo poluvrijeme gdje smo mogli dat gol ili dva. I po toj utakmici smo uvidjeli da možemo sa svakim da igramo i da se borimo. Ova zadnja utakmica je to i pokazala gdje smo uzeli 3 boda i stvarali dosta šansi gdje nismo uspjeli pretvoriti u pogotke i mislim da ćemo realizaciju popraviti već do sljedeće utakmice i nadoknaditi sve propuštene šanse u prva tri kola”, mišljenja je 24-godišnji igrač HNK Čapljina.

Vaše impresije o suradnji sa iskusnim trenerom Radovićem?

“Što se šefa Radovića tiče, sa njim imam jako dobar odnos, kao što sam već rekao sa njim sam i prvi kontakt ostvario u vezi dolaska u HNK Čapljina. Poznajem ga od ranije dok je vodio Rudar Prijedor i Slaviju i tad mi se činio kao jedan prije svega dobar čovjek a onda pa i trener. Što se tiče načina na koji nas trenira i vodi kroz utakmice su na zavidnom nivou i svaki mogući trenutak kako na treningu tako i na utakmici želi da iskoristi da nas nauči i pokaže kako bi bili bolji na terenu. Treninzi su veoma profesionalni i na visokom nivou. Na nama je da mu vratimo kroz dobre partije na terenu i da osvojimo što više bodova.”

Otkrijte nam ambicije HNK Čapljina u ovoj sezoni Prve lige FBiH?

“Što se tiče ambicija kluba mislim da su svima jasne, a to je gornji dio tabele. Po meni sa ovakvim igračkim kadrom, šefom i ljudima koji vode klub neće biti upitno. Naše je da treniramo i da se borimo i bodova mislim da neće manjkati da budemo u samom vrhu.”

Još uvijek je rano ali koga vidite kao novog premijerligaša?

“Upravu ste, još je rano za bilo kakve prognoze. Vidim da se spominje GOŠK, Olimpik, TOŠK, Zvijezda kao potencijalni za ulazak u Premijer ligu, ali ima tu još da se igra i da zasluže ulazak u najeletnije takmičenje u drzavi. Da ne bude da prijetim ili nekog omalovažavam, ali mislim da se i nas nešto pita”, kazao je kroz smijeh Stefan Savić.

Prva tri kola pokazala su kako ovaj veznjak će biti veliko pojačanje za Čapljince te smo sigurni kako sezona odmicala da će se pretvoriti u vođu mlade ekipe vođenje iskusnim trenerom Radovićem čije ambicije sigurno nisu samo sredina tabele.