20.4.2018

Slaven Novoselac: Zadovoljstvo je biti dio ovakve ekipe!

Objavljeno : 03-04-2017 19:12h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Novi prvak naše zemlje u futsalu je Mostar SG Staklorad. Mostarci su šampionat završili ubjedljivom pobjedom protiv Leotara od 11:2.

Jedan od najzaslužnijih za titulu prvaka svakako je i nekadašnji bh. futsal reprezentativac Slaven Novoselac koji je ekipu pojačao na polusezoni. Stigao je iz Euromotusa u kojem je pružao zapažene partije.

Iskusni Novoselac (35) u svojoj bogatoj karijeri nastupao je za Partizan, Centar Sarajevo, SAS Zrenjanin, Potpićan Istra, Marbo Beograd, Tango, Gran Pro Varna i Euromotus. Epitet pojačanja opravdao je i u Mostaru.

O svojim nogometnim početcima, igranju i životu u Mostaru te o reprezentativnoj karijeri Novoselac je govorio za BHFudbal.ba

Vaša futsal karijera traje već više od jednu deceniju. Možete li nam reći nešto o vašim početcima i zašto ste baš izabrali futsal?

“Kao i svi igrači moje i starijih generacija, počeo sam s igranjem nogometa, ali stjecajem okolnosti sam počeo igrati i futsal. Par godina sam uporedo igrao i nogomet i futsal, ali sam se onda ipak odlučio igrati samo na parketu. Naravno, od malih nogu sam igrao futsal sa društvom u školskim dvorištima, gradskim igralištima posvuda. Čak smo u ratu i bili primorani trenirati u dvorani jer se vani na velikim terenima nije moglo trenirati”.

Kroz svoju karijeru Slaven je promjenio veliki broj kluba te napominje kako ga za svaki vežu lijepa sjećanja i ne bi mogao izdvojiti samo jedan.

Igrali ste i za selekciju BiH. Kakve uspomene nosite iz državnog dresa?

“Igrao sam za reprezentaciju i vežu me prelijepe uspomene, ipak je najveća čast svakog sportiste obući dres sa državnim grbom”, kazao je Novoselac.

U Mostar ste došli kao veliki pojačanja i klub ste vodili do titule prvaka. Kakvi su vaši utisci o klubu, gradu i domaćoj ligi BiH?

“U Mostar sam došao pomoći ekipi da se pehar prvaka BiH nakon dužeg vremena ponovo podigne u tom gradu. Nisam predvodio ekipu jer sam ipak novi član ekipe, tek na polusezoni sam se priključio, ali trudio sam se dati svoj maksimalan doprinos kao i svaki drugi igrač našeg tima. Zadovoljstvo je biti dio ovakve ekipe, koja je i izvan terena jedna odlična klapa, tako da imam samo riječi pohvale za sve u klubu.”

“O gradu Mostaru ne treba trošiti riječi, znamo da je to jedan od najljepših gradova naše države, i uživam u svakom provedenom danu. Domaća liga je, po riječima svih koji prate ovaj sport, a i po mom sudu, ove godine bila najkvalitetnija do sada. Nadam se da će se kvalitet još i više podići jer mjesta za napredak ima itekako. Jedino zamjerka je sustav natjecanja koji je nelogičan i ne postoji nigdje u svijetu osim kod nas. Za još zanimljivije prvenstvo treba igrati dvokružni sustav i nakon toga igrati play-off, kao što se igra u svim futsal prvenstvima u Europi”, rekao je Slaven Novoselac.

Očekivanja i ambicije u Evropi?

“Sezona još nije završila, ostaje nam odigravanje dvije utakmice finala kupa pa će se nakon toga sumirati utisci i postaviti ciljevi za sljedeću sezonu. Ali svakako je namjera što bolje se spremiti i za UEFA Futsal Cup i što bolje predstaviti našu zemlju u tom elitnom europskom natjecanju”.

Može li BiH futsal reprezentacija konačno izboriti nastup na EP-u?

“Reprezentaciji predstoje kvalifikacije za Europsko prvenstvo, grupa nije nimalo lagana, ali u sportu nije ništa nemoguće i navijam da naši reprezentativci naprave taj veliki uspjeh”, poželio je 35-godišnji Novoselac.

Futsal nije na glasu kao sport od kojeg se mnogo zarađuje. Da li možete pristojno živjeti od sportskih primanja ili ste primorani dodatno raditi?

“U pravu ste, futsal nije sport velikih zarada i primanja, naročito u našoj zemlji. Međutim, i u BiH ima ljudi koji jako vole ovaj sport i žele ulagati u klubove. Imao sam sreću da zasad ne moram raditi druge poslove uz futsal, ali znam da to nije pravilo, već iznimka što se tiče futsala u BiH”, kazao je za kraj razgovora bivši reprezentativac BiH Slaven Novoselac.

Boljim poznavaocima futsala na Balkanu sigurno poznato zvuči prezime Novoselac. Dva brata Dražen i Slaven dugi niz godina bili su okosnica reprezentacije BiH a Dražen je bio i kapiten. Osim dvoranskog futsala deceniju i više žare i pale ljetnim turnirima širom bivše Jugoslavije.