20.2.2019

Sušić: Vidim reprezentaciju Hrvatske u finalu!

Objavljeno : 03-07-2018 12:24h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Safet Sušić, bivši selektor reprezentacije BiH i novi trener turskog Akhisarspora za N1 je kazao da kao najidealnije finale Svjetskog prvenstva u Rusiji vidi susret Brazil – Hrvatska.

Legendarni napadač Sarajeva i Paris Saint Germaina u Novom danu na N1 je rekao da Hrvatska može ponoviti rezultat iz 1998. godine, kada je bila treća selekcija svijeta, ali i napraviti korak dalje.

“Put im se otvorio do finala. Igraju sa domaćinom, teško je igrati pred 90.000 navijača, ali jaču su od Rusije. Ne bi smjeli imati velikih problema. Doći će u polufinale, tamo ih čeka Engleska, Kolumbija, Švedska, Švicarska, sve slabije reprezentacije. Vidim reprezentaciju Hrvatske u finalu”, poručio je.

Najveća snaga, po mišljenju Sušića, jeste činjenica da Modrić, Rakitić, Mandžukić, Subašić i ostali igrači dugo igraju zajedno – ali jedan od presudnih faktora je i jaka klupa.

“Kvalitet imaju. Imaju jaku klupu. Selektor, momak koji ima dobre rezultate, prošetali su se kroz kvalifikacije. Igraju dobro, napravljena je dobra atmosfera. Imali su problem sa jednim igračem, Kalinićem, to je veliki potez bio”, poručio je bivši strateg reprezentacije BiH, koji je bio selektor Zmajeva na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Pohvalio je Danijela Subašića, golmana Hrvatske i francuskog Monaca, za kojeg je kazao da je u klubu nezamjenjiv, te da pri branjenju penala odlično koristi svoju visinu.

Pape je kazao i to da je ovo Svjetsko prvenstvo puno iznenađenja, samim tim što su već ispale Njemačka, Španija, Argentina, Portugal – timovi koji su se očekivali minimalno u četvrtini finala.

Od ostalih timova izdvojio je Brazil i Belgiju, za koje je kazao da imaju veliki broj kvalitetnih igrača koji se dobro poznaju i dugo igraju zajedno.

.

Safeta Sušića posebno je oduševio jedan igrač.

“Mbappe. Mogao bi biti najbolji napadač na svijetu. Ima 19 godina i sve kvaliteta. Inteligentan je momak. Mogao bi po meni da bude izabran za najboljeg igrača ako Francuska dođe do kraja”, poručio je.

Kao idealno finale – Sušić je rekao: “Najljepše finale bi bilo Brazil – Hrvatska”.

A da li je BiH mogla do Rusije – Sušić je jasno kazao: “Na ovom Svjetskom prvenstvu igraju reprezentacije koje su zaslužile da igraju”.

Inače, Sušić će narednu sezonu sa svojim novim timom igrati Ligu Evrope, budući da je Akhisar osvajač Kupa Turske. Za N1 je kazao da je ligaški cilj biti među 10 najboljih ekipa Turske.