11.12.2019

Robi: Želimo pokazati da Bosna ima moćnu reprezentaciju!

Objavljeno : 19-01-2019 14:05h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Selektor BiH Robert Prosinečki dao je opširan intervju za zagrebačke SN.

Prosinečki se prvo osvrnuo na grupu za kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

“Teška je to grupa, teža nego što bi čovjek rekao na prvi pogled. Svi znamo ko je Italija i koliko će biti motivirana da se vrati na veliku scenu. Grci su nezgodni do krajnjih granica. Finska je također dobra reprezentacija koja u dobrom danu može nauditi i najjačim u Evropi. Lihtenštajn i Armenija su ipak nivo ispod…”

“Znamo svi gdje živimo i zašto me je Bosna dovela za selektora. Grupa je teška to potpisujem, ali naravno da s velikim optimizmom čekam 23. mart i našu prvu utakmicu s Armenijom, Bosna ima sve što treba da izbori Evropsko prvenstvo, od kvaliteta do atmosfere. Tu ubrajam sve. Istina je da takvu atmosferu nismo imali kada sam preuzeo reprezentaciju jer je dio navijača i medija tražio domaćeg izbornika i to je stvar koju ću uvijek respektirati.”

Selektor Bosne i Hercegovine pohvalio je svoje izabranike.

“Mi smo dobra reprezentacija, stvarno dobra. Džeko i Pjanić nikako nisu sami, oni su najbolji i naši ključni igrači, ali oko njih je puno odličnih igrača. Kroz ligu nacija smo spoznali da možemo pobjeđivati u serijama i to u jako važnim i teškim utakmicama. Dočekala me smjena generacija jer više nije bilo Spahića, Misimovića, Ibiševića, Lulića… Trebalo je uvesti neke nove igrače, mlađe, pomalo nesigurne jer nije samo Hrvatska nezgodna kad je vrednovanje igrača u pitanju, Bosna je jako slična…”.

Popularni ‘Žuti’ komentarisao je našeg kapitena Edina Džeku.

“Džeko je naš vođa u punom smislu te riječi, postigao je 55 golova za reprezentaciju, na svakoj utakmici daje sve od sebe i nema toga šta neće napraviti kako bi ekipa došla do uspjeha. Super je osoba, veliki pozitivac, a sjajan karakter, baš onaj pobjednički. Silno je motivisan da nas odvede na EURO. Gledala je Bosna kako Hrvatska slavi, znaju Džeko i saigrači više od svih kako bi slavili da odu na EURO, da pokažu da Bosna ima moćnu reprezentaciju…”

Zatim se osvrnuo na bh. igrač u Dinamu Hajrovića, Menala i Gojaka.

“Gojak je jesenas napravio veliki iskorak, nametnuo se kao važan igrač, a s obzirom na njegovu mladost to je velika stvar. Gojak je uglavnom igrao za U21 selekciju BiH. Svakako nam može donijeti kvalitet više, bit će zanimljivo vidjeti na proljeće koliko će još otići naprijed”.

“Menalo je veliki talenat i siguran sam da će i on u Dinamu doći na svoje. Nisam ga zvao jer se nije uspio nametnuti. Stjepan Lončar je odličan u rijeci i on je svakako među igračima koji Bosni i Hercegovini mogu pridonijeti igrača u budućnosti. Ima u Bosni talenata i ne bi smjelo biti straha za nasljednike Džeke i Pjanića.”

“Hajrović je jesenas odigrao jako dobro, ali mnogi zaboravljaju da dugo nije bio na sceni. Logično je da zato nije bio u mojim prvim planovima, ali ako nastavi igrati tako dobro, svakako da će zaslužiti poziv. Imali smo odlične rezultate i odličnu atmosferu u svlačionici, a Edin Višća je igrao jako dobro na toj poziciji.”, kazao je selektor BiH u razgovoru za Sportske novosti.