24.2.2018

Rahimić: Neka ligu osvoji i ostane u njoj onaj ko zaslužuje

Objavljeno : 19-05-2017 09:43h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Već u izvješću s utakmice Prve lige FBiH, Čapljina – Velež, smo pisali da su igrači i struka Rođenih bili gnjevni na suce poslije ovog meča, a između ostalih je Rahimić odbio govoriti pred skupinom predstavnika medija poručivši usput samo da je “ovo sramota za nogomet”.

Bez obzira na takav stav, od ranije je jasno kako se već par klubova žalilo na uvjete igranja u Bjelavama ovoga proljeća, konkretno suđenje (između ostalih i gabelski GOŠK), pa se ovakav odnos prema događanjima na terenu nikako ne može zanemariti kao uobičajena nogometna žalopojka zbog vlastite nemoći. Pogotovo jer se radi o Prvoj ligi FBiH gdje “lov u mutnom” nikako nije strana i zanemariva kategorija u ostvarivanju ciljeva.

Kontaktirali smo jučer Rahimića koji je poslije par dana ipak mirnije, ali s čvrstim stavom, govorio o utakmici u Čapljini.

– Bio sam ljut poslije utakmice i nisam htio komentirati da ne bih nešto previše izletio. Ali moram reći da smo bili u vrlo teškoj situaciji jesenas kad smo dočekali Čapljinu, a ipak im omogućili normalne uvjete za igru i oni su osvojili jedan bod (bilo je 1:1, op.a.), priča trener Veleža za Dnevni list.

O onome što ga je posebno zasmetalo Rahimić dalje priča:

– Nikad ne bih dozvolio mom igraču da uđe u utakmicu s ciljem da pogibeljno starta na protivnika s težnjom da ga ozlijedi. Takvog bih igrača odmah izvadio iz igre, a ovakvog suca (sudio je Frano Jelić iz Širokog Brijega, op.a.) nikad ne bih poželio na svojoj utakmici jer mi ne treba njihova pomoć. Znam da smo ovih 36 bodova osvojili samo sa svojim igračima na sportskom borilištu i zato sam sretan.

Rahimić smatra da glavni sudac meča nije odradio korektno svoj posao.

– Broj 1 za suca je da zaštiti igrača, a to nije uradio. Nismo se žalili i nećemo se žaliti na suđenje jer se pokazalo da je to kod nas suvišno.

Surađujući s Rahimićem i ranije sam primijetio da je daleko od onih priča kojima su uglavnom skloni sportski radnici kod nas i da na nogometnu igru gleda s polja nekog drugog svijeta, pa znam da to nije samo priča prosječnog oštećenog sudionika Prve lige FBiH, koja nerijetko funkcionira na prevarama, pa ko – koga.

– Neka Čapljina dođe u Mostar i pobijedi nas na našem stadionu 5:0 sportski i ja ću čestitati. Ali me pogađa nepravda, to me izbaci iz takta. Ja se držim principa fair playa i gradim zdravu sredinu, a drugi neka pročitaju te principe i onda vide što oni rade. Tako sam radio gdje god sam bio. U ovoj zemlji treba vratiti dostojanstvo nogometu, svaki drukčiji pristup dugoročno ne može donijeti ništa dobro. Nikad se ne bih mogao hvaliti nepošteno ostvarenim rezultatima, zaključio je Ibro Rahimić.

I mi smo bili loši

I ako se može prigovoriti sucu na njegovu izvedbu ili tendenciju prošlog vikenda u Čapljini, činjenica da je Velež bio potpuno bezopasan na Bjelavama ipak se ne može izbrisati.

– Istina je da smo i mi loše odigrali, očekivao sam više od ekipe, priznao je Rahimić koji je već u 33. minuti igre izveo Kerima Tatara.

– Izveo sam ga zbog nezalaganja. On je vrlo plašljiv igrač i poslije onakvih startova na početku stalno je gledao da ne ide u duel. To se dogodilo još i u Banovićima. Tatar to sve zna i ovako nije išlo.

Bosna i GOŠK će biti najljepša gostovanja

Velež je u sljedećem kolu domaćin Bosni Sema, potom gostuju visočkoj Bosni. Slijedi domaći meč sa Zvijezdom i gostovanje GOŠK-u.

– Po mojoj procjeni za ostanak će nam biti dovoljno da osvojimo 6 bodova, s tim da Velež ima teška gostovanja ekipama koje se bore za Premijer ligu.

– Mislim da će to biti najljepša gostovanja jer očekujem da će sve biti čisto. Što se mene tiče, neka ligu osvoji i ostane u njoj onaj ko to zaslužuje.