26.3.2019

Prosinečki: Ako ne odemo na EP to će biti fijasko!

Objavljeno : 16-06-2018 12:32h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Posljednjih pola godine, otkad je postao izbornik BiH, Robert prosinečki živi na relaciji Sarajevo – Zagreb. U razgovoru za Jutarnji, Prosinečki kaže da bi najveći fijasko bio ako se reprezentacija BiH ne bi kvalificirala na EP.

“Pet mjeseci sam tamo. U početku je javnost puno više bila za Amara Osima, jer smo obojica bili kandidati. On je ipak tamo, zna puno, cijelu ligu, Švabin (Ivica Osim) je sin… Ali, na kraju je predsjednik i Izvršni odbor, njih 14, jednoglasno meni dalo podršku. Već sam odradio neke utakmice i pripreme gdje se pokazalo da smo na dobrom putu. Nažalost, nisam se kasnije vidio s Amarom, ali ja nemam u životu problema s nikim. Nije bilo prilike”, kazao je Prosinečki za Jutarnji.

Prosinečki je jedinstven po mnogočemu, a posebno što ga jednako vole i cijene i u Zagrebu i u Beogradu, pa je BiH nekako došla kao spoj toga svega.

“Uvijek će biti i onih koji su protiv, ali ja slijedim svoj put, ali i život. Ne želim pobjeći ni od ničega ili suditi. Jedan od najuspješnijih mojih trenutaka je u Crvenoj zvezdi gdje sam kao igrač postigao velike rezultate i iz Crvene zvezde otišao u najveći klub koji postoji. Zaslužio sam to svojom igrom, ali Crvena zvezda mi je sve omogućila. Ima i drugi dio kad počinjem samostalno raditi kao trener. Opet me Crvena zvezda pozove. Nitko me nije pozvao odavde, nego su oni došli do ideje da bi ja to mogao voditi. Tako je počeo moj trenerski put, kao i igrački. Bez daljnjega da je to bio i Dinamo, gdje sam bio od pionira, do omladinaca, ili juniora, kako hoćete, došao do prve momčadi, ali najvažniji put je bio tamo. Vjerojatno mi je tako grah pao – priča Prosinečki.

Čim je zasjeo na klupu BiH rekao je sebi da će najveći neuspjeh ove generacije biti ako ne ode na Europsko prvenstvo, kako njihov igrački, tako i njegov trenerski.

– To bi bio najveći fijasko. Pogotovo sad upoznavajući ih ovih mjeseci dok radim s njima i gledam kakvi su to igrači. Ali, biti prvak Europe, tu već pričamo o velikim stvarima. Samo znam da će ova reprezentacija BiH na EP-u dobro izgledati i igrati dobar nogomet. Sve drugo je nemoguća misija, ali najbitnije je otići na veliko natjecanje na kojem su oni bili samo jednom u svojoj povijesti, i to u Brazilu. Mislim da je to premalo za kvalitetu koju sada imaju”, siguran je Žuti.