19.1.2019

Mehmed Baždarević: Džeko je ikona u BiH, skoro kao ja!

Objavljeno : 22-02-2018 12:43h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Bivši selektor Bosne i Hercegovine u intervjuu za francuski “France Football” u hvalospjevima je govorio o kapitenu “Zmajeva”.

“Na terenu, Džeko je potpuni igrač uprkos njegovoj visini. Kada vidite njegovu visinu, možete da pomislite da nema dobru tehniku. Ali to nije slučaj, Edin je izvrstan tehničar. Koristi mnogo prilika, ali ne igra samo za sebe već i za ekipu. Vrlo rijetko priča, ali kad kaže onda sve ‘zvoni’. Takvi su ljudi sa snažnim karakterom. Njega teško možete poremetiti, uvijek je fokusiran na svoj posao”, izjavio je Mehmed Baždarević.

Prema njegovim riječima, Džeko je lider sa malo riječi.

“Kad sam vodio BiH, uvijek sam se oslanjao na njega i uvijek je dao maksimum u dresu ‘zmajeva’. Nekad se osjećao povrijeđenim, ali je uvijek bio primjer ostalima. Poznajem ga još kao dječaka. Čak je bio blizu dolaska u Sošo, kad je imao 17 godina. Među nama vlada veliko poštovanje. U BiH je ikona, skoro jednako kao i ja”, dodao je uz smijeh bivši selektor BiH.

Baždarević je istakao da je kod Džeke još kao sedamnaestogodišnjaka prepoznao veliki talenat, ali nisu svi dijelili njegovo mišljenje.

“Edin mnogo radi na treningu, i to mu je omogućilo da brzo napreduje u Njemačkoj. Ali uvijek je bio i kritikovan. Uključujući i prvu sezonu u Romi, gdje je bilo vrlo složeno. Tada je rekao da želi biti pobjednik i da će postati jedan od najboljih igrača u rimskom klubu. Sjećam se da sam dao intervju i rekao novinaru: ‘Džeko će sljedeće sezone biti najvažniji igrač u Romi’ ‘. Ima povjerenje u sebe i zna za šta je sposoban. Redovno se čujemo”.

Meša je izdvojio kod Džeke još nekoliko važnih osobina – smirenost i optimizam.

“On nikad ne paniči. U BiH, kad je sjedio na klupi, nije se bunio. Obično mi je govorio: ‘Dobro je treneru, ne brinite’. Bio je miran i spokojan, uvijek uz osmijeh. Dan kada smo igrali protiv Belgije, bio je uvjeren da ćemo ih dobiti. Rekao sam mu da igramo u Belgiji (2:4) i da su bolji od nas, a on je odgovorio: ‘Ne zanima me, pobijedićemo ih’. Na kraju se nasmijao i mislio sam da je u pravu. Njegov optimizam je prešao na druge”.