22.2.2018

Marinović: Pokazali smo da se možemo nositi sa svima!

Objavljeno : 09-02-2018 16:39h Objavio: BHFudbal.ba (A.P)

Prošle godine u mjesecu martu, tačnije 10. marta, kormilo mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine (U-21) preuzeo je Vinko Marinović.

RAZGOVARAO: ASMIR PUCE

Marinović je reprezentaciju preuzeo nakon jednog od najloših izdanja mlade selekcije u kvalifikacijama i za kratko vrijeme sa mladim Zmajićima uspio stvoriti reprezentaciju, koja se može nositi sa svima i koja je porazila Portugal sa 3:0 u Zenici, a onda i Vels sa 0:4 na njihovom stadionu.

Mlada reprezentacija naše zemlje trenutno je drugoplasirana u Grupi 8, i sa ovakvom igrom pod trenerskom palicom selektora Marinovića imamo pravo da se nadamo da možemo konačno zaigrati na velikom takmičenju.

U razgovoru za BHFudbal.ba selektor je govorio o mladoj reprezentaciji naše zemlje i šansama za plasman na Evropsko prvenstvo, govorili smo o novom selektoru A reprezentacije Robertu Prosinečkom i prethodne dvije utakmice na turneji u SAD-u, budućnosti bh. nogometa, a dotakli smo se i juniora Željezničara koji su igrali play-off Omladinske Lige prvaka.

Od Vašeg preuzimanja selektorske pozicije u mladoj reprezentaciji BiH, ekipa je proigrala, koja je tajna uspjeha?

“Sigurno da u dosadašnjih pet utakmica koje smo odigrali, kroz ove kvalifikacije da smo uspjeli doći na osnovu našeg profila igrača koje imamo, do sistema igre koji nam najviše odgovara i da smo te rezultate na osnovu toga i napravili. Treba reći da smo te rezultate imali i zahvaljujući veoma dobroj atmosferi, timskom duhu, jakom kolektivu i ono što je bitno jeste da se uvijek u tim utakmicama isticao neko, što je bilo zaista dobro.”

Mlada reprezentacija trenutno je drugoplasirana u svojoj grupi, možemo li konačno da plasmana na Evropsko prvenstvo?

“Gledajte, ja uvijek ponavljam da je naša grupa izuzetno jaka, imamo tu jednog Portugala, Švicarsku, pa Rumuniju, Vels i sve su to male nijanse. Ono što je bitno jeste da smo kroz ove utakmice pokazali da sa svima njima možemo da igramo. Ukoliko te igre budemo i nastavili onda se možemo nadati nekim rezultatima, možda baražu i plasmanu na Evropsko prvenstvo. Ali, opet kažem treba ići utakmicu po utakmicu, to je najbolje za sada i ne stvarati euforiju. Pobjedom protiv Velsa otvorili smo sebi put da možemo doći do mjesta koje vode na Evropsko prvenstvo. Bitno je da smo nakon Portugala ponovili tu kvalitetnu igru, što me raduje i što mi daje motiv, svima nama, da možemo da igramo i napravimo rezultat.”

Nekoliko mladih reprezentativaca ove sezone napravilo je velike transfere iz Premijer lige BiH u inostranstvo, sigurno velike zasluge idu i Vama, obzirom da ste im pružali šansu u dresu reprezentacije. Kako komentarišete transfere Ćavara, Šerbečića i Mihojevića?

“Veoma mi je drago što ti igrači koji su imali nastupe u našoj mladoj reprezentaciji su uspjeli da naprave transfere u poznate evropske klubove. To je sigurno dobro i zbog njih i zbog nas, ali i zbog naše Premijer lige koja pokazuje da mi ipak imamo talenta i da moramo više ulagati u naše mlade igrače. Oni su u ovim utakmicama pokazali da to mogu i da mogu igrati protiv jakih reprezentacija, kao što je Portugal, koji nije izgubio šest godina. Iako su na turneji iz mlade reprezentacije bili igrači samo iz naše lige, oni su opet potvrdili da posjeduju kvalitet”, govori Marinović i nastavlja:

“Nije mala stvar da Ćavar iz naše lige ode u Ligu petice, to je sigurno kvalitet i nadam se da će oni svojim igrama u tim ekipama još više doći do izražaja i da se naša liga više prati i cijeni. Za sad to ide sve dobro i mislim da će Luka Menalo koji je odigrao dosta dobro uskoro otići, također i Lončar i Todorović. A imamo mi još tih igrača koji nisu sad bili sa nama, Gojaka, Jukića, Demirovića, Hadžiahmetovića, Ćivića koji igraju vani. Imamo lijepu budućnost i samo trebamo nastaviti ovako.”

Od igrača smo saznali da imate očinski odnos sa njima. Kakav je Vaš način ophođenja prema svojim izabranicima?

“Ja nastojim zajedno sa svojim saradnicima da svakog igrača u reprezentaciji pratimo čitavo vrijeme, ne samo kroz igre u njihovim klubovima, nego i kroz kontakte gdje razgovaramo o svemu što bi tim igračima moglo da pomogne i da napreduju, i što je njima sad najbitnije pogotovo u ovom njihovom uzrastu u kojem se nalaze, tako da uvijek i oni ovdje dođu spremni za utakmice i da budu zadovoljni u reprezentaciji i na okupljanjma, što je do sada pokazalo se kao dosta dobro.”

Selektor Marinović smatra da imamo zaista lijepu budućnost.

“Bitno je da sve ide svojim tokom, da smo pokrenuli ovo sve oko naše omladine i fudbala da počnemo više vjerovati, toliko sam optimista oko mladih igrača da se mi tu sigurno ne trebamo brinuti. Sve je to rad koji je bio i prethodnih selektora i nekako sad uspijevamo uspostaviti taj sistem gdje igrači iz U-15 idu u U-17, pa u U-19, pa evo sada kod mene u U-21 i ima tu veliki broj igrača koji su bili i prošli kroz selekcije od Erbeza, Malkočevića, Karačića. Teško je ući u reprezentaciju i uvijek se prelazilo iz kadetske u juniorsku, te je potrebno upostaviti taj kontiunitet, jer to je otprilike kostur reprezentacije koja dolazi. Kadetska reprezentacija je učestvovala na posljednja dva velika takmičenja, juniori su uvijek veoma blizu.”

Izabrali ste roster novom selektoru za Američku turneju. Koliko ste u konačnici zadovoljni postignutim?

“Mogu samo da ponovim riječi selektora, da je turneja uspjela i da igrači koji su nastupali protiv SAD-a i Meksika su po meni zadovoljili i pokazali da se u budućnosti može računati na njih, i na igrače iz mlade reprezentacije, ali bilo je tu igrača i iz Premijer lige koji su sigurno ostavili jedan određen utisak na selektora, tako da možemo vjerovati da će i iz naše lige biti igrača u reprezentaciji. Treba samo da nastave da igraju dobro i dobrim igrama će se nametnuti. Ponašanjem igrača možemo zaista biti zadovoljni, nije bilo ni jednog problema, igrači su dali 200%, tako da je to najbitnije od svega. A ono što je također bitno je da tim našim igračima trebaju jake utakmice da vidimo gdje smo i to je sigurno da je turneja uspjela.”

PROSINEČKI I MARINOVIĆ

PROSINEČKI I MARINOVIĆ

Igrači iz Premijer lige Bosne i Hercegovine i mladi reprezentativci pokazali su da se na njih može ozbiljno računati, da li će se neki od njih naći na narednom spisku selektora?

“To je na selektoru, on odlučiva o tome, ali kao što sam maloprije rekao ima igrača koji su na njega ostavili dobar utisak i na njima je da kroz igre to u prvenstvu potvrde i da se eventualno izbore za poziv. Igrači koji su bili u mladoj reprezentaciji su sasvim opravdali očekivanja, i u mladim selekcijama, a i ovdje isto. Primjer Marko koji je odigrao dobro i otišao u PAOK, i Šerbečića su također pratili. Sve velike utakmice prati veliki broj menadžera i to je mjera i odskočna daska za igrače.”

Kakva su Vaša iskustva sa Robertom Prosinečkim. Možete li nam približiti trenerski profil novog selektora BiH?

“Malo je teško o tome pričati, ali uglavnom mi ne trebamo pričati ko je i šta je bio kao igrač i sad kao trener ima svoju harizmu, ima sigurno jasnu viziju šta i kako želi. Mislim da je i on sada polako upoznao se sa ovim igračima, što je bio jedan plus za turneju. Najviše je to koristilo za moje igrače iz omladinske selekcije jer su stekli jedno neophodno iskustvo igranja velikih utakmica, protiv jednog Meksika, jer ipak to treba sticati, teško je roditi se sa tim. Igrati i pred punim stadioma i mislim da su oni najviše dobili.”

Prokomentarisao je selektor i juniore Željezničara, koji su prije dva dana poraženi od Atletico Madrida u Omladinskoj Ligi prvaka.

“Imamo mi te neke pozitivne momente u omladinskom fudbalu i to je dobro i treba tako nastaviti raditi. Ovakve nama utakmice i trebaju, jer mnogo su popraćene. Željo je postigao jedan veliki uspjeh i to je za buduće i sve ostale nada da rade i primjer kako trebaju raditi, da što više imamo ovakvih utakmica. Ogromna stvar igrati je Ligu šampiona, pogotovo sa Atletico Madridom, privilegija je igrati takve utakmice.”

Mnogo ste utakmica vodili kao trener. Možete li nam izdvojiti jednu koju ćete pamtiti cijeli život?

“Teško je izdvojiti neku utakmicu, bilo je tih utakmica i u Borcu, kada smo pobijedili Sarajevo u Kupu. Kada počnete uvijek vam neka utakmica otvara nešto novo. Mislim da je tu i pobjeda protiv Portugala sa mladom reprezentacijom, nju bih izdvojio jer ipak radi se o jednoj zaista kvalitetnoj reprezentaciji, jednoj od najboljih u Evropi. Što se tiče Premijer lige, titula je kruna mog rada u Premijer ligi, utakmica protiv Širokog je ostala nekako u sjećanju, rezultat 4:3, jedna od najboljih utakmica u Premijer ligi u posljednjih nekoliko godina. Svaka utakmica je bitna i draga, pogotovo kad negdje osvajate titulu, nema utakmica koja nije bitna.”

Za kraj selektore, otkrijte nam Vašeg trenerskog uzora?

“Nemam nekog baš uzora, uglavnom pokušavam pratiti sve novo što se dešava u fudbalu i na osnovu tog nekog rada uvijek pokušavam od tih trenera nešto da ‘ukradem’. Nemam specijalnog uzora, ali kad vidim neke stvari kod Mourinha i Guardiole pokušavam da prenesem nešto što meni odgovara”, govori Marinović i nastavlja o tome kako je selektor Robert Prosinečki rekao da želi da njegova ekipa igra kao Guardiolina:

“Guardiola je sigurno obilježio ovo zadnje vrijeme, jer izdvajaju se njegovi klubovi i njegova igra, on je prepoznatljiv po nečemu svom. Nije mala stvar biti u Barceloni napraviti ono što je napravio, biti u Bayernu pa napravio nešto, evo sad je u Cityju. Najbitnije je što je napravio uspjeh u tri različite zemlje što je zaista teško i svugdje je nametnuo svoju filozofiju, što je izuzetno teško. Te bi se i ja tu složio sa Prosinečkim”, završio je Marinović.