20.2.2019

Luka Menalo – primjer ostalim mladim igračima iz BiH!

Objavljeno : 01-06-2018 00:54h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Najteži novinarski posao je ostati objektivan u razgovoru sa osobom, u ovom slučaju igračem, s kojim ste povezani mjestom rođenja i življenja.

U redovima koji slijede pročitat ćete posljednji intervju mladog reprezentativca Luke Menala koji je dao prije odlaska u redove Dinama.

Nebrojeno mnogo redova ispisali smo o nogometnom bh. dragulju koji sa 21 godinu ispunjava svoj san i oblači dres velikog evropskog kluba.

Menalo se rastaje sa terenima BHT Premijer lige BiH, a mi smo imali tu čast da s nama podijeli utiske i uspomene koje sa sobom nosi u Zagreb.

“Stekao sam mnogo iskustva za te tri i pol seniorske sezone, naučio mnogo toga i drago mi je da sam prošao dosta toga dobrog i lošeg u Premijer ligi BiH”, odgovorio je Menalo na upit o iskustvu igranja u domaćoj ligi.

– Mnogo puta ste tresli mrežu protivnika i postali ste noćna mora golmanima. Koji gol i utakmicu ćete još dugo pamtiti?

“Možda najviše pamtim pobjedu nad Zrinjskim 2-1 ove sezone na Pecari i taj moj pogodak za izjednačenje”, otkrio nam je mladi reprezentativac BiH.

– Kome dugujete najveću zahvalnost, osim vas samih, što se tiče vašeg strijelovitog napretka?

“Pa prvo zahvalnost dugujem svojim suigračima a onda ljudima iz stručnog stožera”, kratko je odgovorio bivši igrač kluba s Pecare.

– Radili ste sa nekoliko trenera u Premijer ligi, koga posebno izdvajate i s kim vam je bilo zadovoljstvo raditi?

“Zadovoljstvo je raditi sa Goranom Sablićem i njegovim pomoćnicima na čelu sa Denisom Ćorićem koji me je trenirao u dva navrata kao glavni trener i mogu reći sve najbolje o tom čovjeku i treneru”, rekao je Menalo.

– Izdvojite nam igrača protiv kojeg je bilo najteže igrati i teren na kome ste najteže dolazili do bodova?

“Najteže mi je bilo igrati protiv Slobodana Jakovljevića, on je uz Borisa Pandžu jedan od najčvršćih i najsnažnijih igrača koje sam susreo dosada na terenu. A na Koševu smo uvijek nekako teško dolazili do bodova i nisam baš dobre partije tamo pružao”, kazao nam je 21-godišnji Menalo.

– Miljenik ste navijača iz Širokog Brijega. Kakvu poruku će im uputiti Luka Menalo za rastanak?

“A sigurno da će oni u idućoj sezoni već dobiti nekog novog Luku Menala. Široki je moj klub i skupa s njima ću ga dalje pratiti i bodriti.”

– Po vašem izboru, najbolji igrač i trener Premijer lige BiH?

“Ne poznajem dovoljno rad većine trenera tako da moram izdvojiti Sablića jer znam kakav je stručnjak. Kao igrač definitivno Nemanja Bilbija, osvojio je sve što je mogao, srušio mnoge rekorde i bezbroj puta to dokazao.”

– Domaća liga nije na cijeni u Evropi. Šta nam najviše nedostaje kako bi u skorije vrijeme popravili kvalitetu nogometa?

“A mislim da je najveći problem infrastruktura i nadam se da će se to s vremenom popraviti. Kada vas netko dođe gledati i vidi stadion koji se raspada i teren po kojem se ne mogu uspostaviti dva pasa pa ljudi se zapitaju šta rade tu uopće”, odgovorio nam je novi igrač Dinama.

– Važna ste karika mlade reprezentacije BiH. Jeste li u stanju izboriti nastup za Evropskom prvenstvu?

“Apsolutno, sad nas čekaju tri najvažnije utakmice u kvalifikacijama i nadam se da ćemo odgovoriti izazovu”, optimistično je zvučao Menalo.

– Pošto ste već igrali za ‘A’ reprezentaciju BiH, očekujte li u budućnosti pozive selektora Bosne i Hercegovine Roberta Prosinečkog?

“Pa prvo se trebam svojim igrama nametnuti da bih mogao očekivati poziv. A dat ću sve od sebe da se nametnem”, jasan je bio Luka Menalo.

– Počeli ste karijeru u svojim Višićima. Da li je ‘mali Luka’ sa Skočima nekada potajno vjerovao da će jednog dana obući dres velikog Dinama?

“Pa sigurno da svako dijete sanja jednoga dana da napravi što bolju karijeru i zaigra u što boljem klubu, ja sam se sada popeo jednu stepenicu više i nadam se da ću nastaviti s usponom”, zaključio je razgovor za BHFudbal Luka Menalo kojeg ćemo i dalje nastaviti pratiti istim intezitom uz nadu da ćemo imati mnogo povoda i materijala za to.

Višići i brat Pero

Sa Lukinim zadnjim odgovorom ne završavamo priču o njemu, stavljamo zarez i donosimo vam izjavu njegovog brata Pere koji je također bio vrlo nadaren i talentovan igrač. Od rodnih Višića, preko Čapljine skrasio se u Kanadi gdje je u par sezona pokazao da je uz malo sportske sreće trebao napraviti veću karijeru. Pitali smo Peru komentar na Lukinu dosadašnju karijeru.

“Poziv u A reprezentaciju i transfer u Dinamo su potvrda Lukine kvalitete i kruna njegove dosadašnje karijere. Što se tiče Lukine karijere, više puta mu se pružila prilika da preskoči stepenice, ali je ostao dosljedan sebi i išao korak po korak. Luka će se nametnuti gdje god bude igrao, jer jednostavno ima mentalitet pobjednika, to je ono što ga je izdvajalo od malih nogu”, kazao nam je Lukin brat Pero (29) koji trenutno živi u Kanadi.

Potom smo tražili od njega da nam iznese svoj pogled na Premijer ligu BiH.

“Što se tiče Premijer lige, nema sumnje da se stanje popravilo nabolje, ali je još daleko od idealnog. Infrastruktura je problem cijele regije pa tako i nas. Zrinjski je prvak treću godinu za redom, zasluženo, imaju najveću širinu u igračkom kadru i financijski su ok. Široki je posustao kad su ih ozljede pokosile dok Željo također nije imao širinu, a igrao je na dva fronta do samog kraja, a Sarajevo se prekasno probudilo”, analizirao nam je Menalo stariji.

Ako vam kažemo da je Pero bio jednako talentiran poput Luke, vjerovatno nećemo pogriješiti, ali karijeru čini uspješan spoj mnogo faktora koji se trebaju posložiti kako bi jedan igrač polučio uspjeh.

Priču o Luki završavamo sa njegovim rodnim mjestom, selom Višići koje obitava na putu ka moru, dva kilometra od državne granice, selu poznatom po poljoprivredi, bar do sada. Šta nosi budućnost teško je predvidjeti, ali uvjereni smo kako će Lukina karijera i dalje imati uzlaznu putanju, kao i njegova popularnost a da će on ostati jednako skroman, odgojen i kulturan, uvijek rado isticati svoj zavičaj i nositi neizbrisive uspomene sa igrališta pred školom i stadiona Čaeri gdje je zapravo sve i počelo. Poželimo mu sreću…