20.3.2018

Ilija Lucić: Nogomet će biti sport broj jedan za žene

Objavljeno : 25-11-2017 15:15h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Ilija Lucić već šest godina predvodi žensku „U17“ selekciju Bosne i Hercegovine i za to vrijeme je već dva puta uspio da sa svojim igračicama obezbijedi plasman u Elitni krug kvalifikacija za Evropske prvenstvo.

Šta se od te 2011. kada je i formirana kadetska ženska reprezentacija, pa do danas promijenilo u ženskom nogometu, kako se radi u omladinskim selekcijam, te drugim nogometnm temama svoja razmišljanja je podijelio selektor Ilija Lucić: „Kada je formirana kadetska ženska reprezentacija, imali smo u BiH 30 registritanih nogometašica u tom uzrastu, danas je 570 registriranih kadetskih nogometašica u 34 kluba. U kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2011. god. u Azerbejdžanu, učestvovali smo bez međunarodnog iskustva, nismo odigrali ni jednu kontrolnu utakmicu. A sada, kadetkinje imaju početkom godine zimski kamp, razvojne turnire, kontrolne utakmice i kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Najbitnije je to što je uspostavljena kadetska liga za djevojke do 17 godina i što imamo prvu generaciju trenerica sa UEFA licencom“.

Vaš primjer nas navodi na zaključak da se strategija dugogodišnjeg stvaranja igračkog kadra isplati. Mislite li i vi da je to tako?

„Naravno, 2011 smo također imali dobar rezultat u kvalifikacijama, ali to je bilo bez plana, na iznaneđenje. Još nije formirana pionirska selekcija, kroz talent grupu koju okupljamo početkom godine, vršimo predselektiranja djevojčica za kadetski uzrast, naravno pratimo ih kako rade i razvijaju se u svojim klubovima. Danas već planiramo šta će se raditi tijekom godine, koliko ćemo imati okupljanaja i kakvih, koliko dana. Selektori zajedno planiraju sve aktivnosti koje imaju svrhu da unaprijede ženski nogomet“.

Kako pratite razvoj talentovanih djevojčica i postoji li neka vrsta trenažne piramide po kojoj rade sve naše ženske selekcije?

„Prvo praćenje je kroz festival ženskog nogometa, talentirane djevojčice evidentiramo i pratimo njihov razvoj kroz rad u njihovim klubovima, Drugo, početkom svake godine imamo zimski kamp za djevojčice. U kampu sa njima rade selektorica A reprezentacije, selektor juniorske reprezentacije, selektor kadetske, trener asistent i trener vratara. Naravno, tu je i kompletan medicinski tim. Trenutno trenažnu piramidu po kojoj bi sve ženske selekcije radile nemamo, nastojimo u budućem periodu i to napraviti. U suradnji sa klubovima, na njihovu preporuku pratimo predložene djevojke i kada smo u mogućnosti radimo u klubovima pokazne treninge“.

Koliko je formiranje kadetske lige u ženskoj konkurencijhi uticalo na promociju i kvalitet ženskog nogometa u našoj zemlji?

„Formiranje ženske kadetske lige je puno uticalo na promociju ženskog nogometa u našoj zemlji. 8 ženskih premijerligaških klubova je bilo prinuđeno raditi na kvantiteti, danas imaju 198 registriranih djevojčica 2001.godište i mlađe, stručan rad educiranih trenera što se odmah osjetilo i na kvalitetu ženskog nogometa u našoj zemlji, jer je kadetska reprezentacija dva puta u Elitnom krugu“.

Da li ste zadovoljni ulaganjem NS/FS BiH u razvoj omladinskih kategorija, uslovima koje imate i gdje smo mi tu u poređenju sa zemljama iz okruženja?

„Zadovoljan sam ulaganjem i uslovima koje je osigurao NS/FS BiH do danas, puno smo dobili sa izgradnjom Trening centra. U prvoj godini formiranja, kadetska reprezentacija je imala 15 dana godišnjeg okupljanja, danas je to 30 dana plus 15 dana u Elitnom krugu. Želja nam je doći do 55 dana reprezentativnog okupljanja, ali da bismo to mogli ostvariti NS/F S BiH , Ministarstvo Obrazovanja, sporta i kulture, škole i klubovi moraju biti uvezan. U poređenju sa zemljama iz okruženja, što se tiče ulaganja u omladinske kategorije i samih rezultata naš Savez je vodeći“.

Izuzetno je važno od talentovanih djevojčica, stvoriti dobre nogometašice, ali koliko pažnje se u mlađim kategorijama ženskih selekcija poklanja opštoj edukaciji? Da li vi kao selektor imate uvid u to kakve su učenice djevojčice koje birate za nacionalni tim?

„Kao selektor nemam uvid kakve su djevojčice učenice kada ih biramo za nacionalni tim, prvo nas interesiraju kakve su njihove individualne, tehničke i taktičke sposobnosti kao nogometašice. Kada je tim napravljen tada se poklanja pažnja opštoj edukaciji, nastojimo da djevojčice budu što bolje učenice. Moraju biti primjerne i u ponašanju. Mi smo jedini u okruženju, koji kod reprezentativnih okupljanja u planu i programu imamo sate učenja. Nadam se da ćemo uskoro biti u mogućnosti izvršiti dopunu stručnih stožera, sa psihologom i dva nastavnika ( jezik i informatika).“

UEFA je ljetos pokrenula kampanju pod nazivom „Together #WePlayStrong“ za ciljem da nogomet u Evropi za pet godina postane sport broj 1 kojim se žene bave. Je li realno očekivati da se i u BiH nešto može učiniti na tom planu i koje bi bile vaše preporuke?

„U BiH su 34 registrirana ženska nogometna kluba, koja su u natjecanju, 8 u Premijer ligi, 10 u prvoj ligi FS RS, 8 u prvoj ligi NS FBiH i 8 u drugoj ligi NS FBiH. U BiH, ženski nogomet u poređenju sa drugim sportovima, po broju registrovanih djevojaka je pri vrhu. Promocija ženskog nogometa je napravljena kroz Festival koji organizira NS/FS BiH uz pomoć FIFA-e i UEFA-e svake godine, napravljena je promocija kroz osnovne škole, moja preporuka je da se klubovi uz pomoć NS/FS BiH u narednom periodu fokusiraju na rad sa djevojčicama u predškolskom uzrastu. To su Islanđani dobro i kvalitetno uradili, njihovi klubovi rade sa djevojčicama od 4-6 godina. U narednom periodu nogomet će biti sport broj jedan za žene“.