20.4.2018

Glavaš: Zbog ljubavi prema roditeljima vratio sam se u BiH

Objavljeno : 18-03-2017 13:37h Objavio: BHFudbal.ba (A.P)

Vlatko Glavaš je simbol jednog vremena, idol svih Bosanaca i Hercegovaca i kako priznaje ponosni građanin svoje jedine domovine, Bosne i Hercegovine, a rođen je 2. septembra 1962. godine u Bugojnu.

Nekadašnji kapiten, kasnije i pomoćni trener reprezentacije BiH u razgovoru za BHFudbal.ba govorio je o poziciji Tehničkog direktora u Savezu gdje je bio konkurisao, o tome kako je došlo do toga da napiše knjigu, dotaknuli smo se i vođenja nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali i Fortune Düsseldorf u kojoj je istinska legenda.

Razgovor smo započeli oko poništenog konkursa za Tehničkog direktora u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, gdje je Glavaš bio konkurisao.

“Konkurisao sam na to mjesto prošle godine, pa je konkurs poništen. Bio je i drugi, opet sam konkurisao i ne znam u čemu je problem. Neko treba da kaže zbog čega je poništen. Ako sam ja problem sa svom ljubavlju prema ovoj zemlji i dresu koji sam nosio neka me izostave, ne trebam biti tu. Ja volim i navijam za ovu zemlju i to ću činiti dok sam živ.” – govori Vlatko.

Ko stoji iza poništavanja konkursa?

“Rekao sam da ne znam i volio bih da se neko oglasi i kaže razloge. Ne želim nagađati, želim znati kao i svi drugi koji su konkurisali.”

Osim što ste konkurisali za pozciju Tehničkog direktora u Nogometnom savezu, da li ste imali ponuda za trenerski posao u skorije vrijeme?

“Tek sam izašao iz politike i četiri godine me nije bilo u fudbalu, ali lagano se vraćam fudbalu koji mi je nedostajao, a ponuda uvijek ima.”

Naše naredno pitanje vezano je upravo za politiku. Imate li namjeru se ponovo baviti politikom?

“Politika je bila četiri godine, sve vidio i sve proživio, pobijedio u lokalnoj politici, bio predsjedavajući, bio u vijeću ministara. Dosta od mene. Trebaju dobiti priliku mladi obrazovan ljudi. Pa ne trebaju ovi biti dok su živi.”

Kao igrač ostavili ste veliki trag u Fortuni, da li bi jednog dana voljeli voditi klub u kojem ste istinska legenda?

“Fortuna mi je uljepšala život i dala mi fudbalsko ime u Bundesligi. Moja je nesreća što sam se 2010. godine vratio zbog bolesti mojih roditelja i tu sam ostao, iako sam svaki mjesec u Düsseldorfu kod moje djece Tonija i Nine, ali nikad se ne zna, jer kako Ćiro kaže trener si dok ne umreš.”

Utakmica koja vam je ostala najviše urezana u sjećanje iz karijere?

“Osvajanje Kupa sa Iskrom, ulazak u Bundesligu, kada sam dao dva gola i upisao svoje ime zauvijek u historiju Fortune. Iz reprezentacije utakmica protiv Italije na Koševu i Brazila u Manausu”, prisjeća se Vlatko.

Bili ste pomoćnik selektora u reprezentaciji BiH, imate li želju da se dokažete kao i kao selektor na klupi naše zemlje?

“Pet godina sam sa Sliškovićem radio i to je jedna od lijepih uspomena moje trenerske karijere. Bio sam pomoćnik i naravno kad je moja zemlja i moj patriotizam u pitanju želja da vodim BiH uvijek će postojati.”

Prošle godine ste izdali Vašu knjigu pod nazivom ‘Kapiten jednog teškog vremena’, da li je knjiga dobro prošla kod publike?

“Knjiga ‘Kapiten jednog teškog vremena’ je izašla u julu prošle godine i naišla na odaziv svih onih koji vole BiH i koji žele da znaju i ne zaborave kako je bilo. Zato je ta knjiga hit u Bosni, a uskoro startamo sa novim promocijama, a onda dolaze dijaspora i Amerika”.

Kako ste došli na ideju da napišete knjigu?

“Moji prijatelji su me nagovorili. Muhamed Bikić i Samir Mlaćo su me danima slušali i napisana je historija postanka BiH i naravno moj put iz Bugojna do Bundeslige. Hvala im i moram reći da sam jako ponosan.”

Kakav je osjećaj biti prvi kapiten Bosne i Hercegovine?

“Svako ko se rodi sanja da zaigra za svoju domovinu, a ja sam imao tu sreću i privilegiju da igram za BiH, da budem trener i da budem kapiten BiH. To je nešto što se ne može ničim kupiti, ta čast i ponos”, ponosno govori Glavaš.

Koje utakmice u dresu bh. reprezentacije se najviše sjećate?

“Sve su lijepe, mnogo pobjeda i počeci naše zemlje, ali biti kapiten u Brazilu i oprostiti se protiv selekcije svijeta u Sarajevu 2000. godine je nešto što se ne može nikad zaboraviti i da se ponovo rodim sve bih isto napravio.”

Naša reprezentacija uskoro igra utakmicu sa Gibraltarom, pa prijateljsku sa Albanijom, očekujete li da će Baždarević isprobati mlađe igrače?

“Meša ima moju podršku, a to su utakmice koje sigurno zahtjevaju da priliku dobiju i drugi, u to ne sumnjam”. govori nam Vlatko.

Može li se reprezentacija plasirati na Mundijal u Rusiji 2018. godine?

“Reprezentacija će ići u Rusiju, ali neće biti lako. Iskreno se nadam da jedino oni mogu otjerati ovo sivilo koje se nadvilo nad BiH. Zato im želim zbog svih nas koji volimo BiH da odu u Rusiju”, optimističan je Glavaš.

Edin Džeko igra spektakularno, do sada je u svim takmičenjima postigao 30 golova, da li ste iznenađeni ovakvom formom našeg kapitena?

“Džeko je posebna priča, radujem se njegovim golovima i po ko zna koji put je dokazao da je malo takvih igrača u svijetu. Želim mu puno golova, a ponajviše da nas kapiten Džeko odvede u Rusiju”, rekao je prvi kapiten reprezentacije BiH na kraju razgovora za BHFudbal.ba.