12.12.2019

‘Za mnoge ljude u BiH sam izdajica, ali samo mali broj njih zna istinu’

Objavljeno : 02-08-2018 22:57h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Da su svi igrači porijeklom iz Bosne i Hercegovine igrali za našu reprezentaciju, mi bismo redovno igrali završnice velikih takmičenja.

Nažalost, mnogi su iz raznoraznih razloga odbili igrati za BiH, ali isto tako veliki broj igrača je zbog nemara Nogometnog saveza ili pojedinih selektora, obukao dres drugih selekcija. Jedan od takvih igrača je Eldin Jakupović.

Eldin je rođen u Prijedoru, ali svoju golmansku karijeru započeo je u Švicarskoj, tačnije Grashopersu iz Ciriha, da bi potom zaigrao za FC Tun, s kojim je 2005. godine igrao i Ligu prvaka. Nakon toga odlazi u Lokomotivu iz Moskve, pa grčki Olympiakos Volos, potom Aris, odakle pravi transfer u engleski Hull City, s kojim je uspio 2016. godine izboriti povratak u Premiership. Zbog dobrih partija na golu Hulla, stigao je poziv od Leicester Cityja, s kojim 2017. godine potpisuje ugovor na tri godine.

Upravo, Eldina Jakupovića smo “ulovili” na pripremama Leicestera u Austriji, gdje su se spremali za novu sezonu u Premiershipu. Naš poziv za intervju je vrlo rado prihvatio i ugostio nas u luksuznom hotelu Schloss u blizi Klagenfurta, gdje je Leicester boravio tokom priprema u Austriji.

Razgovor smo započeli neizbježnom temom o repreprezentaciji BiH. Nije mu bilo svejedno govoriti o tome, ali ipak je pristao ispričati pravu istinu, koja ga zasigurno još uvijek boli, jer je Eldin veliki patriota i mnogo voli zemlju u kojoj je rođen, a čak i na rukavicama ima zastavu BiH.

“Odrastao sam u Švicarskoj, ali kroz mene teče još uvijek bosanska krv. Švicarska mi je dala sve i na tome sam joj jako zahvalan. Ja sam Bosanac i Hercegovac i uvijek ću biti, a ovo na rukavicama je samo primjer da volim BiH i tu se nalazi sve što je drago mom srcu.” – govori Eldin i dodaje:

“Ja sam za mnoge ljude u BiH izdajica, ali samo malo njih zna pravu istinu. Rekao sam milion puta to u novinama i novinarima koji su me pitali. Neću da idem u detalje, ali tadašnji selektor BiH Blaž Slišković rekao mi je da ima tri golmana na koje računa i da mu nisam potreban. Ja sam rekao OK, nije problem. A tada sam sa klubom igrao Ligu prvaka i imao samo 20-tak godina. Želio sam igrati za BiH, ali sam dobio negativan odgovor od selektora.” – prisjećajući se razgovora sa selektorom Eldin nastavlja:

“Da me bar pozvao da budem sa ekipom ili rekao da u budućnosti računa na mene, razumio bih i prihvatio to, ali nažalost ni toga nije bilo.  Meni je bilo jako bitno da igram za reprezentaciju u tim godinama, ali nakon takvih riječi od selektora BiH, nisam imao mnogo izbora i prihvatio sam poziv Švicarske, koja me u tom trenutku željela. ” – govori Eldin.

Ipak, kasnije je stigao poziv iz Nogometnog saveza BiH.

“Prije nekoliko godina godina pozvao me selektor Fuad Muzurović za utakmicu protiv Norveške. Došao sam na okupljanje, bio presretan, ali pred put u Norvešku su mi rekli da je FIFA stopirala moj nastup, zbog problema sa papirologijom. Nakon toga, razgovarao sam još sa Baždarevićem, kojem sam rekao da želim igrati za BiH, ali da meni idu godine i da bi Savez trebao pokrenuti proces s FIFA-om oko papira i ja bih rado se odazvao pozivu.”

collage1

Zastava BiH krasi rukavice Eldina Jakupovića

Igrao je za mladu reprezentaciju BiH, ali se osjećao zapostavljenim.

“Kada sam bio u mladoj reprezentaciji BiH, ispred mene je branio golman iz Orašja. Iako ja imam respekt prema svim golmanima i klubovima, ali ja kao prvi golman Grashopersa u to vrijeme, koji je tada imao 18 godina, sjedio sam na klupi mlade reprezentacije. I tada sam vidio da nešto ne štima. Ja nisam imao nikog ko me je gurao, sve sam išao na čist obraz i to je sve.”

Poziv selektora Prosinečkog bi rado prihvatio.

“Ja nikad neću reći NE. Dok god se budem osjećao dobro i ako budem branio do 40-te, a osjećao se spremno, ja uvijek pristati na poziv za reprezentaciju BiH. Ali, nije više do mene. Rekao sam već da Savez treba s FIFA-om riješiti papirologiju. Ja sam za Švicarsku igrao samo prijateljsku utakmicu i još uvijek po pravilima mogu igrati za reprezentaciju BiH.

Nakon dugog razgovora o reprezentaciji, prešli smo na klupski fudbal.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim boravkom u Leicesteru?

“Da budem iskren očekivao sam više. Međutim, konkurencija je velika, Leicester je veliki klub, mnogo veći nego što je bio Hull. Početak za mene nije bio baš najbolji jer sam očekivao više i od sebe, ali što je bitno ide na bolje i ne preostaje mi ništa drugo nego da se borim za svoje mjesto.

Koliko Vam teško pada što ste zamjena Kasper Schmeichelu?

Prije nego što sam došao u Leicester City znao sam šta me čeka. Bio sam svjestan da odmah na početku neću igrati. Moj cilj je bio da dođem u dobar klub i da se borim za mjesto u timu. Zdrava konkurencija je uvijek dobra, jer tako postajemo svi bolji. Ja sa Schmeichelon imam odličan odnos i pomažemo jedan drugom.” – otkriva Eldin Jakupović za BHFudbal.ba.

Jedan od igrača koji je zapečatio historiju Leicestera je James Vardy. Kako je sa njim trenirati i igrati, te kakva je osoba van fudbalskog terena?

“Kao osoba? Ne vjerujem da ćeš naći bolju osobu. Kad si pored njega samo se smiješ. On je stvarno uvijek pozitivan. Što se tiče igračkih kvaliteta o tome ne trebam ni da pričam. Svi znamo kakav je i kako igra. On kakav je na utakmici, takav je i na treningu. Bori se i trci za svaku loptu. Odavno nisam vidio takvog igrača, da i na svakom treningu daje svoj maksimum. Stvarno je pravi profesionalac.” – govori Eldin o svom saigraču Vardyju.

Golmani u Premiershipu imaju težak posao jer brane protiv najboljih napadača na svijetu. Koji Vam je igrač zadavao posebne poteškoće?

“Ja lično ne volim da igram protiv Harry Kanea jer je stvarno dobar igrač. Ima ubojitu desnu i lijevu nogu i protiv njega mi je bilo najteže igrati.”

U engleskoj Premier ligi igraju Asmir Begović i Sead Kolašinac. Jeste li međusobno u kontaktu ili je to samo profesionalna komunikacija?

“Pa nije samo profesionalna komunikacija. Zadnji put kada smo igrali protiv Arsenala razmijenio sam dres sa Seadom Kolašincem. Malo smo razgovarali i ja sam mu poželio sreću sa reprezentacijom u prijateljskim utakmicama, koje su dolazile. A sa Asmirom Begovićem se čujem barem jednom mjesečno i vidimo se svaki put kad igramo jedan protiv drugog.

DSCN3537

Sa Emirom Spahićem je bio nerazdvojan u Moskvi.

“Emir Spahić je bio bitna uloga za moj dolazak u Lokomotivu iz Moskve. Mnogo mi je pomogao kada sam došao u Moskvu i na tome ću mu biti uvijek zahvalan. S njim sam proveo prelijepe trenutke i jako mi je žao zbog svega što mu se izdešavalo na kraju karijere.” – govori Jakupović.

I za kraj pitanje, koliko češto dolazite u BiH i rodni Kozarac?

“Da budem iskren zadnji put sam na duže vrijeme bio 2009. godine. Nakon toga sam dolazio još 2-3 puta, ali kratko. Imao sam u Kozarcu nekih problema. Da ne idem sad u detalje, ali kao što znate ukrali su mi auto, pa su mi kuću 2-3 puta provaljivali. Ja sada imam familiju, djecu i zbog njihove sigurnosti ne dolazim baš često u Kozarac, jer je to malo mjesto i svi vide čim dođem. Ali planiram sa suprugom doći u Sarajevo, malo češće, barem na vikend, jer mi se sviđa grad.”- govori za kraj razgovora Eldin Jakupović.