11.12.2019

Džemil Šoše: Nećemo prodati ni jednog važnog igrača!

Objavljeno : 27-11-2018 08:40h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Ako vas fudbalski gigant poput Veleža iz Mostara postavi za direktora sa 32 godine sigurno mnogo vrijedite. Džemil Šoše iz Višića već godinu dana obnaša funkciju izvršnog direktora u klubu sa slavnom prošlošću…

Ovo neće biti priča o Veležu iz prošlih godina, jer takvo što će biti teško ponoviti. Želimo vas upoznati o Veležu koji iz dana u dan raste i hrabro korača ka renomeu koji se veže uz ime crvenog kluba sa petokrakom.

Neki novi klinci žive za dan kada će njihov ljubimac naći mjesto u vrhu bosanskohercegovačkog fudbala uz nastupe u evropskim takmičenjima. Uprava koja trenutno vodi Velež sve je bliža cilju da im ispuni snove.

Direktor Šoše prava je adresa za pitanja. Dobili smo informacije o igračkom kadru, pojačanjima, infrastrukturi, dugovima, omladinskom pogonu.

– Velež nakon kraja prvog dijela sezone suvereno vodi na tabeli Prve lige. Kako ste zadovoljni utakmicama i igrama koje su iza vas?

“Moramo biti zadovoljni sa sedam bodova prednosti. Uvijek je moglo bolje, ja mogu reći da smo imali dva kiksa na susretima protiv Metalleghea i Olimpika. Bili smo bolji u oba susreta i trebali smo slaviti. Izdvaja se još meč u Tešnju gdje je jako teško doći do boda a kamoli tri, u toj utakmici nismo imali ni nekih prilika. Bez obzira na sve, da nam je na početku ponuđena ovakva sitaucija, bili bi zadovoljni sa tim. Uz par pojačanja, mislim da možemo dobiti Olimpika u Sarajevu”, kazao nam je direktor Mostaraca Džemil Šoše na početku opširnog razgovora za BHFudbal.

– Teku li radovi na izgradnji krova zapadne tribine na stadionu ‘Rođeni’ prema zacrtanom planu? Najave su bile da će krov biti ranije završen.

“Jeste, krov je trebao biti ranije završen jer rok je bio 70 dana, međutim postavljanjem prvog nosivog stuba došlo je do konsultacija između Uprave i izvođača radova te smo vratili stub kako bi ga produžili za jedan metar zbog kiše, da bi navijači bili što bolje zaštićeni u prvim redovima. Poslije toga cijeli plan se morao dalje prepravljati kako bi svi stubovi bili produženi. Bolje je da smo probili rokove ali da napravimo po pravilima i standardima. Mislim da ćemo imati do početka proljetnog dijela imati krov, a nadam se i stolice koje će biti jako kvalitetne”, otkrio nam je direktor kluba iz Mostara.

– Znamo da vaše najbolje igrače (Fajić, Brandao, Dario) traže klubovi iz Premijer lige kao i inozemstva. Može li ih Velež zadržati u svojim redovima?

“Brandao je potpisao trogodišnji ugovor prije pola godine. Sa Fajićem smo u pregovorima kako bi produžili ugovor, mislim da smo na dobrom putu da ostane u Mostaru. Također, neće ni Dario napustiti redove Veleža. Nećemo prodati ni jednog igrača jer ovo je ekipa koja je već skoro dvije godine na okupu. Sada ćemo produžiti ugovore sa Mujezinovićem, Ćosićem i Behramom”, kazao je Šoše i tako sigurno relaksirao navijače Veleža.

DSCN2085 šoše

– Trener Ibro Rahimić najavljuje pojačanja na pozicijama zadnjeg veznog i stopera. Možete li nam sada otkriti koja su imena u pitanju?

“Istina je da tražimo pojačanja na pomenutim pozicijima. O imenima je još uvijek rano govoriti. U svakom slučaju pojačanja će biti prvoklasna”.

– Izlizano je kazati, ali je zaista tako, da su navijači 12. igrač Veleža. Kakva je komunikacija između Uprave i navijača i da li ste zadovoljni posjetama?

“Odlično i jedno i drugo. Ne znam ni za jednu negativnu situaciju sa navijačima otkako sam u klubu. Stvarno smo u dobrim relacijima, stručni štab – Upravni odbor – navijači. Šta da kažem i dodam kada imaš navijače koji volonterski prave projekat vrijedan 100 hiljada maraka. Treba istaći UG ‘Mostarski Rođeni’ kako daju veliki doprinos u organizaciji utakmica. U zadnje vrijeme stvorila se vrlo dobra komunikacija između pomenute udruge i Red Army Mostar”, rekao nam je gospodin Šoše.

– Kako ocjenjujete rad Omladinskog kluba FK Velež Mostar?

“Pet puta je bolje nego što je bilo u zadnje dvije godine. Nakon (ne) uslova u Sjevernom logoru danas imamo praktički sve. Od oslova do ozbiljnosti u radu, neuporedivo sa prošlim periodom, mada to još uvijek nismo na željenom nivou. Koračamo sigurnim i velikim koracima prema tome da ponovo budemo među top tri škole fudbala u Bosni i Hercegovini. Mi još uvijek ne znamo na kojem smo ‘levelu’, jer naši juniori su selekcija koja je prošla sve teške uslove Sjevernog logora, ali već od predpionira, pionira i kadeta možemo očekivati bolje rezultate kao plod boljih uslova, ali tek ulaskom u Premijer ligu ćemo znati na čemu smo”, riječi su direktora.

– Jesu li dugovi stvar prošlosti za klub sa obala Neretve.

“Još uvijek nisu prošlost, ali nije ih još puno ostalo. Sa 1.300.000 maraka duga do sada je vraćeno preko 60% na ime raznih sporazuma, porezne uprave, elektroprivrede, starih dugovanja igračima i stručnom štabu. Imamo rate od 15 hiljada maraka uz napomenu da još uvijek ni jedna plata nije zakasnila, dolaskom nove Uprave u Velež”, završio je Šoše uz napomenu da će zimske pripreme igrači najvjerovatnije obaviti u Turskoj.

U današnje vrijeme prava je rijetkost u BiH pronaći klub koji obaveze prema svojim igračima izvršava na vrijeme, posebice u Prvoj ligi Federacije. I ne samo to, klub ubrzano radi na infrastrukturi i na putu su da dobiju jedan od najmodernijih stadiona u BiH jer idući koraci su im postavljanje reflektora, tribine sa krovom i brojni drugi prateći objekti. Velež i ovim primjerom dokazuje da mu je mjesto među elitom bh. fudbala jer pravim ljubiteljima domaćeg loptanja itekako nedostaju derbiji Sarajeva i Veleža, Veleža i Željezničara, kao i mostarski između ‘Rođenih’ i ‘Plemića’.

Džemil Šoše je za relativno kratko vrijeme postao prepoznatljiva faca u gradu Mostaru. Biti na ovako važnoj funkciji predstavlja veliku čast i privilegiju, ali ujedno i veliko breme s kojim se treba znati nositi.

‘Gospodin sa bradom’ za sada to obavlja krajnje profesionalno, ali svakako da plijeni jednostavnošću i pristupačnošću što može potvrditi i potpisnik ovih redova. Mali je put od pukovnika do pokojnika. Šoše je trenutno pukovnik i ako ga posluže rezultati kluba sigurno će dobiti i veći čin.