28.2.2020

Ćiro za BHFudbal: Vraćajte pod hitno Vranješa u reprezentaciju!

Objavljeno : 30-01-2020 19:50h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

U Zagrebu smo posjetili legendarnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića, koji je dao ekskluzivni intervju za BHFudbal.ba. Pričali smo o svemu…

Na početku razgovora zanimalo je kakvo mišljenje ima o novom selektoru BiH, Dušku Bajeviću, te šta je potrebno Zmajevima za plasman na Euro.

“Duško Bajević ima jednu trenerku referencu. Napravio je značajne rezultate u Grčkoj i on je izbor koji daje povjerenje. Nadam se da će se uspjeti plasirati na Evropsko prvenstvo sa BiH.” – govori Ćiro i dodaje:

“Kod BiH nije problem fizička energija, ni koncepcija, tu je problem samo mentalitet. Oni moraju biti uvjereni da mogu proći baraž, te trebaju vratiti neophodno samopouzdanje koje je itekako poljuljano. Sad je bitno da onaj ko vodi Zmajeve ima moć komuniciranja, jednog povjerenja, jedne abmicije, jer talenat je u bh. reprezentaciji neupitan. Ja kad sam to izanalizirao, Bosna i Hercegovina ništa nije slabija od Hrvatske reprezentacije, ali Hrvatska ima kontinuitet igara jer je mentalitet drugačiji.”

Zbog čega je Robert Prosinečki doživio krah u kvalifikacijama za Euro?

“Meni je jako žao Prosinečkog jer je on jedan nadaren stručnjak, ali ne za tako problematičnu ekipu. BiH je komponirana od naših ljudi, ali ja ih znam bolje nego iko. Ako mu ne j***š majku, nećes ništa završiti. Tako ili nikako. Mene je Begić zvao nakon što je Robi dao ostavku i pitao me šta da radi. Ja sam mu rekao ostavi ga jer sam računao da će u sljedećoj utakmici igrači sami reagirati. Prosinečki je super trener, ali teško komunicira sa igračima. I to je bio problem.” – zaključuje Miroslav Ćiro Blažević.

Vjerovatno ste upoznati sa situacijom oko Ognjena Vranješa. Da li ga Duško Bajević treba vratiti u reprezentaciju i da li bi ste vi to učinili?

“Sine, kako da ne! Ja bih ga vratio istog časa u reprezentaciju. To sa njim je pizdarija u p**ku materinu. Rekao bih mu: “Lijepi flasterima tu budalaštinu, pokaži da si se pokajao i izgori na terenu”. Vraćajte pod hitno Ognjena Vranješa i j**bite mu mater. On je davao zadnji atom snage za reprezentaciju i takvi igrači su potrebni Bosni i Hercegovini.”

Kakvo sada imate mišljenje o Zdravku Mamiću?

“Zdravko Mamić je od jednog siromašnog kluba, kao što je Dinamo napravio Juventus. On je svjetski poznati impresario. Zdravko kao menadžer je najbolji na svijetu. U to budite sigurni.”

Pratite li političko stanje u Bosni i Hercegovini?

“Naravno da pratim. Pa ja sam rođeni Bosanac i Hercegovac. Vidim da Dodik stalno nešto s**e. Ali, ispričaću vam jednu istinu o Dodiku. Dok sam bio selektor, otišao sam kod njega u Banja Luku i pitao ga kako ti možeš biti protiv nas. Poklonio sam mu i dres, ali ga nije odmah htio uzeti, da bi na kraju ipak pristao i uzeo dres. Čovjek koji voli p***u, ne može biti loš u duši. E to je Dodik. Ali, BiH je komplicirana država i eto sad će nam Dodik uvaliti i predsjednika Nogometnog saveza, koji nema pojma o fudbalu, kao ni Begić, kojeg sam ja doveo na mjesto predsjednika saveza.” – govori Ćiro.

Za kraj, recite nam ko je najzaslužniji za Vaš dolazak na klupu BiH?

“Mene je u reprezentaciju BiH doveo moj prijatelj Hamdo Tigar. On je bio glavni inicijator za moj dolazak. Ja sam ostavio velik trag u bh. reprezentaciji i da su me ponovo izabrali za selektora, pomeo bih ovaj baraž lijevom rukom.” – govori za kraj razgovora Ćiro Blažević.

Nakon razgovora, sponzor portala BHFudbal.ba, mesna industrija MS ALEM, uručila je Ćiri Blaževiću poklon paket suhomesnatih proizvoda.

POKLON ZA ĆIRU BLAŽEVIĆA

POKLON ZA ĆIRU BLAŽEVIĆA