24.2.2018

Bh. trener u Kini: Ovdje je novac najmanji problem

Objavljeno : 16-02-2017 14:30h Objavio: BHFudbal.ba (A.P)

Amir Alagić je bosanskohercegovački nogometni trener rođen u Bihaću 5. marta 1960. godine. Alagić trenutno radi u Kini kao jedan od četiri glavna trenera u kampu za obuku fudbalskih talenata, gdje je za rad potrebno imati UEFA Pro Licencu, koju Alagić naravno već odavno posjeduje.

Kamp u kojem radi Alagić smješten je u gradu Sanya na ostrvu Hainan. U igračkoj karijeri nastupao je za Jedinstvo iz Bihaća, Borac iz Banja Luke, Germania Leera iz Njemačke, te Thunder Melbourne iz Australije, a kao treneru Kina mu je čak 13 država u karijeri, a uspješno je vodio i reprezentaciju Bruneja. Povodom njegovog angažmana u dalekoj Kini kontaktirali smo Amira Alagića koji je rado govorio za naš portal.

Evo prije nekoliko sedmica ste stigli u Kinu, kakvi su prvi utisci?

“Stigao sam u grad Sanya na ostrvu Hainan, na jugu Kine, turistički centar poznat još pod nazivom kineski Havaji. Prvih nekoliko dana sam se prilagođavao promjeni klime i vremenske razlike. Naime, dočekala me vrućina od 30°C za razliku od sibirskog vremena u Evropi. Prvi utisci su da je dosta bolje nego sam očekivao što se tiče i života i uslova rada”.

Kako ste došli do angažmana u Kini?

“Već skoro godinu dana sarađujem sa agencijom “Sports International” i pred Novu Godinu su mi ponudili ovaj angažman, prvo na 3 mjeseca sa opcijom produžetka rada. Radim kao jedan od 4 glavna trenera u kampu za obuku fudbalskih talenata (ostali su iz Njemačke i Engleske). Minimum je posjedovati UEFA Pro licencu”, otkriva nam trener Amir Alagić.

Šta je to presudilo da odete prenositi svoje znanje i iskustvo u Kinu?ž

“Presudili su trenutni i dugoročni trendovi ulaganja u fudbal i infrastrukturu ove zemlje. Zadnjih par godina nažalost nisam imao priliku raditi u klubovima koji daju treneru adekvatne uslove za ono što postavljaju kao sezonske ciljeve. U Kini to nije slučaj, ovdje je novac najmanji problem”.

Možete li nam reći malo više o samoj infrastrukturi, uvjetima i akademiji?

“Trening kamp se zove “Qixian Ridge Training Base” i nalazi se blizu grada Sanya. Trening kamp je izgrađen prije 4 godine i koštao je oko 12 miliona dolara. U sklopu su 12 terena sa umjetnom travom, teretana, restoran, samoposluga, 85 opremljenih apartmana, svečana dvorana, itd. Kamp traje od novembra do aprila i onda se seli u kamp na sjeveru Kine od maja do oktobra. Sve troškove snosi Federacija Kine. Ta dva kampa su označeni kao centri razvoja omladinskog fudbala u Kini uz rad po klubovima, privatnim akademijama i školama fudbala velikih svjetskih klubova”.

Kako vi gledate na astronomske cifre kod transfera u Kinu?

“Imao sam to već prilike doživjeti u SAD-u i u dobroj mjeri je uspjelo. Naime, ne možete očekivati uspjeh u sportu uz velike investicije bez modela igre i idola. Veliki su transferi dio toga projekta jer kineska Super liga nije još na takvom kvalitetnom nivou da bi privukla svjetske zvijezde”.

Da li će Kinezi uspjeti podići sa tim transferima kvalitet fudbala ili je to samo marketing?

“Zasigurno takvi transferi će podići nivo fudbala i interes javnosti. Uz masovnost mladih igrača vremenom će se stvoriti i veliki lokalni igrači”.

Da li bi po Vama bolje bilo ulagati te milione u omladinski fudbal kako bi u konačnici podigli sami kvalitet fudbala?

“Fudbal je danas čisti biznis. Samo ulaganje u mlade bez modela koji sam već objasnio bi trajao jako dugo. Ipak, mladi nisu uskraćeni i prilog toj tezi je i centar gdje trenutno radim. Vidite i u Evropi koliko se ulaže pa se dosta toga svodi na talente iz Afrike i Južne Amerike. Postigli su jednu pozitivnu kombinaciju evropskog marketinga i ulaganja u mlade i infrastrukturu”.

Kakvi su uvjeti za život u Kini, kakva su vaša iskustva sa ishranom jer poznato da od nekih naših reprezentativaca koji su boravili tamo da nisu bili baš zadovoljni?

“Kratko sam da nešto vise kažem o tome, mogu jedino reći iz svog ugla. Imam apartman sa svim sadržajem za normalan zivot. Ishrana je u sklopu centra koja je namjenski prilagođena za sport. Svi veliki klubovi, pa i ovdje imaju svoje kuhinje za igrače i mislim da su takva mišljenja pretjerana”.

Da li vjerujete da možete preuzeti jedan od klubova Kineske lige?

“Sigurno da sam rad ovdje osigurava tu mogućnost. Naravno da su i drugi faktori u igri oko takvog angažmana. Velika je konkurencija i uopšte biti dio ove kineske priče je velika stvar za mene i bh. fudbal. Idem korak po korak, sve ostalo je stvar sreće, kontakta i mog agenta”, kaže nam Alagić.

Poznato je da ste stažiranje za Uefa pro licencu proveli baš u Werderu iz Bremena, kakve utiske i uspomene nosite iz tog perioda? Jeste li ostali u kontaktu sa nekim iz Werdera?

“Uz osvojenu titulu i Kup u karijeri, vrijeme provedeno u Werderu je najljepši trenerski period. Imao sam čast da treniram svjetske zvijezde poput Klosea, Mertesackera, Diega, Nalda i drugih i radim u timu sa trenerskom legendom, Thomasom Schaafom. U kontaktu sam sa direktorom Baumannom i trenerom Schaafom. Nažalost, Werder nije kao što je nekad bio. Planiram posjetiti klub prvom prilikom nakon povratka u Evropu”, kaže Alagić koji se rado sjeća najljepšeg perioda u karijeri.

Kakvo je Vaše mišljenje o Premier Ligi BIH i da li mislite da reprezentacija BiH ima šanse za plasman u Rusiju 2018 godine?

“Iskreno, ne pratim našu ligu, mogu samo pohvaliti smanjenje lige. Kad vidite situaciju ovdje u Kini i moje opredjeljenje za karijeru u inostranstvu onda vam je jasno i zašto to kažem. Što se tiče reprezentacije, šanse postoje za baraž, ali biće jako teško jer će konkurencija biti izuzetno jaka. Nekoliko ključnih igrača su već u godinama, a adekvatnih zamjena nema. Nažalost, samo tražimo igrače vani jer naša liga očigledno ne može proizvesti igrača za repku. Bilo bi lijepo ponoviti Brazil, mada kažem teško jer očito oko takvih stvari nije samo fudbal u pitanju”, zaključio je Amir Alagić.

Tagovi: Amir Alagić  Kina