18.10.2019

Adnan Maljević: Kamp Miske10 je jedan od najboljih u regionu

Objavljeno : 14-06-2019 21:01h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

U period od 22 do 28 juna, i 29 juna do 4 jula, u Sarajevu će se održati kamp Miske10, našeg bivšeg reprezentativca Zvjezdana Misimovića.

Zvjezdan je u ranijim izjavama isticao da je ideja vodilja kampa da se kroz nogomet, u pozitivnom smislu, utiče na psihofizički razvoj djece. Tokom kampa, djeca će imati mogućnost da treniraju u vrhunskim uslovima, sa najboljim trenerima, i da upoznaju svoje nogometne idole (ovaj kamp podržali su i Edin Džeko i Miralem Pjanić). Tim povodom, razgovaramo sa Maljević Adnanom iz PFHSC, članom tima koji realizira ovaj kamp.

Adnane, pored svega što smo rekli o kampu, vi ste u svojim medijskim nastupima isticali da je ovaj kamp Zvjezdana Misimovića poseban i zbog toga što će svakom učesniku kampa biti posvećena posebna pažnja, koja se ogleda u provođenju niza testiranja. Možete li nam to pojasniti?

“Kada Zvjezdan kaže “želimo u pozitivnom smislu uticati na psihofizički razvoj djece” naglasak je na ovome “u pozitivnom smislu”. Zašto? Pa zato jer je nogomet izuzetno zahtjevna igra, kako u psihičkom, tako i u fizičkom smislu. Da li će se treniranje nogometa na jedno dijete odraziti pozitivno ili negativno zavisi od toga na koji način se nogomet trenira. Stoga je od izuzetne važnosti voditi računa o tome da li se, na koji način, u kom obimu i kojim intenzitetom može i treba opteretiti neki dječak ili djevojčica uzrasta 10 do 14 godina, ukoliko se želi pozitivno utjecati na njihov razvoj. Odgovor na ovdje postavljena pitanja nije moguće dati “onako”, nagađanjem, nego samo i isključivo provođenjem različitih dijagnostičkih procedura, tj. testiranjem. U ovom kampu, mi ćemo, primjenom niza testova, imati mogućnost da za svakog dječaka i djevojčicu utvrdimo trenutno stanje funkcionalnosti, motoričkih sposobnosti i vještina, te na osnovu rezultata provedenih testiranja dati preporuke, koje će omogućiti pozitivan psihofizički razvoj djece.”

Možete li nam pojasniti o kakvim se testiranjima radi?

“Pored standardnih antropometrijskih mjerenja (visina, težina, itd.) i testiranja motoričkih sposobnosti (brzina, eksplozivnost) i vještina (agilnost sa loptom i bez lopte) poseban akcenat će biti stavljen na testiranje funkcionalne mobilnosti djece. Naime, naučna istraživanja su dovela do formiranja razvojnog modela sportista, iz kojeg jasno proizilazi nekoliko stvari. Prvo, da se dječaci i djevojčice razlikuju u pogledu toga kada se sa njima može početi intenzivnije trenirati. Sa djevojčicama se, u pravilu, može intenzivnije raditi već od 10 godine života, dok je to sa dječacima moguće tek nakon 12 godine života. Drugo, pretpostavka za ozbiljnije treninge je da je dijete do tog uzrasta uspostavilo i održalo optimalnu funkcionalnost svoga tijela. To, praktično, znači da nema narušene obrasce kretanja neophodne za svakodnevni život i sport, i da intenzivnim trenažnim procesom nećemo negativno utjecati na zdravlje djeteta, nego, upravo suprotno, pozitivno. Ovim se pitanjima, na žalost, kod nas u sportu generalno, a u nogometu naročito, posvećuje vrlo malo ili nikako pažnja. Zvjezdan Misimović je to prepoznao, i s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u testiranju djece koja se bave različitim sportovima, pozvao nas da se priključimo njegovom timu, koji će koordinirati Profesor Jelešković, naš najtrofejniji nogometni trener za kondicionu pripremu nogometaša.”

Pretpostavljam da se ovakva testiranja već duže vremena primjenjuju u najboljim evropskim nogometnim ligama, slažete li se?

“Apsolutno. Već i letimični pregled društvenih mreža najboljih klubova Evrope će vam pokazati da su ovakva testiranja standardna na početku pripremnog perioda, na početku sezone, ali i tokom sezone. Tako ćete vidjeti da su ovogodišnji finalisti UEFA Lige šampiona, dakle Totenhem i Liverpul, uveli ova testiranja u svoje standardne procedure. Ista ćete testiranja vidjeti i na stranicama Bajern Minena, Rome, i mnogih drugih.”

Da li se u tom pristupu krije tajna uspjeha tih klubova?

“Mnogi su faktori koji utiču na uspjeh jednog kluba, pogotovo ako se posmatra duži vremenski period. Međutim, jedno je sigurno, ukoliko danas u modernom sportu želite ostvariti maksimalan potencijal igrača, vi morati osigurati da on ili ona intenzivno trenira i da se pri tome ne povrijedi. A koliko intezivno može da trenira možete utvrditi samo testiranjima. Pri tome, treba znati da se testiranja trebaju raditi redovno jer se zbog trenažnog procesa, opterećenja, svakodnevnog života, razvoja djeteta, u tijelu dešavaju promjene kojih mi moramo biti svjesni i u skladu sa tim promjenama prilagođavati trenažni proces. Složiti ćete se da je malo apsurdno polaziti od pretpostavke da se sva djeca jednako razvijaju, jednakim tempom i da nije dobro na osnovu takve pretpostavke dizajnirati grupne razvojne programe, jer to može, u nagorem slučaju, dovesti do toga da takvim treninzima djeci nanosimo više štete nego koristi. Zvjezdan je svjestan svega ovoga i, upravo zbog toga, želi pružiti mogućnost djeci u Bosni i Hercegovini, da vide kako izgleda kada se treningu pristupi na vrhunskom, evropskom nivou.”

U ranijim medijskim nastupima ste rekli da je ovo kamp u koji djeca ne dolaze samo da bi neko vidio koliko su dobri, nego i da nauče kako mogu postati bolji. Šta ste time htjeli reći?

“Najprije, treba znati da je nogomet timski sport, a da rezultati jednog tima zavise, prije svega, od individualnih karakteristika i mogućnosti pojedinaca koji čine taj tim. Prisustvo na ovom kampu su potvrdili selektori svih omladinskih selekcija reprezentacije Bosne i Hercegovine. Oni će, prije svega gledati “koliko su djeca dobra”. Naš zadatak je, da kroz testiranja i individualiziran pristup, definišemo preporuke za svako dijete i damo upute za rad u narednom periodu. Na taj način, mi ih učimo i pomažemo da “postanu bolji”. Mislim da je to idealna kombinacija, koja ovaj kamp svrstava među najbolje nogometne kampove regiona, a sigurno čini najboljim kampom u Bosni i Hercegovini.”

Na kraju, još je malo vremena za prijave …

“Da, rok za prijave u prvu grupu (uzrast 10-12 godina) je 15.06.2019., a za drugu grupu (uzrast 13-14 godina) je 22.06.2019. Sve informacije su dostupne na web stranici kampa (www.miske10.ba). Broj polaznika je ograničen i ostalo je još samo nekoliko slobodnih mjesta.”