22.1.2018

Zbog fantomskog gola ponavlja se ključna utakmica za SP?

Objavljeno : 12-10-2017 14:32h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Nepostojećim golom Paname na utakmici s Kostariokom stajao je Sjedinjene Američke Države plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Johan Venegas u 36. minuti doveo je Kostariku u vodstvo u Panama Cityju, a domaćima je u 53. minuti izjednačenje fantomskim golom donio Gabriel Torres. Snimka je jasno potvrdila da lopta nije prešla crtu, čak ni blizu,

Svejedno je glavni arbitar utakmice priznao ovaj ‘nepostojeći’ pogodak.

Unatoč žestokim reakcijama na ovakvu odluku rezultat je ostao isti. Izazvalo je to zgražanje nogometne javnosti jer nikome nije jasno kako je to moguće. Amerikanci ne polažu prevelike nade da bi se nešto moglo promijeniti, ali ne treba zaboraviti na presedan s kraja prošle godine.

Tada je, naime, Južnoafrička Republika slavila protiv Senegala 2:1 zahvaljujući nepostojećem jedanaestercu jer je bilo očito da je igrač zaustavio loptu koljenom, a ne rukom.

Fifa je poslije incidenta odlučila reagirati. Glavni sudac te utakmice, Joseph Odartei Lamptey , doživotno je suspendiran jer je direktno utjecao na rezultat, a odlučeno je i da se utakmica opet odigra.

Stoga, pitanje je hoće li Fifa smoći snage i opet ispraviti nepravdu.

Tagovi: FIFA  Kostarika  Panama  SAD