5.4.2020

Utakmica Lige prvaka uzrokovala veliku epidemiju!?

Objavljeno : 20-03-2020 01:34h Objavio: Eldar Ganibegović

Italija je još uvijek epicentar pandemije koronavirusa u Evropi i svijetu.

Trenutno u najtežoj situaciji je grad Bergamo koji broji oko 120.000 stanovnika. Ukupno je oko 500 osoba umrlo od korone u ovom gradu.

Za ovu situaciju u Bergamu imunolog Francesco Le Foche krivi utakmicu Atalanta – Valencia u Ligi prvaka, koja je 19. februara igrana u Milanu.

Naime, pošto Atalantin stadion ne ispunjava uslove za taj nivo takmičenja, utakmica osmine finala Lige prvaka igrana je na San Siru, gdje je iz Bergama otputovalo oko 40.000 ljudi. Tada se virus pojavio u Milanu i Le Foche vjeruje da su ga ljudi tada mogli donijeti iz Milana i izazvati veliki haos.

“Ta utakmica bi vrlo lako mogla biti jedan od glavnih razloga za raspršivanje virusa. Bio je to vrhunac euforije u jedinstvenoj sezoni za ovaj klub. Odgovara i termin, pošto je od te utakmice prošlo mjesec dana. Okupljanje hiljada ljudi, tek koji centimetar udaljenih jedni od drugih. Slavlje, grljenje, vika… Sve je to moglo doprinijeti širenju virusa”, rekao je Le Foche.

Podsjetimo, Atalanta je ovu utakmicu slavila sa 4:1, dok su u revanšu bili bolji s 3:4 i prošli u četvrtfinale što je najveći uspjeh kluba ikad.