6.4.2020

UEFA ima novi plan: EURO će se ipak igrati ove godine?

Objavljeno : 14-03-2020 22:36h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

UEFA će razmotriti opciju da se EURO 2020, koji je predviđen da se igra od 12. juna do 12. jula, održi krajem godine, tačnije u decembru.

Krovna kuća evropskog fudbala tako bi omogućila da se nacionalna prvenstva završe ovog ljeta, poslije neviđenog sportskog haosa koji je nastao pandemijom koronavirusa. Ovu informaciju pod markicom “ekskluzivno”, objavio je britanski Telegraph, a prenosi Faktor.ba.

Ovaj izvor navodi već poznate teze da će odluka o svemu biti donesena u utorak 17. marta, za kada je krovna kuća evropskog fudbala zakazala sastanak sa svim svojim članicama (videokonferencija).

U međuvremenu su vodstva brojnih vodećih evropskih liga jasno dala do znanja da je gotovo nemoguće da se prvenstva nastave u aprilu.

Italijanska La Repubblica objavila je da će Serie A, vjerovatno, ponovo početi 2. maja.

U cilju gotovo svih klubova je da okončaju nacionalna prvenstva, koja im u konačnici predstavljaju i najveći izvor prihoda. Primjera radi, ukoliko se u Bundesligi i Cvajti ne bi odigralo preostalih devet kola, klubovi bi ostali bez 770 miliona eura od TV prava, marketinga i prodaje ulaznica.