20.1.2018

SENZACIJA GODINE: Italija ostala bez nastupa u Rusiji!

Objavljeno : 13-11-2017 22:54h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Prvi put od 1958. Italija neće igrati na SP. Četverostruke svjetske prvake eliminirala je Švedska, koja je poslije pobjede kod kuće (1:0) obranila prednost na San Siru (0:0) i napravila veliku senzaciju.

U prvih pola sata tvrde i disciplinirane utakmice fokus nije bio na igri nego na suđenju. U sedmoj minuti, nakon gužve u švedskom šesnaestercu, Parolo je nakon duela s Augustinssonom završio na travnjaku, sudac Antonio Lahoz mogao je pokazati na bijelu tačku – ali nije.

Pet minuta kasnije Lahozova odluka bila je ista, iako sama situacija nije bila nimalo sporna. Forsberg je u talijanskom prostru podigao loptu kako bi zaobišao Darmiana, a ona je zapela na ruci talijanskog braniča.

Prema kraju poluvremena, pritisak Talijana postajao je sve izraženiji.

U 40. minuti Olsen je skinuo pokušaj Immobilea pa tri minute kasnije i pokušaj Florenzija i tako omogućio svojoj reprezentaciji odlazak na poluvrijeme s netaknutom prednošću iz prve utakmice.

U posljednjih deset minuta igralo se samo na polovini Šveđana, a Talijani su golu blizu bili u 83. minuti kada je Olsen skinuo Parolov pokušaj glavom i još bliže u 87. minuti kada je u 87. minuti El Shaarawyjev volej s 11-12 metara ponovno sjajno obranio Olsen. U sudačkoj nadoknadi Buffon je u dva navrata trčao u švedski šesnaesterac. Švedska mreža se na kraju ipak nije zatresla pa Talijani, prvi puta nakon 1958., neće putovati na SP.