2.4.2020

Navijačima Man Uniteda prekipjelo, traže se glave!

Objavljeno : 22-01-2020 07:17h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Manchester United nalazi se u krizi već nekoliko godina.

Crveni vragovi igraju grozan nogomet i što je najgore za njegove poklonike, to više nikoga previše ne čudi. Jučerašnji poraz (0:2) od Burnleyja na Old Traffordu malo koga je pretjerano iznenadio. Slavni klub predugo je u dubokoj rupi da bi bilo puno iznenađenih, ali ima puno uvrijeđenih i ljutitih.

Gubitnički mentalitet 70-ih i 80-ih, za koji se mislilo da je u nepovrat iščeznuo tijekom Fergusonove ere, opet puže po daskama Kazališta snova ostavljajući iza sebe gadljivu sluz.

Možda nije još prekrila cijelu binu, no polako, ali sigurno osvaja površinu.

Navijači Manchester Uniteda, posebice oni mlađi koji ne pamte „crna vremena“, ne mire se lako s trenutačnom situacijom. Starijima je, pak, u podsvijesti razdoblje od 1967 do 1993. 26 godina bez naslova prvaka Engleske. Kako stvari stoje, lako se može ponoviti slična era.

Navijačima Manchester Uniteda prekipjelo
„We want United back“, zagrmjelo je u nekoliko navrata Old Traffordom kada je postalo jasno da Crveni vragovi neće preokrenuti zbivanja na terenu u svoju korist da se igra do sudnjeg dana.

Glazeri nisu bili u loži da svojim ušima čuju što osjećaju i misle drukeri Uniteda o njihovom načinu vođenja kluba. Vlasnici se baškare u luksuzu tople Floride, negdje oko Tampe…

„Ustanite ako mrzite Glazere“, orilo se mitskim stadionom.

I mnogi su ustali; neki iz iskrenog nezadovoljstva vlasničkom politikom, drugi iz očaja jer se malo toga pomiče s mrtve točke. Beznađe je sve očitije. Pobuna je uzimala maha kako su minute letjele. Zazivanje Fergusonova imena nema previše smisla. Baš on je odlučno branio i hvalio „sjajne vlasnike“, o kojima najžešći navijači sriču zlobne pjesmice.

Čini se da je prekasno da ostarjeli i sve nemoćniji Ferguson zauzme čvršći stav. Ako ćemo iskreno, slavni Škot otkako je otišao u mirovinu nije bio samo u ambasadorskoj ulozi, kako se gdjegod zna proturiti. Njega se dosta pitalo, posebice kod izbora trenera, no savjeti mu, pokazalo se, nisu bili baš zlata vrijedni.

Vlasnici kluba na udaru

Edu Woodwardu sigurno nije bilo ugodno. I njegovo ime svako malo je bilo na repertoaru tribina. Toksična atmosfera obavila je Trafford i neće se tako lako raščistiti. Navijači bi sve lako progutali kad bi Burnley bio krajnja točka Unitedova slobodnog pada. Međutim, nitko ne zna gdje je posljednja stanica.

Posljednji put je Burnley slavio na Old Traffordu davne 1962. To su bile godine kada se United oporavljao od minhenske katastrofe. Sada se oporavlja od katastrofe koja je uslijedila nakon Fergusonova odlaska s klupe. Možda će neki optimističniji navijač Uniteda reći da se u pregledu povijesti može pronaći svjetlo na kraju mračnog tunela.